Wandelen in de Hoge Venen met de hond

wandelen in de hoge venen met de hond

ReizenReizen

De Hoge Venen, één van de meest bijzondere landschappen in ons ‘Belgenlandje’. En daarom zeer populair bij wandel- en natuurliefhebbers. Ook bij hondenliefhebbers, zoals mij, maar wist je dat honden – zelf aan de leiband – verboden zijn op vele delen van het gebied? Waar kan je dan wel heen als je wil wandelen in de Hoge Venen met de hond? Dat kom je te weten in dit artikel!

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

Zijn in de Hoge Venen honden toegelaten?

In het natuurreservaat is er een zeer strikte bescherming van de fauna en flora. Daardoor zijn honden hier verboden, zelfs aangelijnd. Zoals deze prachtige wandelroutes aan Baraque Michel in de Hoge Venen. Dit bijvoorbeeld voor de bescherming van broedvogels, die zijn van belang in het gebied en verdienen hun maximale rust om te broeden. Gelukkig zijn er paden waar wandelen in de Hoge Venen met de hond wel is toegelaten. Vaak langs de rand van het bos

Waar kan ik dan wel wandelen in de Hoge Venen met de hond?

Fagne de la Poleûr, Mont Rigi

De wandelroute gaat langs vlonderpaden – die zo typisch zijn voor de Hoge venen – en de bossen eromheen. Vertrekken kan aan 1 van de 3 bekende punten: Baraque Michel, Signal de Botrange of Mont Rigi. Wij maakten er een sneeuwwandeling van, want bedekt onder een wit sneeuwtapijt heeft dit landschap echt iets magisch.

Domein van Bérinzenne

Een ander vertrekpunt is aan het domein van Bérinzenne. Dit is minder bekend en honden zijn hier overal toegelaten. Ook op de typische vlonderpaden. Het domein vormt het hart van het ‘LIFE ardenne’ project. Waarmee men het landschap hier in de Hoge Venen wil herstellen in zijn oorspronkelijke staat.

Het Domein van Bérinzenne bevindt zich op zo’n 5 km van Spa. Vlak aan een grote, gratis parking. Hier zijn talrijke wandelroutes aangegeven, van 4-9 km (en meer). Wij hebben gekozen voor een wandeling van 9km, de ‘blauwe wandeling’.

De meeste wandelroutes nemen je langs een uitzichttoren, waar je via trappen de top kan bereiken. Vanaf deze top, 22m hoog, heb je een ‘360° view’ over het wijdse landschap. Je moet er wat voor over hebben, maar bij goed weer kan je wel tot 40 km ver zien.

hoge venen met de hond
hoge venen met de hond

Je wandelt verder via de typische ‘vlonderpaadjes’, deze zijn soms in een slechte staat. Met een kinderwagen moet je hier niet over. Ook voor de hond is het opletten. Het landschap gaat daarna geleidelijk over van de venige moerassen naar het bos. Waar je geregeld over vlonderpaden blijft wandelen. 

Tip: in de Hoge Venen kom je vaak een boswachter tegen. Lijn je hond dus zeker aan, eventueel via een lange (flex) lijn. De boetes kunnen hoog oplopen, tot zo’n 150 euro

wandelen in de hoge venen met de hond

Mijn mening over deze wandeling in de Hoge Venen

Of beter… wat vond mijn hond ervan? Wel, die vond het fantastisch en was zo blij als een klein kind! En zelf hebben we er ook van genoten. Een geslaagde wandeling dus. 

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Wandelgids Ardennen Add-Active

Digitale reisgids ‘Wandelen in de Belgische Ardennen’

Wil je de leukste wandelingen van de Belgische Ardennen verkennen? Ontdek dan de nieuwste wandelgids van Add-active.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!