De Seven Lakes Valley hike, Triglav nationaal park

Seven lakes valley

ReizenReizen

De Seven Lakes Valley is een vallei in de Julische Alpen in het Triglav Nationaal park, Slovenië. Het is één van de meest populaire wandelgebieden in Slovenië. Dat is te begrijpen, want dit is de crème de la crème.

Afstand: 26 km

Stijgen: 1.190 m

Tijd: 10-12 uur

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Seven lakes valley

Ondanks dat de vallei ‘The Seven Lakes Valley’ wordt genoemd, zijn er meer dan zeven meren. Al kan er door de droogte af en toe wel eentje verdwijnen. Desondanks heb je zo’n landschappen nog nooit eerder gezien!

Maar voor wat hoort wat, want het is ook één van de langste en pittigste wandelingen die ik ooit heb gedaan! In totaal hebben wij 27,5 km gewandeld en 12 uur onderweg. Al geef ik toe dat we de nodige pauzes hebben gehouden en op het einde ook even verkeerd hebben gelopen. (Vandaar die extra km)

Over deze wandelroute 

Wanneer te doen: Lente tot herfst

Waar best te verblijven: In de omgeving van Lake Bohinj

Te doen met kinderen: Nee

Te doen met honden: Ja

Bewegwijzering: Slecht 

Er geraken

Er zijn ontzettend veel wandelroutes in dit gebied en dus ook verschillende startpunten. De meeste wandelaars vertrekken van Lake Bohinj. Vele blogs raden ons echter aan om te starten aan  Planina Blato. En aan de vele foto’s te zien leek ons dat ook de mooiste wandelroute. 

De exacte coördinaten van de parking zijn: 46°18’38.9″N 13°50’57.7″E 

Om er te geraken moet je met de auto langs een tolweg. Dit kost 12 euro per dag. 

Vanaf Lake Bled is het ongeveer 45 minuten rijden, van Lake Bohinj ongeveer 25 minuten. De laatste 20 minuten zijn bochtige bergwegen. Het allerlaatste stukje is onverhard, maar ook zonder 4×4 zeker te doen.  

Tip: Vertrek zo vroeg mogelijk! Niet alleen omdat de wandeling een volledige dag in beslag neemt , ook de parking is snel volzet.  Ons plan was om 6u ‘s ochtends aan het startpunt te arriveren, uiteindelijk waren we om 6u30 aan de parking. 

Routebeschrijving voor de seven lakes valley hike in Slovenië

Van de parking aan Planino Blato wandel je een stukje terug langs de weg, tot het infobord. Aan het infobord ga je het bos in naar omhoog. Je houdt de weg links aan richting Planina pri Jezeru hut.

Aan de herdershutten aangekomen wandel je tussen de hutjes door naar beneden tot je aan het volgend terrein komt. Deze keer met hutjes waar je ook kan overnachten, de Dedno polje pasture. De meeste wandelaars blijven het pad links van het terrein volgen. Wij gaan daarentegen richting Preval Hribarice tussen de hutjes door.

Pri jezeru, triglav nationaal park

Hier beginnen de minder zichtbare wandelwegen door ruwer terrein. Je blijft stijgen tot boven de boomgrens. Terwijl de mist opklaarde, verschenen voor ons ook de eerste bergpieken.

Aan de volgende splitsing, aan de saddle Vrata, zie je in de verte de Zasavska hut in Prehodavci liggen. Dit is onze volgende bestemming! (Je volgt dus niet omhoog richting Vrsaki)

Aan de hut aangekomen kan je weer op krachten komen door één van de lokale gerechten of een drankje. Vergeet ondertussen niet te genieten van het uitzicht! Eenmaal terug op adem ,wandel je een terug richting Zeleno Jezero. Om vervolgens verder te gaan naar Jezero v Ledvicah. 

triglav nationaal park

Het Jezero v Ledvicah is een ‘must see’ tijdens deze toch. De bergtoppen in de omgeving reflecteren in het helderblauwe water. En onderweg komen we verschillende bergmarmotten tegen, die te spotten zijn door hun herkenbaar geluid. Waw! Hier doe je het toch voor?

We blijven het pad links van het meer volgen. Tot bij het Mocivec Lake. Het uitzicht is prachtig, maar vergeet ook niet naar je voeten te kijken, want het kiezelpad is met momenten zeer steil.

Wat verder kom je aan de Koca Pri Triglavskih Jezerih mountain hut, waar je weer iets kan drinken en eten. Voor veel wandelaars die aan lake Bohinj zijn gestart – en dus het prachtige stuk dat wij zonet achter de rug hebben, niet te zien krijgen – is dit het verste punt van hun wandelroute. Waardoor deze plek vrij druk kan worden in de zomer. 

seven lakes valley hike

Je wandelt de hut voorbij en voor Dvojno Jezero, hou je links aan richting Planina Ovcarija. Hier moet je aandachtig zijn. Wij zijn hier helaas van de oorspronkelijke route afgeweken. Om uiteindelijk – gelukkig – op hetzelfde punt aan te komen. 

het doel is om terug aan de Dedno Polje herdershutten te geraken. Vanaf deze refuge is het nog zo’n 40 minuten terugwandelen naar Planina Pri Jezeru. En volg je ook dezelfde weg terug naar de parking.

Onze tips

  • Er zijn VEEL wandelroutes in deze vallei. Waardoor de bewegwijzering snel verwarrend wordt. Het is daarom aanbevolen om de GPX te downloaden voor je wandelapp, zoals viewranger of Outdooractive + een offline kaart te downloaden op bv. maps.me.
  • Start zo vroeg mogelijk! Bij voorkeur al om 6u. Zo kan je genieten van de wandeling en voldoende pauzes. En heb je nog plaats aan de – toch wel kleine – parking. Gaat het wandelen wat trager? Boek dan een overnachting in één van de berghutten die je tegenkomt tijdens de wandelroute.
  • Neem altijd warme en waterdichte kleren, snacks en drinken mee als je gaat wandelen in de bergen.
  • Doe je stevige, hoge wandelschoenen aan. De meeste paden liggen vol met losse kiezelstenen. Snel last van je knieën tijdens het afdalen? Neem dan ook je wandelstokken mee. 
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!