Wandelen in de Hoge Venen met de hond

ReizenReizen

De Hoge Venen, enorm populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Het is dan ook één van de meest bijzondere landschappen hier in ons ‘Belgenlandje’. En staat daarom bij veel wandelliefhebbers op hun verlanglijstje. Ook bij hondenliefhebbers, zoals mezelf. Maar wist je dat honden – zelf aan de leiband – verboden zijn op vele delen van het gebied?

In dit natuurreservaat is er echter een zeer strikte bescherming van de fauna en flora. Waar kan je dan wel heen met de hond als je wil wandelen in de Hoge Venen? Dit kom je te weten in het artikel!

De meest bekende vertrekpunten zijn aan Signal de Botrange – tevens ook het hoogste punt van België – en Baraque Michel. Aan de start van deze wandelingen, bij de typische vlonderpaadjes, staat al gauw een verbodsbord voor honden. Je kan wel rond het gebied wandelen, langs het bos. Wat zeker ook aan te raden is. Lees hier meer over prachtige wandelroutes aan Baraque Michel in de Hoge Venen.

Waar kan ik dan wel wandelen in de Hoge Venen met de hond?

Een ander vertrekpunt is aan het domein van Bérinzenne. Dit is minder bekend en honden zijn hier wel toegelaten.

Het Domein van Bérinzenne bevindt zich op zo’n 5 km van Spa. Er is een grote, gratis parking aan gelegen. In het domein staat een groot bord waar talrijke wandelingen op staan aangegeven. Van 4-9 km (en meer). Wij zelf hebben gekozen voor een wandeling van 9km.

Dit domein vormt ook het hart van het ‘LIFE ardenne’ project. Waarmee men het landschap hier in de hoge venen wil herstellen in zijn oorspronkelijke staat.

De meeste wandelingen nemen je langs een uitzichttoren, waar je via trappen de top kan bereiken. Vanaf deze top, 22m hoog, heb je een ‘360° view’ over het wijdse landschap. Zeker de moeite om al die trappen voor op te lopen! En bij goed weer kan je blijkbaar wel tot 40 km ver zien.

hoge venen met de hond
hoge venen met de hond

De weg gaat verder via de typische ‘vlonderpaadjes’. Deze vlonderpaadjes zijn op sommige delen wel in een slechte staat, dus af te raden om met een kinderwagen te doen.

Het landschap gaat daarna geleidelijk over van de venige moerassen naar het bos. Ook in het bos blijf je geregeld over vlonderpaden wandelen. 

wandelen in de hoge venen met de hond

tip: we zijn tijdens onze wandeling in de hoge venen een boswachter tegengekomen. Ik zou dus aanraden je hond zeker aan te lijnen, eventueel via een lange (flex) lijn. De boetes kunnen hoog oplopen, tot wel zo’n 150 euro.

Mijn mening

De wandelroutes die starten aan ‘Signal de Botrange’ vind ik persoonlijker wel mooier. Hier zou je dan aan het startpunt wel naar rechts moeten met je hond in plaats van de vlonderpaadjes aan je linkerzijde te volgen. 

Wil je toch langs de ‘voor de Hoge Venen kenmerkende vlonderpaden’ dan zou ik aanraden om te starten aan het domein van Bérinzenne.

In elk geval, een wandeling in de Hoge Venen zou op iedereen zijn verlanglijstje moeten staan. En mijn hond, die vond het fantastisch en was zo blij als een klein kind. 😉

Winkeltip: wil je meer van de Ardennen ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Gelijkaardige artikelen

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!