De mooiste wandelroutes in Noorwegen

Aurlandsdalen

ReizenReizen

Indrukwekkende fjorden, talrijke watervallen, bergen die je – soms letterlijk – de adem benemen en het ‘eeuwige’ ijs. Noorwegen is een waar paradijs voor wandelaars! In dit artikel deel ik mijn favoriete wandelroutes in Noorwegen.

Besseggen Ridge

Deze wandelroute is gelegen in Jotunheimen Nationaal park. En is tevens één van Noorwegen meest populaire wandelroutes. Het hoogtepunt van deze spectaculaire wandeling tussen Memurubu en Gjendesheim is de Besseggen bergrug. Een goede conditie en geen hoogtevrees zijn een must, er zijn delen dat ik de bergrug op handen en voeten naar boven ben geklommen. Je krijgt hier dan wel spectaculaire uitzichten voor terug! 

Meer informatie over de Besseggen Ridge kan je hier lezen.

Preikestolen

Preikestolen

Preikestolen (de Preekstoel) is een klein plateau (25m x 25m) dat 604 meter boven het water van het Lysefjord ligt. Het imposante uitzicht vanaf deze klif maakt deze plaats één van de bekendste en belangrijkste toeristische locaties van Noorwegen. De totale wandeling (heen en terug) is slechts 6 km lang en duurt gemiddeld ongeveer 4 uur. Er moeten ongeveer 500 hoogtemeters overwonnen worden. Het grootste deel van de route bestaat eigenlijk uit trappen.

Als je de zuidelijke fjorden van Noorwegen bezoekt, dan is de Preikestolen een echte must voor iedereen. Kom hier alles te weten over de bergwandeling naar de Preikestolen!

Trolltunga

Trolltunga

Als je al een beetje opzoekwerk hebt gedaan over Noorwegen, dan zal je deze foto zeker herkennen! De wandeling naar de Trolltunga of de ‘trollen tong’ is één van de mooiste wandelroutes in Noorwegen, maar ook één van de meest fysiek zware. De wandelroute is 23 km in totaal en duurt zo’n 10-12 uur. Start dus zo vroeg mogelijk of neem een tentje mee zodat je onderweg kan overnachten. Vergeet niet dat het weer in de bergen snel kan veranderen, neem dus genoeg warme en waterdichte kleren mee! Helaas heeft de populariteit van deze wandeling tot gevolg dat je wel even kan aanschuiven voor een zo’n foto op deze trollen tong. En ook voor de parking betaal je al snel 30euro per dag. 

Nigardsbreen

Nigardsbreen

Een wandeling over het ‘eeuwige’ ijs op één van de grootste gletsjers in Europa. Deze tocht wordt begeleid door een professioneel en je krijgt ook het nodige materiaal mee. Het is niet goedkoop, zoals vele dingen in Noorwegen. Maar als je nog nooit een gletsjer tocht hebt gedaan is deze ervaring zeker een aanrader! 

De gletsjertocht boeken kan via deze website.

Aurlandsdalen

Aurlandsdalen

Aurlandsdalen, ook wel bekend als de Grand Canyon van Noorwegen. Het dal loopt van Geiteryggen tot Vassbygdi en is wel 40 km lang. Doorheen de vallei stroomt een rivier en talrijke watervallen. Je kan hier verschillende wandelingen maken. Van een meerdaagse trektocht tot kleinere dagwandelingen. Er zijn zelf berghutjes waar je eventueel kan overnachten. De bekendste route is Østerbø – Vassbygdi. Een wandeltocht van 20 km lang.

Voringfossen

Voringfossen

Voringfossen de trotse, grootse waterval = de betekenis van deze Noorse naam. Het is dan ook één van de grootste watervallen in Europa. Maar liefs 182 meter hoog! 😍 Dat rode gebouw boven aan de waterval is het Fossli Hotel. Dit hotel is 25 jaar voor de aanleg van de weg gebouwd waardoor alle materialen door paarden naar de bouwplaats werden getransporteerd.

Je kan met de auto naar Storegjel rijden en vandaar een uurtje wandelen naar de waterval van Voringfossen. Of je kan er ook voor kiezen een onbekendere wandelroute te nemen van 12 km richting Voringfossen. Klinkt veel leuker, toch?

Deze toch wel stevige wandelroute hebben we gevonden dankzij de ANWB wandelgids. En start aan het Måbø museum.

Transport naar de wandelingen

Noorwegen is een uitgestrekt land waardoor eigen vervoer zeker aan te raden is. Je kan met je eigen wagen rijden vanaf de Lage Landen of volop genieten van de luxe van een mobilhome. Goboony is volgens ons de betere keuze als je een mobilhome wil huren om vanuit de Lage Landen naar Noorwegen te reizen. Bij de wandelingen zijn er altijd parkeerplaatsen voorzien voor mobilhomes.

Kooptip: Wil je meer ontdekken van Noorwegen? Neem dan eens een kijkje naar deze reisgids!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!