Velika Planina – Charmante wandeling langs de herdersdorpen.

Slovenia, Velika Planina

ReizenReizen

Op het einde van de lente komen de alpenweiden van Velika Planina weer tot leven. De herders nemen hun intrek in de hutten, terwijl ze hun grazende kuddes verzorgen. Ze nodigen bezoekers uit om alles te ontdekken over de omgeving, tradities en zelfs hun huisgemaakte zuivelproducten te proeven.

Velika Planina wandeling – Praktische Informatie

  • Startpunt: Volovjek
  • Route: Volg de bewegwijzering naar verschillende dorpjes (zie onderstaande routebeschrijving)
  • Afstand: 12,5 km
  • Duur: 3 uur en 25 minuten
  • Hoogteverschil: 670 m
  • Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
  • Honden toegelaten: Ja

Download hier de GPX voor de Velika Planina wandelroute.

Ontdek Velika Planina

Velika Planina, wat ‘Grote Alpenweide’ betekent, kent een rijke geschiedenis, voornamelijk gevuld met de traditionele herderscultuur. De herdershutten, genaamd ‘koča’, worden al eeuwenlang gebruikt door herders tijdens de zomermaanden. Het herdersdorp heeft helaas geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het volledige dorp in vlammen opging. Gelukkig zijn de hutten later op authentieke wijze herbouwd, en ademen ze nog de sfeer van traditie en geschiedenis uit. Terwijl de herders deze hutten nog altijd gebruiken, doet het plateau ook dienst als een openluchtmuseum.

Verken de Velika Planina Wandelroute

Het startpunt van deze wandelroute ligt op ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden van Ljubljana. Een kronkelende bergweg brengt ons naar het beginpunt. Onze initiële route naar de officiële parking wordt verstoord door een afgesloten onverharde tolweg. We parkeren daarom onze auto in het gehucht Volovjek, op een uur wandelen van de oorspronkelijke start.

De Weg naar de Groene Weiden van Gojska Planina

Vanaf de parkeerplaats duiken we het bos in richting Gojska Planina en de betaalkiosk. Wij zijn nu te voet en hoeven dus geen tolgeld te betalen. Aan de kiosk gaan we links de weg op naar Gojska Planina. Hoewel steil, duurt dit pad gelukkig niet te lang.

Na zo’n uurtje stijgen, zien we de glooiende groene weiden van het eerste herdersdorpje, Gojska Planina voor ons. Dit minder bezochte dorpje biedt een oase van rust te midden van de herdershutjes en grazende koeien, met prachtige uitzichten op de Alpen.

Gojska Planina - Velika Planina

Verder naar Mala Planina met Charmante Herdershutjes

Vanaf Gojska Planina gaan we naar de herdershutjes van Mala Planina. We volgen de route langs de Jarzski Dom-berghut naar de Domzalski Dom-berghut. Deze berghutten bieden gelegenheid om te pauzeren op het terras en wat te eten of drinken. Er is de mogelijkheid hun zelfgemaakte zuivelproducten of authentieke herderslunch te proeven. Daarna volgen we de route naar de Gradisce Peak.

Preskar Museum en de Geschiedenis van Velika Planina

In de winter van 1945 werd het complete herdersdorp platgebrand door de nazi’s. De ovale Preskar-hut werd direct na de Tweede Wereldoorlog herbouwd volgens oude technieken en is nu een museum. Doordat het Preskar-huisje, anders dan de andere huisjes op het plateau, biedt het een unieke ervaring en is alleen al daarom een bezoek waard. Let op: het museum is alleen in het hoogseizoen geopend.

De Snow Mary Chapel in Velika Planina

Boven het herdersdorp staat de houten Snow Mary Chapel. Ook deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebrand door Duitse soldaten, maar in 1988 opnieuw opgebouwd op initiatief van de herders. In de zomer vinden hier elke zondag missen plaats en op 5 augustus, de feestdag van de maagd Maria (Snow Mary), is het een bijzondere dag in het herdersdorp.

Vanaf de Snow Mary Chapel wandelen we richting het dorpje Planina Dovje Raven. Wij nemen niet de volledige route naar dit dorpje, maar kiezen bij de voorlaatste splitsing voor de weg terug naar Mala Planina. Aan de bordjes die de splitsing naar de parkeerplaats en Veilka Stan aanduiden, nemen wij de ongemarkeerde weg ertussen. De GPX-route komt hier goed van pas, want dit was geen duidelijk gemarkeerd pad.

Terug bij Mala Planina nemen we niet hetzelfde pad dat we omhoog zijn gekomen, maar volgen we een onverharde weg naar beneden. Wat verderop slaan we terug het bos in richting Kranska Rok. Vanaf hier is het nog zo’n 30 minuten afdalen tot we weer bij de betaalkiosk uitkomen.

Conclussie

De wandeling in Velika Planina is eenvoudig, een perfecte afwisseling na de zwaardere bergtochten. Het is wellicht niet de meest spectaculaire wandeling in Slovenië, maar het heeft zeker zijn charme.

Velika Planina Parking

Velika Planina bevindt zich in de Kamnik-Savinja Alpen ten noorden van Ljubljana. Je kunt op twee manieren bij Velika Planina geraken en parkeren: 

  • Er is een parkeerplaats bij het dalstation van de kabelbaan in Kamnik. Het station van de kabelbaan is te vinden op het adres Kamniška Bistrica 2 in Stahovica. Omdat hier volop parkeergelegenheid is, is dit ook een goed vertrekpunt om naar boven te wandelen.
  • Of je kunt naar boven wandelen en parkeren in Volovjek. Let op: de autorit naar deze parkeerplaats is uitdagend met smalle bergwegen. 

Zijn honden toegestaan op Velika Planina?

Ja, honden zijn welkom op Velika Planina, maar het is altijd goed om te controleren of er specifieke regels of beperkingen zijn voordat je gaat, vooral bij het gebruik van de kabelbaan.

Wat is de beste tijd om Velika Planina te bezoeken?

De beste tijd om Velika Planina te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot september, als de temperatuur aangenamer is en de weersomstandigheden gunstiger zijn voor wandelingen. Juli en augustus zijn hierbij wel de drukste maanden.

Overnachten op Velika Planina

Wist je dat je ook kunt overnachten op Velika Planina? Er zijn enkele berghutten waar bezoekers kunnen overnachten. Het is aan te raden om vooraf te reserveren vanwege de beperkte capaciteit.

Authentieke Herderslunch

Trakteer jezelf op een authentieke herderslunch op het plateau, zoals: zure melk en ‘žganci’ (boekweit- of maïspap), ‘jota’ (bonen- en zuurkoolstoofpot), ‘ričet’ (gerstestoofpot), goulash, worst met zuurkool, Carniola worst, boekweit-žganci of opgerolde dumplings met cottage cheese, bekend als ‘štruklji’.

Klaar om meer van Slovenië te verkennen? Klik hier voor meer tips en wandelinspiratie.

Nog meer in de volledige reisgids Slovenië van Reisroutes:

reisroutes slovenië

In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes van Slovenië, groene parel in de Julische Alpen.

Ook op reis naar Slovenië ?

Bij Add-Active geloven we in het delen van ervaringen en tips over actieve reizen en avontuurlijke wandelingen. Om deze passie te ondersteunen, maken we gebruik van affiliate marketing. Hoe werkt dat? Simpel! Wanneer je iets bestelt via een link op onze website, ontvangen wij een kleine commissie, zonder dat jij extra betaalt. Dit helpt ons om onze blog te onderhouden. Bedankt voor je steun!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!