Het kasteel van Reinhardstein – wandelen in Malmédy

ReizenReizen

Deze wandeling van 17km lang is persoonlijk mijn favoriete wandeling in de omgeving van Malmédy en de Oostkantons. De wandeling begint in het dorpje Xhoffraix en brengt je langs het kasteel van Reinhardstein.

Het kasteel van Reihardstein ligt vlak bij de stuwdam van Robertville en de waterval van Reinhardstein. Blijkbaar de hoogste waterval van België, 60m hoog! De liefhebber kunnen ook een rondleiding in het kasteel zelf reserveren. Is 17km toch wat te lang voor jou? Dan zijn er nog kleinere wandeling van 5-7km rond het kasteel van Reinhardstein.

De wandeling

Het vertrekpunt van de wandeling is aan de kerk van het dorpje Xhoffraix, vlakbij het bekendere Malmédy. Je volgt de groene markering met het logo van een gans. Let op: de bewegwijzering gaat binnenkort vervangen worden door knooppunten. Indien je hier al van op de hoogte bent, laat dan zeker een berichtje achter op deze blog.

kasteel van Reinhardstein

Vanuit het dorpje Xhoffraix daal je af tussen de rotsen en bergstromen naar de Warche vallei. En al gauw kom je tot bij de voet van de burcht van Reinhardstein. De beklimming is veeleisend. We wandelen op een hellend pad waar onze voeten snel wegglijden. Het biedt wel een prachtig zicht op het kasteel van Reinhardstein, hoog in het bos.

kasteel van Reinhardstein

De liefhebbers kunnen ook een bezoekje brengen binnen in het kasteel van Reinhardstein zelf. Let op: de bezoeken zijn beperkt en je moet steeds op voorhand reserveren. Meer info kan je hier terugvinden.

Normaal gezien zou je de waterval van Reinhardstein moeten tegenkomen tijdens de wandeling, helaas voor ons hebben we waarschijnlijk ergens een wegwijzer gemist. Want we hebben de waterval van Reinhardstein niet gevonden. Ik heb achteraf vernomen dat je blijkbaar via het kasteel van Reinhardstein zelf, vrij makkelijk tot bij de waterval geraakt. Het kasteel moet dan wel geopend zijn want je moet via de ingang het wandelpad met de wegwijzer ‘warche’ naar beneden volgen.

Na het kasteel van Reinhardstein ga je naar Robertville naar een enorme stuwdam. De weg blijft nog even stijgen tot je uiteindelijk aan het uitzichtpunt ‘Nez de Napoleon’ komt. Een rots die uitsteekt boven het bos en die je als beloning een mooi uitzicht biedt op de vallei van de Warche. Ideaal om even te rusten of te picknicken.

kasteel van Reinhardstein

De wandeling gaat verder naar ‘camping du moulin’ en een steengroeve die nog steeds open is. Het is indrukwekkend om de mensen in de steengroeve aan het werk te zien. Vanaf de steengroeve stijg je terug richting het startpunt.

Algemeen

Markering: groene markering met het logo van een gans

Parking: aan de kerk van Xhoffraix

GPS-coördinaten vertrekpunt: 50°27’35.8″N 6°04’07.3″E

Hoogteverschil: 490 m

GPX: meer uitleg + GPX kan je hier terugvinden

Moeilijkheidsgraad: redelijk lange wandeling met enkele stijle afdalingen en beklimmingen

Winkeltip: wil je meer van de Ardennen ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Gelijkaardige artikelen

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!