De Kempense Meren en zeker de directe omgeving rond het Zilvermeer trekt jaarlijks een massa bezoekers. De hoofdreden hiervoor is het Sunparks met het subtropisch zwembad en nog zoveel meer. De Kempense Meren hebben nochtans ook veel te bieden aan mensen die (ook) willen genieten van een prachtige omgeving en een deugddoende wandeling. Tijdens een reünie van een groepsreis zijn we het volledige gebied gaan verkennen met een plaatselijke inwoner. Al die “geheimen” heb ik voor jullie gebundeld in dit artikel!
Het ontstaan van de Kempense Meren
Zoals wel meerdere natuurgebieden is ook dit gebied ontstaan door de mijnbouw (denk bvb. aan Terhills of het Bos van Wallers). Er wordt tot op vandaag nog altijd wit zand ontgonnen voor het maken van glas. De putten die ontstonden door de ontginning hebben zich gevuld met water waardoor er meren werden gevormd. Op dit moment gaan de ontginningen nog altijd door maar een groot deel van het gebied werd opengesteld als natuurgebied (eerst onder de naam “Rauwse meren”).
De den is veruit de meest voorkomende boomsoort in het gebied ondanks dat dit eigenlijk geen inheemse soort is. Om de zandgrond samen te houden werd er in het verleden gekozen voor de snel groeiende dennenbomen. Stilaan worden projecten opgestart om de natuurlijke soorten terug meer kans te geven (denk aan de eik en de berk).

Hoogtepunten en tips
Camping Zilvermeer
Wie een andere soort overnachting dan Sunparks zoekt kan terecht op camping Zilvermeer. Je kan er terecht met je camper en tent maar je kan er ook een blokhut of huisje huren. Camping Zilvermeer is zeker geen kleinschalige camping maar zeker ook niet zo groot en druk als Sunparks. Wij hadden een blokhut gehuurd voor 6 personen (4 mensen in elk een éénpersoonsbed en nog 2 mensen op een smalle slaapbank). We waren over het algemeen tevreden over de service en netheid (we waren er in maart, buiten het drukke zomerseizoen).
Reservatie vuurplaats
Niet zo ver van het zilvermeer kan je gratis een vuurplaats reserveren. Je kan dit doen om te barbecueën maar wij deden het om samen te genieten van het vuur in het donker. Je moet wel zelf nog hout sprokkelen maar voor een Scandinavië liefhebber was dat geen enkel probleem!
Overzetboot
Wie de Kempense Meren wat meer wil ontdekken kan een overzetboot nemen naar verschillende locaties. Wij gingen naar de Sas4-Toren vanaf Havencafé Port Aventura om vanaf daar onze wandeling te starten. Er zijn nog verschillende bestemmingen mogelijk vanaf het havencafé (zie de website in de titel).
Sas4-Toren
De Sas4-Toren is in totaal 37 meter hoog. Die hoogte moet je overwinnen via trappen. Boven krijg je een prachtig uitzicht over de omgeving en verschillende richtingen en locaties staan aangeduid om een beter idee te krijgen. Een must voor elke bezoeker van de Kempense Meren!

De Baileybrug
De Baileybrug is een oude militaire brug uit WOII. De originele brug werd opgeblazen waardoor het Engelse leger besloot om een “tijdelijke brug” te bouwen. De brug staat er tot vandaag nog steeds en heeft toch wel iets speciaals. Er mogen voor de duidelijkheid ook auto’s op de brug rijden dus opletten geblazen! Er kunnen geen twee auto’s langs elkaar rijden dus soms kan het er wel even druk worden.

Wandelnetwerk Kempense Meren
Het natuurpark heeft een gigantisch netwerk aan wandelknooppunten. Via de link in de titel kan je zelf een wandeling maken die de gewenste afstand heeft en die je brengt naar alle mooie plaatsen die je wilt zien. Een specifieke aangeduide route ben ik jammer genoeg niet tegengekomen. Hopelijk kunnen mijn tips in dit artikel helpen om een mooie route samen te stellen!

Conclusie
De Kempense Meren hebben heel wat te bieden voor een gevulde dag of weekend waarbij buiten zijn, wandelen en sightseeing centraal staan. Hopelijk kunnen deze tips die werden gegeven door een local jullie helpen om er een toptijd van te maken!

Ben je in de buurt van de Hoge Kempen? Lees dan zeker ook mijn artikel over de wandeling in en rond Postel!
Eén reactie