De Brakelbosroute mét uitbreiding

ReizenReizen

Het hoeven niet altijd de bergen of de Ardennen te zijn. De coronacrisis was een ideaal moment om enkele mooie plekjes dichterbij te ontdekken. Eén daarvan waren de bossen rond het Oost-Vlaamse Brakel, op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en de Zwalmvallei. Dit is een streek die zeer bekend is bij de Vlaamse wielertoeristen, maar je kan daar uiteraard ook mooie wandelingen maken, waaronder de Brakelbosroute. Dit is een route met heuvels, velden, bossen en de bekende ‘bronnen van de Zwalm.

Door de velden van Brakel

Ik had de 11 km lange wandeling geüpload op de Viewranger app (kan ook perfect met bvb. Wikiloc). 11 km is niet echt lang voor mij, maar ik ging ervan uit dat ik in de bossen wel hier en daar alternatieve paden ging nemen. De wandeling start in Opbrakel. Het eerste deel van de wandeling gaat vooral door de velden en de heuvels. Je kan zien aan de foto’s dat dit een mooi landschap is om door te wandelen. Je wandelt trouwens de volledige route voornamelijk op onverharde paden.

Brakelbosroute

Dan door de bossen

Ongeveer halverwege begint het gedeelte in de bossen. Het eerste bos dat ik binnenwandelde was het Brakelbos, eigenlijk het enige bos van de originele Brakelbosroute. Het Brakelbos is een mooi beukenbos zoals er veel zijn in Vlaanderen, maar na de lange lockdown genoot ik met volle teugen van deze plaats. Het was ook alweer enige tijd geleden dat ik wandelde met wat hoogteverschil (de Brakelbosroute heeft 190 hoogtemeters). Ik was trouwens ook aangenaam verrast van de vele charmante brugjes en kleine klimmetjes in het bos. Toen ik het Brakelbos uit was, besloot ik om van de route af te wijken en nog 2 andere bossen te bezoeken die vlak bij lagen. De GPX van de volledige route met uitbreiding kan je onderaan het artikel downloaden.

Brakelbosroute

Het eerste bos was het Livierenbos net over de Waalse grens (Bois de la Louvière), dan wandelde ik noord-oostwaarts naar het Hayesbos dat dan terug in Vlaanderen ligt. Van daaruit is het niet ver meer naar Opbrakel, het start- en eindpunt van de Brakelbosroute. Op de foto onderaan zie je in het zwart de Brakelbosroute, en in het blauwe mijn lusje dat ik eraan had geknoopt door de 2 andere bossen. In totaal is deze wandeling met de extra lus erbij 15,5 km lang.

Brakelbosroute

Moet je ook gaan?

De Brakelbosroute (+ eventueel mijn bijkomende lus) is een leuk tussendoortje. In mijn streek zijn er maar weinig plaatsen waar je door zoveel bos kan wandelen in één wandeling (misschien lukt het wel nog in het Brugse Ommeland). Door de aanwezigheid van de heuvels rondom lijkt het even alsof je op reis bent. Een aanrader voor de sportieve wandelaar! Je kan mij gerust contacteren bij vragen over de route, of hieronder een reactie achterlaten. De GPX van de volledige route vind je hieronder. Andere wandeltips in deze streek zijn uiteraard meer dan welkom.

Hieronder nog een foto om jullie te overtuigen!

Brakelbosroute

Ben je zelf ook een fervent wandelaar? Dan zal deze post over drie mooie wandelingen in de Ardennen je misschien ook interesseren.

Facebook
Pinterest
Twitter

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!