Sneeuwwandeling in de Hoge Venen

Reizen

De Hoge Venen, bedekt onder een wit sneeuwtapijt heeft dit landschap iets magisch! Daarom heb ik voor jou deze prachtige sneeuwwandeling in de Hoge Venen uitgestippeld. De wandelroute gaat langs vlonderpaden – die zo typisch zijn voor de Hoge venen – en de bossen eromheen. Én honden zijn toegestaan op deze wandeling (aan de leiband uiteraard). 


Locatie: België, Luik

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Afstand: 11,7 km

Hoogteverschil: 60 m

Parking: Mont Rigi

Download de gpx van deze sneeuwwandeling in de Hoge Venen. Geen idee hoe je met een gpx moet werken? Leer er alles over in ons artikel ‘Zelf je wandelroutes uitstippelen’


Fagne de la Poleûr, sneeuwwandeling in de Hoge Venen

We vertrekken aan Mont Rigi, de parking is al volzet, de sneeuw trekt dan ook vele bezoekers aan. We parkeren ons dus langs de weg zoals zovelen voor ons. Aan Mont Rigi volgen we het pad richting ‘Fagne de la Poleûr’ (Poleurveen)

Tip: Vertrek in de ochtend, zeker in het weekend. Niet alleen is het dan rustiger tijdens de wandeling. Ook parkeerplaats vinden is anders een hele uitdaging.

Vanaf Mont Rigi kan je verschillende wandelroutes volgen:

  • 3,2 kmRond het Veen van Poleur, groene markering met een hert( MDY 07)
  • 8,7 kmRond de Venen, blauwe markering (WM 01)
  • 11,7 km – Of volg onze sneeuwwandeling, lees verder voor meer info.

Tip: Download deze ‘Vouwkaart Hoge Venen’ van Ostbelgien, of ga de printversie halen aan een toeristisch infopunt. Het geeft je een duidelijk overzicht van alle wandelpaden en waar de hond niet is toegelaten. En maak de sneeuwwandeling in de Hoge Venen zo kort of zo lang als je zelf wil.

wist je dat honden – zelf aan de leiband – verboden zijn op vele delen van het natuurgebied? Waar kan je heen als je wil wandelen in de Hoge Venen met de hond? Dat kom je te weten in dit artikel: ‘Wandelen in de Hoge Venen met de Hond’.

We hebben Mont Rigi nog geen 10 min. achter ons gelaten en komen al aan de eerste vlonderpaden aan het Poleurveen. Let op: ga niet naast de vlonderpaden stappen, dat kan verrassend diep en nat zijn. Met al die sneeuw valt dat niet meteen op, maar mijn hond heeft dit al vrij snel mogen ontdekken. Gelukkig kan zo’n Australische herder daar wel tegen. We wandelen (voorzichtig) verder. 

Wil je weten of er momenteel sneeuw ligt in de Hoge Venen? Bekijk dan de live sneeuw-webcam aan Mont Rigi.

Deze vlonderpaden zijn zo karakteristiek voor de Hoge Venen en dus een absolute meerwaarde tijdens onze wandelroute. Als het echt druk wordt blijken de vlonderpaden wel een uitdaging te zijn. Het is lastig om te passeren en meermaals zie ik iemand onderuit gaan door de sneeuw. De vele kindjes onderweg vinden het dan weer geweldig op hun slee!

Tip: Doe stevige wandelschoenen aan, want de paden zijn gevaarlijk glad in de sneeuw.

We verlaten de vlonderpaden en wandelen door het bos richting Signal de Botrange. Signaal van Botrange is met 694 m het hoogste punt van België. We steken de weg, Rue de Botrange, over en wandelen langs de brede paden door het magisch witte bos. Hier is het rustig, genieten. 

Zo wandelen we verder naar het volgende bekende punt, Baraque Michel. Hier steken we de baan terug over naar Fischbachkapel. Deze kapel is in 1830 gebouwd. Iedere avond stak de familie Schmitz, eigenaar van Baraque Michel, een lantaarn boven op de kapel aan als lichtbaken voor de reizigers. 

We wandelen terug door het Poleurveen en gaan via een brede boog naar Mont Rigi. Aan Mont Rigi sluiten we de wandeling af met een warme choco (met slagroom) en werpen we nog een laatste blik op het betoverende sneeuwlandschap. 

Bekijk hier ons overzicht van de mooiste wandelingen in Malmedy.

Wandelgids Ardennen Add-Active

Digitale reisgids ‘Wandelen in de Belgische Ardennen’

Wil je de leukste wandelingen van de Belgische Ardennen verkennen? Ontdek dan de nieuwste wandelgids van Add-active.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!