De paarse wandelroute in Terhills

ReizenReizen

Terhills (vroeger Connectera) doet ons herinneren aan het oude mijnverleden van Limburg. Tegenwoordig kan je in het park vooral genieten van de natuur. Er zijn verschillende wandelroutes die je o.a. op de oude “terrils” brengt. Wij probeerden de paarse wandelroute in Terhills. Deze route brengt je via bossen en meren op drie terrils die je belonen met mooie uitzichten. Kom meer te weten in dit artikel!

En wat is Terhills?

Vroeger heette Terhills “de mijnsite van Eisden”. In 1987 stopten de werkzaamheden en kreeg de natuur ineens vrij spel. De sluiting van de mijn was een grote klap voor de regio. Veel mijnwerkers verloren hun baan, en de economie van de regio kende een moeilijke periode. In de jaren 1990 werd het gebied rond de mijn gesaneerd en werd er begonnen met de ontwikkeling van een nieuw recreatiegebied.

Het mijnverleden is trouwens direct aanwezig als je het park binnen komt. Er staan twee gigantische mijnliften klaar aan de ingang om je te verwelkomen. Door de jaren heen heeft men het gebied uitgebouwd en ondertussen is er zelf een heus Center Parcs Resort aanwezig. Het park heeft de naam Terhills sinds 2016.

Wat is een terril trouwens? Een terril is een heuvel met steenafval dat overgebleven is van ondergrondse mijnbouw. In Terhills staan er drie terrils die je kan beklimmen.

De paarse wandelroute in Terhills

Tijdens het eerste schrijven van dit artikel was de paarse route gloednieuw. Toen we er de eerste keer waren, was men bezig nieuwe wandelpaden aan te leggen, en de paarse route was als eerste af. Het was wel maar een tijdelijke wandeling en uiteindelijk zijn we teruggekeerd om de definitieve wandeling eens te verkennen.

De paarse route is 9,5 km lang, en als ik Komoot mag geloven, moeten er 230 hoogtemeters overwonnen worden. Een deel van deze hoogtemeters zijn trouwens vrij steil. Gelukkig staat alles heel netjes aangeduid. Dus je mag de energie van je hersenen pompen naar je benen.

Eerst wandel je langs het meer richting de tweelingterrils. Vooral de beklimming van de eerste terril is een zware. Om naar de tweede te gaan daal je niet helemaal meer af tot beneden, dus die valt dan wel weer mee. Na de afdaling van de tweelingterrils wandel je nog een door het nieuwe resort waar je even kan pauzeren om te eten of te dringen. Er is ook een winkeltje aanwezig.

paarse wandelroute terhills

Als laatste ga je naar de top van de alleenstaande terril. Deze beklimming valt al bij al nog mee. Als je eenmaal boven bent krijg je een uitzicht over de tweelingterrils en het meer. Dat was dus een ideale plaats om mijn drone uit te laten! Bekijk het YouTubefilmpje voor de bewegende delen!

Na de laatste afdaling ga je terug naar de ingang van het park.

Wat vond ik van deze wandeling?

De paarse wandelroute in Terhills bracht me op plaatsen die heel hard leken op plaatsen in het Bos van Wallers. Het verschil was vooral dat er veel meer water is in Terhills. Dat geeft het toch dat ietsje meer. Een nadeel aan Terhills is wel dat het zeer bekend is en daardoor veel volk lokt. Het Bos van Wallers is geen drukbezochte wandelplaats. Doordat de Limburgse Kempen zandgrond heeft stonden in Terhills ook meer dennenbossen. In Wallers staat voornamelijk loofbos.

Het mooiste uitzicht krijg je duidelijk op de laatste terril. Die plaats zal nog lang gegrift staan in mijn geheugen. De mooie beelden die ik kon maken met mijn drone maakten het een nog leukere plaats voor mij. De foto’s van de plaats waar we stonden zijn ook mooi (zie foto hieronder). Je kan dus wel denken hoe het is om er te staan!

paarse wandelroute terhills

Het een mooie streek die nog meer moois te bieden heeft dan enkel de terrils. Denk aan mooie bossen en een prachtig meer. Vergeet in elk geval niet te genieten van deze unieke plaats met een geschiedenis die er uiteindelijk heeft kunnen voor zorgen dat de natuur er is een eigen plekje heeft gekregen.

paarse wandelroute terhills

Conclusie

Een bezoek aan Terhills is zeker aan te raden. De paarse route in Terhills is één van de opties die je kan overwegen. Wil je meer of minder wandelen? Er is keuze genoeg voor ieder niveau van wandelaar! Ik denk niet dat je echt verkeerd kan kiezen. Het is een unieke locatie met een unieke geschiedenis.

Paarse route in Terhills
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!