De mooiste wandelingen in Noorwegen

Aurlandsdalen

ReizenReizen

Bereid je voor op indrukwekkende fjorden, majestueuze watervallen, torenhoge bergen en eeuwige ijslandschappen. Noorwegen is een waar paradijs voor wandelaars, en ik kan niet wachten om mijn persoonlijke favoriete wandelingen in Noorwegen met jullie te delen!

Besseggen Ridge – Een spectaculaire bergrug in Jotunheimen Nationaal Park

Onze eerste stop is de adembenemende Besseggen Ridge, gelegen in het prachtige Jotunheimen Nationaal Park. Deze wandelroute behoort tot de meest populaire en spectaculaire tochten in Noorwegen. We wandelen tussen Memurubu en Gjendesheim, waar het hoogtepunt van de tocht de indrukwekkende Besseggen bergrug is. Wees voorbereid op een uitdagende wandeling die je conditie en je hoogtevrees zal testen, want sommige delen van de route vergen moed en doorzettingsvermogen. Maar geloof me, de inspanning wordt beloond met adembenemende uitzichten die je voor altijd bijblijven. 

Benieuwd naar meer details over deze fantastische route? Lees mijn artikel over de onvergetelijke Besseggen Ridge

Preikestolen – De Preekstoel boven het Lysefjord

Preikestolen

Onze volgende bestemming is de iconische Preikestolen, ook bekend als de Preekstoel. Dit kleine plateau, gelegen op maar liefst 604 meter boven het water van het Lysefjord, biedt een van de meest indrukwekkende uitzichten in Noorwegen. De wandeling naar de Preikestolen is 6 km lang (heen en terug) en duurt ongeveer 4 uur, met een hoogteverschil van ongeveer 500 meter. Het grootste deel van de route bestaat uit trappen die de wandeling wat gemakkelijker maken. Eenmaal boven op de Preekstoel, word je beloond met een uitzicht dat je sprakeloos maakt. 

Lees het artikel over de wandeling naar de Preikestolen voor meer tips en informatie!

Nigardsbreen – Wandelen over het ‘Eeuwige’ IJs

Nigardsbreen

Wil je een unieke ervaring opdoen? Maak dan een wandeling over het ‘eeuwige’ ijs van de Nigardsbreen-gletsjer, een van de grootste gletsjers in Europa. Omdat deze tocht begeleid wordt door professionele gidsen en je al het nodige materiaal krijgt, is het geen goedkope onderneming. Maar, als je nog nooit een gletsjertocht hebt gedaan, is dit een absolute aanrader! 

Boek je avontuur via de aanbevolen website!

Aurlandsdalen – De Grand Canyon van Noorwegen

Aurlandsdalen

Betreed de prachtige Aurlandsdalen, ook wel bekend als de Grand Canyon van Noorwegen. Dit 40 km lange dal strekt zich uit van Geiteryggen tot Vassbygdi en biedt een schilderachtig landschap met een rivier en talrijke watervallen. Hier kun je kiezen uit verschillende wandelingen, van meerdaagse trektochten tot kleinere dagwandelingen. Onderweg zijn er berghutjes waar je kunt overnachten en genieten van de rust en schoonheid van de natuur. De route van Østerbø naar Vassbygdi, een wandeling van 20 km, is een van de meest adembenemende routes die je kunt volgen. 

Ik heb deze wandeling ontdekt dankzij de Rother wandelgids – Zuid-Noorwegen

Voringfossen, de trotse grootse waterval

Voringfossen

De trotse, grootse waterval. Dit is de betekenis van deze Noorse naam Voringfossen. Het is dan ook één van de grootste watervallen in Europa. Maar liefs 182 meter hoog! 😍 Dat rode gebouw boven aan de waterval is het Fossli Hotel. Dit hotel is 25 jaar voor de aanleg van de weg gebouwd waardoor alle materialen door paarden naar de bouwplaats werden getransporteerd.

Je kan met de auto naar Storegjel rijden en vandaar een uurtje wandelen naar de waterval van Voringfossen. Of je kan er ook voor kiezen een onbekendere wandelroute te nemen van 12 km richting Voringfossen, je start dan aan het Måbø museum. Klinkt veel leuker, toch?

Deze toch wel stevige wandelroute van 12 km hebben we gevonden dankzij de ANWB wandelgids

Hoe kan ik transport regelen naar wandelroutes in Noorwegen?

Noorwegen is een uitgestrekt land en het is handig om je transport goed te regelen voor je wandelavonturen. Gelukkig zijn er meerdere opties om in Noorwegen te reizen:

Eigen vervoer: Als je de vrijheid wil om op eigen tempo te reizen, dan is eigen vervoer een goede optie. Met je eigen of gehuurde auto bereik je gemakkelijk de verschillende wandelgebieden en zelfs spontaan van route veranderen als je iets interessants tegenkomt. Huur zonder zorgen een auto bij Sunnycars


Huur een camper: geniet van de luxe van een campervan. Goboony is volgens ons de betere keuze als je een mobilhome wil huren om naar en door Noorwegen te reizen. En in Noorwegen mag je wildkamperen, zo kan je met je camper op de meest unieke plekjes overnachten.


Openbaar vervoer: Noorwegen heeft een goed ontwikkeld openbaar vervoersnetwerk, inclusief treinen en bussen, die je naar je wandelbestemmingen brengen. Dit is een handige optie als je geen eigen vervoer hebt.

Welke uitrusting heb ik nodig voor wandelingen in Noorwegen?

Als je op wandeltocht gaat in het prachtige Noorwegen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele essentiële items die je moet meenemen voor een geslaagde en veilige wandelervaring:

  • Stevige wandelschoenen met een goede grip om de ruige terreinen aan te kunnen.
  • Een comfortabele en ademende wandeloutfit, inclusief een water- en winddichte jas voor onverwachte weersveranderingen.
  • Een stevige rugzak om je proviand, waterflessen en extra kleding in mee te nemen.
  • Voldoende water en snacks om je energie op peil te houden tijdens de wandeling.
  • Een kaart van de wandelroute en eventueel een GPS om de weg niet kwijt te raken. Gebruik je smartphone als GPS (met de nodige apps). Lees hier meer over in onze blog ‘zelf je wandelroutes uitstippelen’
  • Ik neem altijd een externe batterij mee voor mijn smartphone, je weet maar nooit.
  • Zonnebrandcrème en een zonnebril om jezelf te beschermen tegen de zon in de bergen. (Verplicht als je de gletsjerwandeling wil doen.)
  • Een EHBO-kit met basisbenodigdheden voor kleine verwondingen.
  • Eventueel wandelstokken om jezelf extra steun te geven tijdens steile afdalingen en vooral om je knieën te besparen.

Zijn er begeleide wandeltochten beschikbaar in Noorwegen?

Absoluut! Als je liever met een ervaren gids op pad gaat of als je graag in groep wandelt, dan zijn er tal van begeleide wandeltochten beschikbaar in Noorwegen. Deze tours bieden een geweldige manier om de mooiste plekjes van het land te ontdekken en tegelijkertijd te profiteren van de lokale kennis van de gidsen.


Je kunt kiezen uit verschillende soorten wandeltochten, variërend van kortere dagtochten tot meerdaagse trektochten. Wij gaan zelf ook jaarlijks op een groepsreis. Het is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, verhalen te delen en samen herinneringen te creëren (terwijl je zelf niets meer moet plannen). Lees hier onze ervaring over groepsreizen.

Mijn favoriete reisgids voor Noorwegen

In deze digitale reisgids van reisroutes ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes van Zuid-Noorwegen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!