Wandelen in de Hoge Venen met de hond

wandelen in de hoge venen met de hond

ReizenReizen

De Hoge Venen, één van de meest bijzondere landschappen in ons ‘Belgenlandje’. En daarom populair bij wandel- en natuurliefhebbers. Ook bij hondenliefhebbers, zoals mij, maar wist je dat honden – zelf aan de leiband – verboden zijn op vele delen van het gebied? Waar kan je dan wel heen als je wil wandelen in de Hoge Venen met de hond? Dat kom je te weten in dit artikel!

Zijn in de Hoge Venen honden toegelaten?

In het natuurreservaat is er een strikte bescherming van de fauna en flora. Daardoor zijn honden hier vaak verboden, zelfs aangelijnd. Ook bij deze prachtige wandelroutes aan Baraque Michel in de Hoge Venen. Dit is onder andere voor de bescherming van broedvogels, die zijn van belang in het gebied en verdienen hun maximale rust om te broeden. Gelukkig zijn er paden waar wandelen in de Hoge Venen met de hond wel is toegelaten.

Fagne de la Poleûr, Mont Rigi

De wandelroute aan Mont Rigi gaat langs vlonderpaden – die zo typisch zijn voor de Hoge venen – en de bossen eromheen. Vertrekken kan aan 1 van de 3 bekende punten: Baraque Michel, Signal de Botrange of Mont Rigi. Wij maakten er een sneeuwwandeling van, want bedekt onder een wit sneeuwtapijt heeft dit landschap echt iets magisch.

Lees hier meer over onze sneeuwwandeling in de Hoge Venen.

Domein van Bérinzenne

Het Domein van Bérinzenne bevindt zich op zo’n 5 km van Spa. Vlak aan een grote, gratis parking. Hier zijn talrijke wandelroutes aangegeven, van 4-9 km (en meer). Wij kozen voor een wandeling van 9km, de ‘blauwe wandeling’.

Bij de start van de ‘blauwe wandeling’ komen we langs een uitzichttoren.  Via de trappen bereiken we de top, 22m hoog.Vanaf hier heb je een ‘360° view’ over de Hoge Venen. Bij goed weer kan je wel tot 40 km ver zien!

We wandelen verder via de typische ‘vlonderpaadjes’, deze zijn soms in een slechte staat. (Met een kinderwagen moet je hier niet over.) Ook voor de hond is het opletten. Het landschap gaat daarna geleidelijk over van de venige moerassen naar het bos. Waar je geregeld over vlonderpaden blijft wandelen. 

Tip: in de Hoge Venen kom je vaak een boswachter tegen. Lijn je hond dus zeker aan, eventueel via een lange (flex) lijn. De boetes lopen hoog op, tot zo’n 150 euro

Bekijk hier ons overzicht van de mooiste wandelingen in Malmedy. Getest en goedgekeurd door mijn hond, Rookie.

Waar overnachten met de hond in de Hoge Venen?

Wij verbleven 2 weken in Val d’arimont. (Uiteraard kan je hier ook perfect 1 nacht verblijven.) Het is de perfecte uitvalsbasis om te wandelen in de omgeving van Malmedy en de Hoge Venen. Je kan zowel kiezen tussen Hotel Le Val d’Arimont of Val d’Arimont Resort. In beide gevallen geniet je van het binnen- en buitenzwembad, restaurant en ontbijtservice. Én honden zijn toegelaten!

Wandelgids Ardennen Add-Active

Digitale reisgids ‘Wandelen in de Belgische Ardennen’

Wil je de leukste wandelingen van de Belgische Ardennen verkennen? Ontdek dan de nieuwste wandelgids van Add-active.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!