Velika Planina wandelroute – Charmante wandeling langs de herdersdorpen.

Velika Planina wandelroute

ReizenReizen

Velika Planina is één van de mooiste Alpenweiden van Slovenië. Gelegen in de Kamnik-Savinja Alpen, ten Noorden van Ljubljana. Deze wandelroute is gekend door zijn charmante herdershutjes, die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn. De wandeling zelf is eenvoudig en vrij vlak. Er staan verschillende informatiebordjes met info over de locatie, leefgewoontes, de vegetatie en leuke weetjes. Ben je op zoek naar een mooie en eenvoudige wandeling in Slovenië? Dan is de Velika Planina wandelroute wat je zoekt!

Velika Planina wandelroute

De Velika Planina wandelroute

Velika Planina betekent ‘Grote Alpen weide’. De typische houten herdershutjes – die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn – zijn beschermd erfgoed en tegelijk ook een soort openluchtmuseum. In sommige van deze hutten kan je ook overnachten.

De start van deze wandelroute ligt zo’n 1h15 rijden van Ljubljana of Lake Bled. Je moet er wel een bochtig bergritje voor over hebben om hier te geraken. Ons initieel plan was om naar een officiële parking te rijden. Om bij de parking te geraken moet je over een onverharde tolweg. 

Aangezien de  tolweg bij ons was afgesloten zat er niets anders op dan te parkeren in het gehucht Volovjek. één uurtje wandelen van de oorspronkelijke wandelroute. Uiteindelijk kwam dit nog goed uit. Want zo hebben we de onverharde tolweg vermeden. 

De glooiende groene weides in Gojska Planina

Vanaf de parking wandel je richting de tolweg en ga je links het bos in richting Gojska Planina. Deze weg blijf je omhoog volgen tot aan de betaalkiosk. Aangezien we nu te voet aankomen hoeven we niets te betalen. Aan de kiosk gaan we links de weg op en blijven de bordjes richting Gojska planina volgen. De gpx route zal hier van pas komen. Download de gpx onderaan de pagina.

Gojska Planina

In totaal is het zo’n uurtje stijgen tot je  de glooiende groene weides, van het eerste herdersdorpje Gojska Planina, voor je ziet.

Nog meer charmante herdershutjes in Mala Planina

Vanaf Gojska Planina wandel je door de charmante herdershutjes en koeien door naar Mala Planina. Daar volg je de Jarzski dom mountain hut naar de Domzalski dom mountain hut. In deze berghutten kan je even uitrusten op het terras en iets bestellen om te eten of drinken. Bij enkele hutjes kan je ook zelfgemaakt zuivelproducten kopen, zoals melk of kaas. 

Mala Planina

De Snow Mary chapel in Velika Planina

Vervolgens wandel je richting de Gradisce peak. Onderweg kan je de herdershutjes van Velika Planina en de Snow Mary Chapel al zien liggen. Hier is ook de skilift gelegen. Van de Gradisce peak ga je naar het Preskar museum en de Snow Mary Chapel. In de zomer zijn er elke zondag missen in het kerkje. 5 augustus vieren ze de feestdag van de maagd Maria ‘Snow Mary’, uiteraard een speciale dag in dit dorp.

Mary chapel

Dit herdersdorp is nog één van de weinige die in Europa nog in gebruik is. Van juni tot-en-met september loop je dan ook tussen de grazende koeien. En dankzij de informatieborden onderweg kom je alles over deze magische plek te weten. Wist je dat Velika planina al eeuwenlang gebruikt wordt door herders? Helaas is het hele dorp hier in de Tweede Wereldoorlog afgebrand. De hutten zijn later wel in dezelfde stijl herbouwd. 

Velika Planina

Van de Snow Mary Chapel wandelen we verder richting het dorpje Planina Dovje Raven. We wandelen niet volledig tot dit dorp, maar nemen de voorlaatste splitsing een terug naar Mala Planina. Waar de bordjes de splitsing naar de parking en Veilka Stan aanduiden nemen wij de ongemarkeerde weg daartussen. De GPX komt hier weer goed van pas, want een duidelijke wandelroute is dit niet.

Terug aan Mala Planina aangekomen neem je dezelfde weg naar Gojska Planina. Hier neem je niet dezelfde weg die je naar boven bent gekomen, maar één verder. Je daalt af via een onverharde weg en slaan wat verder terug het bos in richting Kranska Rok. Vanaf hier is het nog zo’n 30 min. dalen tot je terug bij de betaalkiosk uitkomt.

Conclussie

Een eenvoudige en mooie wandeling, perfect als afwisseling na de zwaardere bergtochten. Mijn vriend vond deze dan wat aan de ‘saaiere’ kant. Ok, het is niet de meest spectaculaire wandeling in Slovenië. Maar ik vind dat deze toch zeker niet moet onderdoen. 

De autoroute naar de parking was een uitdaging. Met heel wat smalle bergpasjes. Je kan dit deels vermijden door naar het station van de kabelbaan te rijden. Te vinden op het adres Kamniska Bistrica 2 in Stahovica. 

Tip: Het eerste deel van de wandelroute is behoorlijk steil door het bos. Je kan dit vermijden door een skilift te nemen naar Velika Planina. Vanaf hier kan je nog steeds de rondwandeling maken.

Wij hebben geluk gehad met het weer, maar het kan hier ook vrij mistig worden. Neem voor de zekerheid een jasje mee. Ook wandelschoenen dragen is zeker aan te raden. 

In het kort

  • Afstand: 12,5 km
  • Wandel tijd: 3u25
  • Hoogteverschil: 670 m
  • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
  • Start: Volovjek
  • Aangeduide wandelroute: ja, bewegwijzering naar de verschillende dorpjes
  • GPX: hier te downloaden
  • Honden toegelaten: ja

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!