Wandelen in het ‘Bos van Wallers’

ReizenReizen

Het ‘Bos van Wallers’ (gelegen in Noord-Frankrijk) is in Vlaanderen vooral bekend door de wielerwedstrijd ‘Parijs-Roubaix’. De gevreesde passage door de kasseistrook “Trouée d’Arenberg” trekt ieder jaar een massa Vlamingen naar het gebied. Deze oude mijnsite met kunstmatige heuvels is nochtans ook een leuke en unieke plaats om te wandelen. Het is een enorm bebost gebied dat we in Vlaanderen niet zo snel meer vinden. Aangezien het ‘Bos van Wallers’ net over de grens met België ligt kunnen Belgen er gemakkelijk een dagtripje van maken.

Als ik er naartoe ga, parkeer ik altijd aan het ‘Maison de la Forêt’ bij het ‘Parc de la Porte du Hainaut‘. Wanneer je voor de eerste keer komt om te wandelen in het ‘Bos van Wallers’ kom je al snel tot de conclusie dat er geen bordjes staan voor wandelaars. Je neemt dus best een kaart of een smartphone mee met een goede app. Onderaan dit artikel vind je een GPX met een voorbeeldwandeling. Een degelijke voorbereiding is hier belangrijk om de leukste plekjes te ontdekken. Dicht bij de parking zijn er nog veel lopers, maar eenmaal je wat dieper het bos in gaat, loop je weinig volk tegen het lijf.

Wandelen in het Bos van Wallers

Onderweg kan je verschillende “Terrils” beklimmen. Dit zijn kunstmatige heuvels die zijn overgebleven van de mijnindustrie. Op de heuvels kom je regelmatig mountainbikers tegen. Het is eens de moeite om te zien hoe enkele van die waaghalzen een steile afdaling afwerken met hun fiets. Deze heuvels kan je op verschillende manieren beklimmen: ofwel steil omhoog, ofwel geleidelijk aan naar boven via de paden. Het grote bos en de verschillende meren erbij, zorgen ervoor dat het “Bos van Wallers” een perfecte plaats is voor een gevarieerde tocht van 5 tot 20 km.

Wandelen in het Bos van Wallers

Als het een periode slechter weer geweest is, kunnen er grote plassen liggen op de paden. Zeker in de bossen kan het lang nat liggen (door de mountainbikers die de putten blijven uitdiepen). Ik raad dus aan om waterdichte schoenen mee te nemen. Indien je er geen hebt, kan je altijd wel een beetje manoeuvreren langs de plassen, maar ideaal is het niet. Het is eigenlijk traditie in de winter, maar het kan geen kwaad om er nog eens op te wijzen.

Wandelen in het Bos van Wallers

Wil je wandelen in het ‘Bos van Wallers’ zonder jezelf zorgen te maken over de route? Contacteer mij dan gerust via thomas@add-active.com. De wandeling kan worden aangepast volgens bepaalde voorkeuren. Wie bijkomend info wil over dit gebied kan hieronder een reactie plaatsen of mij via mail contacteren. Mensen die met een GPS kunnen wandelen kunnen hieronder ook nog een GPX-bestand downloaden. De wandeling in de GPX is wat ik meestal ongeveer doe. Geniet ervan!

Ben je zelf ook een fervent wandelaar? Dan zal deze post over drie mooie hikes in de Ardennen je misschien ook interesseren.

Wandelen in het Bos van Wallers
Facebook
Pinterest
Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!