Wandeling in en rond Postel

Reizen

Vlakbij de Kempense meren is er nog een mooie locatie die uitnodigt voor een wandeling. In Postel (deelgemeente van Mol) loopt er een wandelnetwerk die je door de mooie bossen en aan een prachtig meer brengt. Wij hebben er een knooppuntenwandeling gedaan die je kan combineren met een bezoek aan de abdij van Postel. In dit artikel schrijf ik wat meer over de wandeling in dit Vlaams pareltje genaamd Postel.

De abdij van Postel

De wandeling start vanaf de abdij van Postel. De abdij is een norbertijnabdij die werd opgericht in de 12de eeuw. Momenteel leven er nog een enkele paters die de oude gewoonten in stand houden. In 1797 werd de kloosterlingen verdreven door de Fransen en werd de volledige abdij vernield. Pas 50 jaar later kon men terugkeren om de heropbouw te starten. Sindsdien zijn er regelmatig gebouwen vernieuwd of bijgeplaatst.

In de abdij worden er verschillende producten verkocht waarvan de bekendste de kazen zijn, maar er wordt ook brood en hesp verkocht. Het Postel abdijbier wordt momenteel gebrouwen door Alken-Maes en wordt dus niet meer in de abdij zelf gebrouwen ( maar wel nog verkocht uiteraard).

Je kan de terreinen van de abdij vrij binnenwandelen. Als je een uitgebreidere rondleiding wil kan je deze hier boeken.

De abdij van Postel

De wandeling in en rond Postel

Deze wandeling is een knooppuntenwandeling. Zonder de juiste knooppunten raken jullie uiteraard niet ver. Hierbij:

14 – 12 – 13 – 15 – 16 – 1- 87 – 85 – 86 – 14 (als je klikt op de cijfers kom je op de site van wandelknooppunt.be uit).

De wandeling is 9 km lang zonder enige noemenswaardige hoogtemeters. Knooppunt 14 begint aan de ingang van de abdij. Je wandelt kort even door de abdij (ga gerust even van de route om bvb. de abdijkerk van binnen te bekijken) om daarna al snel in de bossen te landen. Je wandelt voornamelijk op brede paden. Middenweg de wandeling mag je rechts afslaan op enkele vlonderpaden en smalle padjes die uitkomen op De Ronde Put. Daarna wandel je weer verder op voornamelijk brede paden.

Wandeling in en rond Postel

De Ronde Put is dan ook het hoogtepunt van de wandeling. Voor Vlaanderen is het een zeer groot meer dat wat verstopt lijkt te zitten tussen de bossen. Het natuurgebied van De Ronde Put is 169 hectare groot. Je passeert een vogelkijkhut die je zicht geeft over het volledige meer waar regelmatig zeldzame water- en roofvogels gedijen.

Wandeling in en rond Postel

Dit wandelgebied ligt op slechts enkele kilometers van de Kempense Meren. De Kempense Meren zijn voor alle duidelijkheid ook zeer mooi maar tijdens mooie zomerdagen kan er wel heel veel volk zijn. De wandeling in en rond Postel kan dan een waardig alternatief zijn. Ik vond deze wandeling trouwens mooier dan de wandeling die we de dag ervoor deden in de Kempense Meren. De omgeving rond Postel is veel minder toeristisch en ongerepter.

Conclusie

Deze knooppuntenwandeling in en rond Postel is ideaal voor mensen die een rustige en gemakkelijke wandeling willen maken in een zeer mooi natuurgebied. Hieronder nog de basisgegevens:

Lengte: 9 km
Hoogtemeters: 30 m (verwaarloosbaar)
Duur: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Veel plezier!

Wandeling in en rond Postel
Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!