Zelf je wandelroutes uitstippelen

Een echte ouderwetse wandelkaart of een wandelboekje van de regio, ik verzamel ze ook nog graag. Al heeft die minicomputer in je jaszak ook zijn voordelen: je weet altijd precies waar je bent, geen onverwachte situaties en zelf je wandelroutes uitstippelen was nog nooit zo eenvoudig.

In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf je wandelroute kan uitstippelen, bezichtigen tijdens het wandelen en achteraf kan delen. Dit met behulp van een app op je smartphone.

Wat is een gpx-bestand?

Vele fiets- en wandelwebsites, zoals add-active, bieden bij elke wandeling een gpx bestand aan. Nee, je hoeft geen dure gps-toestellen te kopen om deze in te lezen. Gewoon je smartphone en een computer volstaat! 

Wat is dat nu, een gpx-bestand? Een gpx bestaat uit verschillende punten (coördinaten) die samen een lijn vormen op een kaart. Een gpx-bestand is te herkennen aan de bestandsnaam .gpx (net zoals word een .doc bestandsnaam heeft.) Dit formaat is alleen te openen of aan te maken via speciale software of apps. 

Er zijn vele apps waar je zelf een wandelroute of gpx kan aanmaken of importeren, elk met hun voordelen en beperkingen. Wij zijn alvast trouwe gebruikers van onderstaande apps.

Zelf je wandelroutes uitstippelen met deze apps.

Met onderstaande wandelapps kan je een bestaande gpx importeren of een volledig nieuwe route aanmaken. Met een route aanmaken bedoel ik niet de snelste route vinden van punt A naar B, zoals we allemaal wel kennen van Google Maps of Waze. Wel een vooraf uitgestippelde wandelroute, langs de mooiste paadjes en bezienswaardigheden. En bij voorkeur, lusvormig.

De route wordt, na het aanmaken, duidelijk weergegeven op je smartphone en er is zelf begeleiding onderweg: spraaknavigatie, richtingaanwijzer, je huidige positie. Verdwalen is vanaf nu onmogelijk, tenzij je batterij het begeeft…

Tip: zorg altijd voor een extra powerbank! Want deze apps zijn energievreters voor je smartphone. 

Om je wandelingen voor te bereiden is een computer of laptop handiger, door het groter scherm. Tijdens het navigeren gebruik je de app op je smartphone.

Outdooractive

Outdooractive is een gebruiksvriendelijke app met alle functies van een navigatie-app. Zo biedt Outdooractive zelf ontelbaar veel wandelroutes aan in binnen- en buitenland, maar je kan ook zelf wandelroutes uitstippelen. Daarnaast heeft de app een handige gps-functie, zodat je niet kan verdwalen. Meer uitleg over het gebruik hiervan op de website van Outdooractive.

Tip: add-active biedt bij de meeste wandelingen een gpx aan. Die kan je eenvoudig downloaden en importeren in Outdooractive.

Met de gratis versie kom je al een heel eind. Wel moet je een account aanmaken voor je kan starten. Wil je de app ook offline gebruiken dan kost een account zo’n 29,99 euro per jaar. Nog steeds goedkoper dan een gps toestel.

Komoot

Komoot biedt kant-en-klare routes aan over de hele wereld en heeft een eenvoudige routeplanner. Of je nu wil wandelen, fietsen of mountainbiken. Daarnaast kan je je foto’s en verhalen van je laatste avontuur delen. 

Bij Komoot hoef je alleen maar een start en eindpunt in te voeren en eventueel enkele plaatsen die je zeker wil bezichtigen. Komoot maakt vervolgens de meest ideale route op basis van de verschillende wandelpaden. Voor een optimaal gebruik koop je best een premium abonnement, dit kost je 59,99 euro/jaar. Met premium krijg je een verzekering, offline routes, weersvoorspellingen én kan je meerdaagse routes plannen.

Wandelknooppunt

zelf je wandelroute uitstippelen met wandelknooppunt

Bij Viewranger en Outdooractive zijn geen knooppunten zichtbaar. Wandelknooppunt daarentegen is een wandelapp die uitsluitend werkt met knooppunten. Je kan hier geen gpx importeren, wel je wandelroute zelf uitstippelen door deze knooppunten te verbinden. Heb je de gewenste route aangemaakt? Dan kan je de QR-code van deze route scannen met je smartphone en opslaan in de app ‘wandelknooppunten’.

Tip: Ook smartwatches ondersteunen bovenstaande apps. Uiteraard moet je geen dure smartwatch kopen, maar het is wel handig! Zo moet je niet altijd je gsm bovenhalen om de route te bekijken. 

MAPS.ME

offline kaart maps.me wandelapp

Deze app gebruik ik standaard naast één van bovenstaande apps. Maps.me biedt gedetailleerde offline kaarten van de hele wereld, ook van alle onverharde wandelwegen. Voor wandelpaden is maps.me veel gedetailleerder als bv. Google Maps. Zelf je wandelroutes uitstippelen via maps.me is niet zo handig, maar als ik letterlijk de weg even kwijt ben, is maps.me mijn back-up! 

Ook voor citytrips plan ik thuis alles in maps.me. Ik download de offline kaart thuis, ik duid alle bezienswaardigheden, restaurants en hotels aan in mijn favorieten. En zo navigeer ik eenvoudig en snel in de stad. De app is helemaal gratis.

Tip: De wandelroutes (gpx) van Rother kan je opvragen na aankoop van hun wandelgids en eenvoudig importeren in Outdooractive of Komoot.

Heb je een van de apps getest? Of ken je een andere wandelapp die jou voorkeur geniet? Deel je ervaring onderaan deze blog.

Facebook
Pinterest
Twitter

8 reacties

    1. Dag Ria, jammer om te horen dat Outdooractive je niet kan verder helpen. Uiteraard zijn er nog vele andere wandelapps. Hopelijk vind je Komoot gebruiksvriendelijker. Wij horen graag je ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!