Wandelroute aan Lake Bled – Naar de mooiste uitkijkpunten.

Wandelroute aan Lake Bled
Reizen

Wie aan Slovenië denkt, denkt direct aan het iconische meer Bled. Te herkennen aan het kleine eilandje in het midden van het azuurblauwe meer met het witte kerkje op. Het is een toeristisch, maar dus niet te missen bezienswaardigheid in Slovenië. Onderaan in dit artikel vind je alles terug over onze wandelroute aan Lake bled.

  • Afstand: 4,2 km
  • Stijgen: 267 m
  • Tijd: 2 uur (Met de nodige stops om je fototoestel boven te halen)
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

wandelroute aan Lake Bled

Waar ligt het meer van Bled?

Het meer van Bled ligt in het Noordwesten van Slovenië, bij de plaats Bled. 35 km van de luchthaven van Ljubljana en dicht bij de snelweg richting Kroatië. Op de achtergrond zie je de Julische Alpen liggen, al ligt lake Bled net buiten het Triglav nationaal park. 

Door deze ideale locatie en zijn reputatie als het mooiste meer van Slovenië, kan het hier ontzettend druk worden. Laat het je niet afschrikken, maar hou er rekening mee in je planning. Vermijd lake Bled daarom in het weekend. Ook in de week kom je best zo vroeg mogelijk om eventuele file naar Bled te vermijden.

Wat te doen in Bled?

In het midden van het meer bevindt zich het iconische kleine eilandje met de Maria Hemelvaartskerk. Je kan het eilandje bezoeken per roeiboot of in groep met een overdekte gondel. De echte sportievelingen kunnen het eiland ook al zwemmend bereiken – al ga je met je zwemkledij het kerkje niet binnen mogen. 

De echte durvers kunnen een ritje maken op de 500m lange rodelbaan in de buurt. Wil je het wat rustiger aan doen, dan kan je kiezen voor een wandeling rond het meer (6 km). 
Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste uitzichtpunten over het meer van Bled. Dit kan je bewonderen door een bezoek aan één van de oudste kastelen in Slovenië, het kasteel van Bled. Of door een wandelroute aan Lake Bled naar de beroemde uitkijkpunten Ojstrica, Velika Osojnica en Mala Osojnica.

Wandelroute aan Lake Bled – Naar de mooiste uitkijkpunten.

De wandeling is bekend omwille van de mooie uitzichten over het meer van Bled. Wij combineren dan ook het beste van meerdere wandelroutes. Af en toe zit er een pittige klim in. Maar niets onhaalbaar. Het is een korte wandeling van 4 km, dus je hebt nog tijd genoeg om dit te combineren met andere activiteiten in Bled.

Over deze wandelroute 

  • Wanneer te doen: Lente tot herfst
  • Te doen met kinderen: Niet met kleine kindjes
  • Te doen met honden: Ja, indien je hond trappen op en af kan
  • Bewegwijzering: Ja, wegwijzers naar uitzichtpunten

Waar parkeren aan Lake Bled?

Parking dichtbij lake Bled is zeldzaam. Uiteindelijk hebben we wel plaats gevonden aan parking Pristava. De parking kost zo’n 2 euro/uur en is dichtbij het startpunt van de wandeling.

Tip: Vermijd Bled in het weekend en vertrek zo vroeg mogelijk om files te vermijden.

Routebeschrijving Mala Osojnica, Velika Osojnica en Ojstrica uitzichtpunten.

Mala Osojnica 

Mala Osojnica 

Als je aan parking Pristava parkeert, wandel je een stuk verder met het meer aan je rechterkant. Net voorbij de splitsing van de weg, aan de overkant van de weg, vind je wegwijzers die de wandelroute aanduiden richting Mala Osojnica. Startpunt Ojstrica wandeling: 46.35910453714013, 14.085372514632152 Je gaat stijl omhoog doorheen het bos en verder via de trappen tot aan het eerste uitkijkpunt, Mala Osojnica. 

wandelroute lake Bled - naar de mooiste uitkijkpunten

Velika Osojnica

Dit uitzichtpunt vraagt het meeste inspanning om er te geraken. Het laatste stukje naar de ‘top’ heb ik net niet op handen en voeten moeten doen. Op deze top zelf staat een schattig bankje met uitzicht op het meer Bled. Helaas was het aanschuiven om hier een foto te nemen en dat gaat  – zelf voor mij –  een stapje te ver.

Velika Osojnica

Ojstrica 

Van Velika Osojnica wandel je een stuk terug. Om vervolgens de bordjes richting Ojstrica te volgen. De wandelroute naar Ojstrica en verder naar het eindpunt is vrij eenvoudig. 

Ojstrica 

Als ik ooit nog eens in Slovenië kom – en ik hoop snel – dan zou ik de wandeling in omgekeerde volgorde doen. En dit nog vòòr zonsopgang. Blijkbaar is Ojstica the place to be voor een zonsopkomst in Bled te fotograferen.

Onze tips.

  • Sommige paden zijn vrij stijl en voorzien van stalen kabels. Voorzie dus ook stevige schoenen en laat je niet misleiden door de korte afstand.
  • Vermijd Bled in het weekend. Bled is en blijft een toeristische trekpleister, maar laat je dit niet volledig afschrikken.

reisroutes slovenië
Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!