Wandelen in de Alpen van Slovenië

Jezersko
Reizen

Niet zo ver van de grens met Oostenrijk, in de Alpen van Slovenië, ligt Jezersko. Hier vind je prachtige natuur, vredige dorpjes en rust. Het soort vakantiebestemming dat wij zoeken! Jezersko is een schilderachtige groene vallei, omgeven door de hoge toppen van de Kamnik-Savinja Alpen.

In deze prachtige omgeving hebben wij een wandelroute gevonden van 13 km naar de berghut Ceska Koca. De berghut is relatief goed te bereiken, al is de laatste km een uitdaging door de houten ladders en smalle paden..

Afstand: 13 km

Stijgen: 670 m

Tijd: 5 uur

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

wandelen in de alpen van Slovenië

De berghut Ceska Koca is een startpunt voor vele wandelroutes in de alpen van Slovenië, zoals de beklimming van de Virnikov Grintover. Voor ons was de Ceska Koca het eindpunt.

Over deze wandelroute

Wanneer te doen: Lente tot herfst

Te doen met kinderen: Niet met kleine kindjes

Te doen met honden: Nee

Bewegwijzering: Slecht

Er geraken

Parkeren kan in het dorpje Jezersko. Coördinaten van de parking: 46°23’52.2″N 14°30’14.4″E. Jezersko is goed te bereiken met de auto vanaf de grens met Oostenrijk of de luchthaven in Ljubljana. De grootste charme van Jezersko is dat de locatie nog vrij onbekend is bij buitenlandse toeristen.

Routebeschrijving Jezersko – Ceska Koca, de Alpen van Slovenië

Aan de parking staat de route naar Ceska Koca al goed aangeduid. Je wandelt voorbij het speel/sportpleintje richting het bos. In het bos zelf is de wandelroute aangeduid met een wit en rode cirkel.

We beginnen bijna direct met stijgen. Na zo’n 1,5 u kom je een open stuk tegen waar je voor de eerste keer het prachtige uitzicht kan bewonderen. Je blijft verder stijgen.

Jezersko

De laatste km naar de berghut begint de echte uitdaging, met rotsachtige paadjes, te overwinnen met kettingen en ladders. Helaas hebben we 200m voor de berghut moeten terugkeren. De hond geraakte niet verder via de deze houten ladders. Al is de wandeling op zich niet zo moeilijk.

ceska koca

De echte durvers kunnen vanaf de berghut aan Ceska coka de wandelroute naar de top van de Grintover volgen. Niet zo een ervaren wandelaar maar wel een durver? Beklim de Grintover dan met een gids.

Aan de berghut geraakt, of zoals ons bijna aan de berghut, neem je dezelfde weg terug naar beneden (1km) tot de volgende splitsing. Hier ga je rechts richting ‘Plansanko en Jezero’. En wandel je langs een verlaten herdershut. Vanaf hier is de wandelroute minder goed aangegeven en komt de gpx vanpas.

Jezersko

Beneden in de vallei wandel je in een levensecht schilderij. Kijk maar naar de foto’s, prachtig toch? De vallei biedt nog veel meer prachtige wandelpaden voor wie zich liever niet in de bergen waagt. 

Aan het meer kan je even uitblazen. Er is ook de mogelijkheid iets te eten of drinken aan het restaurant. Voorbij het restaurant sla je linksaf en volg je een gravelweg die parallel loopt met de weg, terug naar de parking 

shepards lake

Onze tips

  • Slovenen zijn trots op hun natuur en gaan dan ook vaak in het weekend wandelen met hun gezin. Daardoor zijn vele wandelroutes op zaterdag en zondag drukker. Doe meer ‘populaire’ wandelroutes dus best in de week.
  • Het laatste stuk naar de berghut gaat langs houten ladders en smalle paden. Ik raad deze wandelroute daarom af met kleine kinderen en honden.

Winkeltip: wil je meer van Slovenië ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

reisroutes slovenië
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!