Ontdek de Adolf Munkel Trail in de Dolomieten

Adolf Munkel Trail
Reizen

We verkennen de Adolf Munkel Trail, vernoemd naar een opmerkelijke figuur in de geschiedenis: Adolf Munkel zelf. Hij was een gepassioneerde Oostenrijkse natuurbeschermer en pionier op het gebied van bergbeklimmen en wandelen. Zijn inzet voor natuurbescherming en zijn liefde voor de Dolomieten hebben geleid tot de oprichting van deze prachtige wandelroutes die ons nu de kans biedt om de schoonheid en diversiteit van de regio te ervaren, net zoals Adolf Munkel dat meer dan een eeuw geleden deed.


  • Locatie: Zanser Alm
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
  • Afstand: 9 km
  • Duur: 2u15
  • Parking: Parkplatz Zanser Alm
  • Bewegwijzering: Geen
  • Hondvriendelijke wandeling: Ja


Adolf Munkel Trail parking

Voor ons gemak parkeren we onze camper aan de start van de route, aan Zanser Alm. De parkeerkosten bedragen normaal 8 euro, maar omdat we rond 13 uur aankomen, betalen we slechts 3 euro. Een slimme zet, want het is ook al wat rustiger op de parkeerplaats.

TIP: Vergeet niet om contant geld bij je te hebben, omdat je de parkeerkosten moet betalen via een ouderwetse parkeerautomaat.


Het is ook mogelijk om de bus naar boven te nemen vanuit Val di Funes, als je het niet ziet zitten om de bergpas op te rijden. (Ik heb er veel zien rijden, maar zelf geen ervaring mee)

Waar begint en eindigt de Adolf Munkel Trail?

De Adolf Munkel Trail begint en eindigt aan de parking in Zanser Alm. De Adolf Munkel trail is relatief gemakkelijk te volgen. Onderweg passeren we enkele bordjes en markeringen, al zijn hier meerdere wandelroutes, dus een gpx of maps.me bij de hand zijn altijd aangeraden.

Wil je meer weten over hoe je moet werken met een gpx? Lees dan ons artikel ‘Zelf je wandelroutes uitstippelen’.

Is de Adolf Munkel Trail geschikt voor beginners?

Hoewel ik de Adolf Munkel Trail een gemiddelde moeilijkheidsgraad geef, kan het een mooie uitdaging zijn voor absolute beginners. De route is vooral lastig omdat je de eerste helft alleen maar stijgt en het bevat enkele steile stukken. Dus het is aangeraden om een redelijke conditie te hebben voordat je aan deze prachtige wandeling begint.

Zijn er voorzieningen zoals toiletten en drinkwater beschikbaar langs de route?

Onderweg passeren we een rifugio (of berghut) waar we kunnen genieten van een welverdiende pauze en wat eten en drinken. Het is altijd raadzaam om ook wat snacks en voldoende water mee te nemen voor het geval dat.

Welke uitrusting heb ik nodig voor het wandelen van de Adolf Munkel Trail?

Draag in de bergen altijd stevige wandelschoenen, evenals comfortabele kleding die geschikt is voor de weersomstandigheden. (Hoeveel mensen ik nog steeds zie wandelen op hun sneakers, oh boy) Vergeet ook je zonnebrandcrème niet, aangezien de zon op de open delen van het pad behoorlijk intens kan zijn.

Zijn er kampeermogelijkheden langs de route?

De Adolf Munkel Trail is voornamelijk bedoeld als dagwandeling, dus er zijn geen officiële kampeermogelijkheden langs de route. Maar als je van plan bent om de omgeving te verkennen en te genieten van meerdere dagen in de prachtige Dolomieten, zijn er andere kampeergelegenheden in de buurt waar je kunt verblijven.

Wij maken zelf gebruik van de app. campercontact. Dan zien we direct welke campings in onze buurt liggen, de faciliteiten, reviews en kosten. Ontzettend handig! Voor campers is de app park4night ook een goede optie.

Zijn huisdieren toegestaan op de Adolf Munkel Trail?

Ja, huisdieren zijn toegestaan op de Adolf Munkel Trail. Onze 4 jarige aussie heeft de wandeling mee goedgekeurd. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt voor je harige vriend, gelukkig zijn er onderweg ook enkele riviertjes waar de hond uit kan drinken.

Zijn er georganiseerde wandeltochten of gidsen beschikbaar voor de Adolf Munkel Trail?

Als je graag deelneemt aan een georganiseerde wandeltocht of de hulp van een gids wilt, zijn er verschillende lokale reisorganisaties en gidsen beschikbaar. Ze geven je ook waardevolle informatie over de flora, fauna en geschiedenis van dit prachtige gebied.

Wat zijn de openingstijden van het pad?

Gelukkig is de Adolf Munkel Trail het hele jaar door toegankelijk. Het beste seizoen om deze adembenemende route te verkennen is van juni t/m september, wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn en de natuur in volle bloei staat. Al zou ik, heel eerlijk, niet meer in het hoofdseizoen komen (juli en augustus), vanwege de drukte.

Routebeschrijving

We beginnen de Adolf Munkel Trail aan de parking Zanser Alm. Hier heb je twee opties om te komen: met de auto (vergeet niet contant geld mee te nemen voor de parkeerkosten!), of je kunt de bus nemen vanuit Val di Funes als je de bergpas niet zelf wilt rijden.


Vanaf het startpunt leidt het pad ons door prachtige alpenweiden en betoverende bossen, terwijl ik stijg naar de voet van de top, net boven de boomgrens. Al snel komen we de eerste en enige rifugio tegen voor een pauze.


Eenmaal boven de boomgrens, wordt mijn inspanning beloond met adembenemende uitzichten over de majestueuze Dolomieten. Ik voel me klein te midden van de imposante kliffen en valleien om me heen.
Na het genieten van de overweldigende uitzichten, beginnen we onze afdaling terug naar het startpunt van de trail. Hoewel de afdaling iets minder inspannend is, blijven de uitzichten ons verwonderen.

Dolomieten & Zuid-Tirol reisgids:

Ben je geïnspireerd geraakt door dit avontuur op de Adolf Munkel Trail? Wil je nog meer ontdekken in de Dolomieten en Zuid-Tirol? Dan is de digitale reisgids van Reisroutes iets voor jou!

Deze uitgebreide gids biedt gedetailleerde routes, insider tips, en praktische informatie om het meeste uit je reis te halen.

Dus, waar wacht je nog op? Haal je gids en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in de adembenemende Dolomieten!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!