Navigeren met Viewranger: wandelingen importeren of zelf maken

ReizenReizen

Mensen die Add-active regelmatig bezoeken hebben misschien al gemerkt dat ik regelmatig wandelingen zelf samenstel met Viewranger. Van bijna alle aangeduide wandelingen die ik maak, importeer ik ook meestal de GPX als voorzorg (de bordjes zijn niet altijd even betrouwbaar). Ik ben mij er van bewust dat wandelen met een (smartphone)gps voor veel mensen nog een stap te ver is, maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Om jullie te helpen om die laatste stap te zetten beschrijf ik hieronder hoe je te werk gaat om met Viewranger wandelingen te maken en importeren.

Viewranger
Voorbeeld van een zelf gemaakte route

De voordelen van wandelen met GPS/viewranger

Waarom zou je nu willen wandelen met een GPS? De belangrijkste voordelen beschrijf ik even hieronder.

Het kan gratis!

Viewranger is een gratis app die je gewoon kan installeren op je smartphone. Heel veel GPX-downloads zijn ook gratis (ook op deze site). Veel sites zoals die van Toerisme-Leistreek of Routeyou bieden gratis GPX-downloads aan. Routeyou heeft zelf een app die ook als GPS werkt. GPX-downloads kan je altijd heel gemakkelijk vinden door in Google de wandeling of streek in te typen gevolgd door “GPX”.

Veel mensen kiezen nog altijd voor een apart toestel zoals de bekende wandel- en fiets GPS’en van Garmin (zie voorbeeld). Het voordeel van deze toestellen is dat ze robuuster zijn, en de vervangbare batterijen gaan meestal veel langer mee. Het gebruik van deze toestellen is dus vooral voordelig bij meerdaagse trektochten waar de mogelijkheid ontbreekt om je smartphone op te laden. Als je een ééndaagse wandeling doet is een app zoals viewranger de beste keuze.

Het is flexibeler

Stel dat je een wandeling hebt gevonden maar je vindt die eigenlijk te kort? Dan kan je via Viewranger heel gemakkelijk thuis een lusje bijmaken. Je kan natuurlijk ook gewoon tijdens het wandelen zelf even kijken op de app waar er nog een padje links of recht is. Een mooi voorbeeld vind je in dit artikel: De Brakelbosroute mét uitbreiding.

Viewranger werkt trouwens ook offline, dus als je in een gebied zonder internetdekking zit, of je surfvolume is op: geen probleem!

Je weet meer

Misschien is dit niet echt een voordeel voor iedereen, maar ik vind het persoonlijk leuk om te weten waar ik ben, en wat er nog aankomt. Ook op eigen gevoel een route samenstellen vind ik spannend. Je weet nooit of het eigenlijk wel de moeite zal zijn of niet.

De belangrijkste handelingen met Viewranger

Dus je bent enorm enthousiast en je hebt viewranger gedownload? Super! Hieronder beschrijf ik de belangrijkste handelingen.

De juiste ‘layer” kiezen

Je werkt het best op een goede kaart om de kleine padjes te ontdekken. Het is logisch dat dit niet zal lukken op een satellietkaart. Ik kies meestal voor OpenStreetMap omdat daar het verschil tussen de verschillende paadjes snel duidelijk zal worden. (rode stippellijn: smalle paadjes, bruine streepjeslijn: iets bredere paden. Er zijn er nog maar die komen minder voor). De ViewRanger Landscape kaarten zijn ook wel bruikbaar, maar daar hebben alle paden een zwarte stippelijn. Op de 2 foto’s hieronder zie je waar je de kaarten kan kiezen.

Viewranger
Viewranger

Een eigen route “plotten” met viewranger

Stel dat je een regio ziet met veel paadjes, maar er zijn geen enkele aangeduide wandelroutes (zie bvb. wandelen in het ‘Bos Van Wallers’). Volg hieronder op de foto’s hoe je dan een eigen route kan maken.

Viewranger
1
Viewranger
2. Erna moet je wel nog een naam geven aan de route.
Viewranger
3. eenmaal neerzetten op het starpunt. Daarna kan je de route beginnen uitzetten.
Viewranger
4

Tip: als je op het delete klikt (naast done), dan verwijder je enkel het laatste stukje route die je gemaakt hebt, dus niet de volledige route. Je verwijdert dan dus één rechte lijn met een pijltje. Daarna kan je gewoon weer de route verder uitbreiden.

Stel dat je gestopt bent (done), maar je wil achteraf toch nog de route uitbreiden of inkorten, dan moet je de handelingen op onderstaande foto’s doen. Ik vind dat dit onderdeel toch een beetje verstopt zit in Viewranger.

Viewranger
1. De route aanduiden met je vinger (rood ipv blauw) en drukken op more.
Viewranger
2
Viewranger
3

Een bestaande route importeren met viewranger

Stel dat je de Oude Leiwandelroute wil importeren. Je hebt de GPX gedownload van een website en je wil die nu inladen in Viewranger. Zo ga je te werk:

Viewranger
1
Viewranger
2
Viewranger
3
Viewranger
4. Dit scherm krijg je bij een Android telefoon. Bij een telefoon van Apple zal dit anders zijn.
Viewranger
5

De geïmporteerde routes bestaan uit één zwarte lijn. Via Edit – Convert to Route kan je er een route van maken maar dat is enkel vereist als je ook wil opnemen met Viewranger. Er kunnen eventueel ook Points Of Interest (POI) geïmporteerd zijn. Dit zijn gele sterretjes die je kan aanduiden. Meestal krijg je dan een titel of een omschrijving.

De details van een route vinden

Als je een route aanduid en boven op “details” klikt, vind je allerlei gegevens zoals het aantal kilometers en hoogtemeters. Zo weet je tenminste waar je aan begint. Het aantal kilometers staat trouwens ook altijd in de rechterbovenhoek.

Nog enkele tips om te werken met viewranger

Je locatie vinden

Om te weten waar je je op dit moment bevindt, moet je enkel op de noordpijl klikken. Meestal moet ik wel minstens 2 keer klikken, maar uiteindelijk lukt het wel. Ik doe nooit “record a track” (drukken op het grote + teken) aangezien ik wandelingen opneem met mijn Garmin horloge. Ik kijk gewoon af en toe of ik nog op de route zit door op de noordpijl te klikken. Tijdens een fietstocht maak ik wel gebruik van “record a track”. Dan zet ik mijn smartphone in een houder om mee te kunnen volgen.

Opladen naar Garmin Connect

Tegenwoordig gebruik ik een Garmin horloge waar ik ook kaarten kan op zien. Ik ga via Edit – export to gpx en ik bewaar de gpx op mijn smartphone. Dan stuur ik hem door naar de Garmin Connect app. Via Garmin Connect kan ik de route dan doorsturen naar mijn horloge.

Importeren van wandelingen gemaakt door anderen

Je kan op deze site en op andere sites wandelingen downloaden die niet aangeduid staan met bordjes. Door gebruik te maken van Viewranger kan je nu ook deze wandelingen eens verkennen. Plots kan er dus een nieuwe wereld opengaan! Op de site van Routeyou vind je een hele databank aan zelfgemaakte wandelingen.

De databank van Viewranger

Viewranger heeft ook een databank aan wandelingen. Als je linkboven op die 2 wegwijzers klikt kan je ook wandelingen zoeken en importeren. Voor sommige wandelingen moet je wel betalen met “credits”. Credits kan je bekomen door te betalen. Eigenlijk is het wel een gemakkelijke manier om wandelingen te importeren, maar meestal stuit ik tijdens mijn zoektochten naar wandelingen automatisch op websites met GPX-downloads. Daardoor maak ik er niet veel gebruik van.

Eindnoot

Hopelijk heb ik jullie kunnen overtuigen om vanaf nu Viewranger te gebruiken om zelf wandelingen te maken, of bestaande wandelingen te importeren. Er zal waarschijnlijk altijd een drempel blijven bestaan om hieraan te beginnen, maar ik hoop dat ik de drempel toch wat heb kunnen verlagen.

Als er vragen zijn mogen jullie die hieronder altijd stellen, of ons contacteren via het contactformulier.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!