De mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen

ReizenReizen

Tijd om je wandelschoenen aan te trekken en de mooie natuur in Oost-Vlaanderen te ontdekken. Hieronder vind jij de mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen. Van de Vlaamse Ardennen tot het Waasland, door ons getest en goedgekeurd.

Muziekbos wandelroute, Ronse

geuzentoren muziekbos wandelroute

De muziekbos wandelroute neemt je mee langs de glooiende omgeving van de Vlaamse Ardennen. En is tevens één van mijn favoriete wandelroutes in Oost-Vlaanderen.

Als je de naam hoort verwacht je misschien dat hier achter elke boom een echte bosmuzikant zit verscholen…“Muz” is echter Keltisch voor moeras. Waar je je dus wel aan mag verwachten zijn drassige paadjes onderweg. 

De wandeling is 11km lang en bestaat vooral uit onverharde wegen doorheen het bos, de velden en zelfs een stukje langs de venen. En zoals bijna elke wandelroute in de Vlaamse Ardennen, zit er af en toe een stevig klimmetje in. Navigeren in het gebied is vrij eenvoudig dankzij de wandelknooppunten.

In deze blog lees je alles over de Muziekbos wandelroute.

Neigembos, Ninove

Op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland bevindt zich het 70 hectare grote Neigembos. Een plezier om te wandelen. Zeker in de lente, wanneer de meiklokjes en ook de boshyacinten tot bloei komen. 

De Neigembos wandelroute van 11 km lang, bestaat uit twee lussen en start aan de Kapel van Bevingen. Je volgt de knooppunten 13-14-16-15-13-11-10-4-12-13

Brakelbosroute, Brakel

wandelroutes in Oost-vlaanderen

We blijven nog even tegen de Vlaamse Ardennen. Een streek die zeer bekend is bij de Vlaamse wielertoeristen, maar waar je uiteraard ook mooie wandelingen kan maken, waaronder de Brakelbosroute. Dit is een route met heuvels, velden, bossen en de bekende ‘bronnen van de Zwalm.

Meer info over de Brakelbosroute kan je hier terugvinden.

De Bunkerwandelroute, Oosterzele

De Bunkerwandelroute, Oosterzele

België heeft veel oorlogsgeschiedenis. Dit kan je bijvoorbeeld zien op en rond de Kemmelberg, in Ieper en Bastogne, maar je kan ook nog minder bekende oorlogsgeschiedenis opsnuiven in Oost-Vlaanderen. Rond Oosterzele staan er tientallen bunkers, een herinnering aan een 3-daags gevecht om Gent te beschermen. Gelukkig is er voor wandelaars zoals mezelf een heuse wandelroute gemaakt om deze bunkers en hun geschiedenis beter te leren kennen. 

Raak je geïntrigeerd? Kom hier meer te weten over de Bunker Wandelroute rond Oosterzele!

Kordaal wandelroute, Nokere

De omgeving rond Nokere (en Nokere zelf) is niet alleen de moeite waard om te fietsen. Je kan er ook hele mooie wandelingen maken! Deze wandeling stellen wij dan ook graag voor als één van de mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen.

Je wandelt door twee bossen, in de velden en je bent voortdurend omringd door de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Het dorpje Nokere mag je ook uitvoerig verkennen en is ook de ideale stopplaats voor een hapje of een drankje. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier alles wat er te weten valt over de Kordaal wandelroute in Nokere.

Steendorp wandelroute, Kruibeke

Deze bewegwijzerde wandeling neemt je mee langs een stukje geschiedenis; zoals de wereldberoemde cartograaf Mercator, de Graven van Vlaanderen, de oude steenbakkerijen en zelf het laatst gebouwde stenen fort van België. En dit allemaal terwijl je langs de Schelde door de indrukwekkende poldergebieden wandelt.

Lees er alles over in onze blog.

Kruibeekse kreek wandelroute, Bazel

Kruibeekse kreek wandelroute, Bazel

Dit prachtige Kasteel van Wissekerke in Bazel kom je tegen tijdens de Kruibeekse kreek wandelroute. Liefhebbers kunnen ook als een ware kasteelheer in het kasteel zelf binnenwandelen. (leuke tip om met de kids te doen) 

Deze bewegwijzerde wandelroute is 7,6km lang en start aan Kon. Astridplein in Bazel. Je volgt simpelweg de bordjes ‘Kruibeekse kreek wandelroute’

Wandelroute ‘Den Bunt’, Hamme

Geniet van de durme- en de scheldestreek door deze wandelroute ‘Den Bunt’ In Hamme van 9km. En wandel langs het Sigmagebied Den Bunt, Driegoten en de Binnenbunt in Hamme.

De Bunt in Hamme is een 25ha groot natuurgebied vlak bij de samenvloeiing van de Schelde en de Durme. Ontstaan op de plaats van een oud Turfwinningsgebied.

Meer info over deze wandelroute in Hamme, kan je hier terugvinden.

Fondatie van Boudelo wandelroute, Stekene

Stekene

Helemaal tot rust gekomen in één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Deze wandelroute brengt je langs de Stekense Vaart en de Fondatie van Boudelo. Een natuurgebied dat 800 jaar geleden bij de Abdij van Boudelo. 

Natuurliefhebber kunnen hier de zeldzame boommarter, vogels of reeën spotten.  Kom best zo vroeg mogelijk als je deze van je lijstje wil afvinken.

De wandelroute is 7km lang en gaat vooral langs onverharde wegen. Parkeren kan in de Liniedreef in Klein-Sinaai. Volg de knooppunten 21-20-25-26-27-28-29-13-24-21

Roosenberg wandelroute, Waasmunster

Het kasteel Blauwendael kom je tegen tijdens de Roosenberg wandelroute in Waasmunster.

Deze wandelroute bestaat uit twee wandellussen, rood (6,6 km) en blauw (7,3 km). En start aan de abdij van Roosenberg. (waar ik trouwens ook al eens een rondleiding heb gekregen, maar dat terzijde 😉 )

Donkmeer wandelroute, Berlare

Donkmeer wandelroute, Berlare

Als afsluiter van dit artikel ‘de mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen’, het Donkmeer in Berlare. Zowel in de zomer als de winter een aanrader!

Deze wandelroute van 5km start aan de parking van de Festivalhal in de Donklaan. Je volgt vervolgens de knooppunten 8-1-2-9 (ook terug te vinden in de knooppunten app) 

Tip: ga je met je kinderen in de winter? Vergeet dan zeker de slee niet mee te nemen. Aan de parking van Festivalhal is een kleine skipiste voor gegarandeerde sneeuwpret. 

Tip: Ga je met je hond? In de buurt is een grote losloopzone in de Dendermondse Steenweg. Je kan perfect je wandelroute wat uitbreiden naar deze hondenlosloopweide. 

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!