De Oude Leiewandelroute

ReizenReizen

Normaal zoek ik mijn wandelingen niet direct in eigen streek, maar ineens kreeg ik toch de ingeving om eens op slechts een paar kilometers van mijn woning in Deerlijk een wandeling te maken in de natuur rond de Leie. Vrij snel vond ik een route die een aanvaardbare 11 km lang is en start in het dorpje Bavikhove. Deze ‘Oude Leiewandelroute’ bracht me in bossen, langs rivieren en oude vlasfabrieken. Ik had het niet verwacht, maar ik was zeer gecharmeerd door enkele mooie plekjes op de route. Kom hieronder meer te weten over deze parel van de Leiestreek!

De Oude Leiewandelroute

Deze wandeling aan de Leie start en eindigt in het dorpje Bavikhove. Je kan hier de GPX downloaden als je wil, maar de route staat ook duidelijk aangeduid met bordjes. Je wandelt volgens mij ongeveer 50% van de route op onverharde paden. Als je aan de echte Leie toekomt, kan je naast het geasfalteerde jaagpad op onverharde paden lopen die gemaakt zijn door de mountainbikers. Je zou dan de route kunnen afwerken met ongeveer 70% aan onverharde paden. De stukken langs de Leie vond ik persoonlijk wel de minst mooie stukken van de wandeling.

Wandeling Leie

Tips en mooie plekjes

Eenmaal je een tijdje uit Bavikhove bent, en al een eerste vlasfabriek bent tegengekomen, zie je plots een oude Leiearm. Dit plaatje was net een schilderij. Vanaf dat punt zie je ook al een andere oude vlasfabriek met een schuine schoorsteen. Uiteindelijk zal je de vlasfabriek van heel dichtbij mogen bewonderen langs een smal padje, en bij het terugkeren zal je de fabriek nog eens terugzien. Daarna brengt de route je door een bosrijker gebied. Eénmaal je het grote bos met het kruis ter herdenking van de Leieslag uit bent, kom je op het jaagpad aan de Leie.

Oude Leiewandelroute

Als je het jaagpad blijft volgen kom je een afgedekte stopplaats tegen. In plaats van het jaagpad te volgen, kan je een klein padje rechts nemen dat vertrekt vanaf die stopplaats (dan volg je niet meer de originele route, maar kom je er achteraf wel weer op terecht). Een beetje verder kan je rechts de struiken in gaan en heb je een uitzicht op de plaats waar het kanaal Roeselare-Leie samenvloeit met de Leie. Een ongelofelijk zicht is het nu ook weer niet, maar op winderige dagen zit je er uit de wind, en het is een ideaal plekje om even tot rust te komen.

Wandeling Leie
Zicht vanaf het rustplekje

Na een kleine lus op een mooi onderhouden padje langs een andere Leiearm, moet je een stuk teruglopen langs het jaagpad. Na enige tijd mag je het jaagpad verlaten en wandel je even evenwijdig met het eerste deel van de wandeling, maar in de andere richting uiteraard. Alleen het water van de Leiearm zorgt voor een afstand. Hierna kom je terug in bosrijker gebied, en het laatste wapenfeit is een mooi lusje langs het einde van de Leiarm (update: dit lusje staat op routeyou maar hoort officieel niet bij de route). Dit laatste padje was wel wat minder onderhouden toen ik er wandelde dus ik was toch blij dat ik een lange broek aan had.

Oude Leiewandelroute

Moet je ook gaan?

Deze wandeling aan de Leie is zeker de moeite om te doen als je in de buurt ben of woont. Er zijn trouwens geen enkele technische moeilijkheden en ook geen hoogtemeters. Misschien onderschatten we wel allemaal hoeveel mooie plaatsen er zijn op slechts enkele kilometers van ons huis. Ken jij mooie wandelingen dichtbij? Laat hier gerust een reactie achter. Wie weet komt jouw wandeling ooit op deze site te staan!

Als je graag wandelt in Vlaanderen kan ik ook de Brakelbosroute en de Kemmelberg ten zeerste aanraden! Specifiek in de Leiestreek is de Oude Kalevallei wandelroute ook een aanrader!

Facebook
Pinterest
Twitter

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!