Besseggen Wandeling in Jotunheimen National park

Besseggen Ridge

ReizenReizen

Wist je dat de Besseggen wandeling in Jotunheimen National park wereldberoemd is? Het staat bekend als een van de meest uitdagende en spectaculaire wandelroutes in Noorwegen. En ik kan je verzekeren, het leeft volledig op die reputatie! De sensatie van het klauteren over de bergrug, met de regen die op mijn gezicht slaat en de mist die de omgeving omhult, zorgt voor een bijna epische sfeer. En die momenten waarop ik voorzichtig over de rand kijk en de diepe afgrond onder ons zie, geven een extra kick van adrenaline. De tocht is dus niet voor bangeriken…


Locatie: Jotunheimen National park, Noorwegen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Afstand: 13,3 km (enkel)

Hoogteverschil: 1100 m

Parking: Gjendesheim in Jotunheimen. De dichtsbijzijnde parking bij de boot is vrij snel volzet, hou er dus rekening mee dat je soms zelf een paar km verder moet parkeren.

Vertrek: Neem in Gjendesheim de boot naar Memurubi. Van daar kan je terug wandelen. Maar je kan deze Besseggen trail natuurlijk ook in tegengestelde richting doen. (koop op voorhand een ticket voor de boot)

Bewegwijzering: Volg de steenmannetjes en de rode ‘T’ op de stenen


Hoe lang duurt de Besseggen wandeling?

De Besseggen wandeling duurt zo’n 6 tot 8 uur, afhankelijk van hoe snel je wandelt en hoe vaak je stopt om van het landschap te genieten. Het is ongeveer 14 kilometer lang. De tocht is bedoeld voor ervaren wandelaars met een goede fysieke conditie, want je wandelt op ruig terrein. Maar hé, de beloningen onderweg zijn gewoon onbetaalbaar.

Wat maakt de Besseggen wandeling zo uitdagend?

Waar zal ik beginnen? De Besseggen bergkam is behoorlijk uitdagend, dat kan ik je vertellen. We klimmen op handen en voeten over die bergrug, en geloof me, het kan behoorlijk glad en lastig zijn als het regent of mistig is. Maar hé, dat draagt allemaal bij aan de epische sfeer. En die diepe afgronden langs het pad, die voegen nog wat drama toe. Maar zolang je goed voorbereid bent en stevige wandelschoenen draagt, kan je deze uitdaging zeker aan!

Wist je dat de Besseggen Ridge een hoogte bereikt van 1.743 meter? 
Meer info over de Besseggen Ridge en de veiligheidsmaatregelen op visitnorway.nl

Wat zijn essentiële uitrusting- en veiligheidstips voor de Besseggen wandeling?

Oké, hier komt het belangrijkste:

  • Draag stevige wandelschoenen met goede grip. Geloof me, je wilt niet uitglijden op die Besseggen Ridge. 
  • Kleed je in lagen, want het weer kan behoorlijk veranderlijk zijn in de bergen. (Heb ik ook hier mogen ervaren) 
  • Vergeet niet om voldoende water, snacks en een lekkere lunch mee te nemen, want er zijn geen voorzieningen onderweg. 

En natuurlijk, je camera, want je wilt die uitzichten vastleggen!

Wat zijn de beste vertrek- en eindpunten voor de Besseggen wandeling?

Het vertrekpunt van de Besseggen wandeling kan variëren, vaak beginnen mensen bij Gjendesheim. Het eindpunt is dan Memurubu. Mijn tip is echter om het in de andere richting te doen, dan moet je het steilste stuk naar boven i.p.v. af te dalen. Dat maakt de tocht langs de Besseggen bergkam minder eng. Je raakt alleen in Memurubi met de boot. Vanaf Memurubi wandel je terug naar Gjendesheim, waar je de auto kan parkeren. 

Tip: Bekijk hier de vaartijden van de boot en bestel vooraf je kaartje.

De Besseggen Ridge is een populaire wandeling en ik had gehoord dat het overdag zelf aanschuiven is op de bergkam. Wij nemen daarom de laatste boot  van 14u30 naar Memurubu. (We hebben ons moeten haasten, want de dichtstbijzijnde parking was volzet) We profiteren van het feit dat het in Noorwegen licht blijft ‘s avonds. De bergkam hebben we bijna voor onszelf in de avond.

Je kan ook overwegen om de route in beide richtingen te doen. Neem de tent mee of overnacht in Memurubi en maak er een 2-daagse tocht van. In plaats van de boot te nemen wandel je terug langs het meer van Gjendesheim. 

Wanneer is de beste tijd om de Besseggen wandeling te maken?

De beste tijd om de Besseggen wandeling te doen is tussen juni en september. Dan is de sneeuw gesmolten en zijn de paden begaanbaar. Juli en augustus zijn populaire maanden, en is het behoorlijk druk. Dus als je de menigte wilt vermijden, dan is juni of september meer jouw ding. Of doe zoals ons, profiteer van de zon die hier in de zomermaanden nooit ondergaat, en doe de wandeling in de avond. Maar hé, onthoud dat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn, dus zorg ervoor dat je de lokale weersomstandigheden controleert voordat je op pad gaat.

De Besseggen wandeling routebeschrijving

Ik kwam precies op tijd in het dorpje Gjendesheim aan voor mijn avontuur op de legendarische Besseggen Ridge in Jotunheimen National Park. Met een vlotte tred haastte ik me naar de pier, waar de laatste boot van 14.30 uur wachtte om me naar Memurubi te brengen. Eerlijk gezegd had ik niet de tijd genomen voor grondig onderzoek over deze Besseggen hike. En ik verwachtte een ontspannen wandeling voor het avondeten. Maar ik had het helemaal mis!

Bij aankomst in Memurubi zag ik een menigte mensen op de kade staan. Ze waren net klaar met de wandeling in de tegenovergestelde richting en keken me verbaasd aan. Ze wensten me succes met mijn tocht. Ondanks de opgetrokken wenkbrauwen voelde ik me nog steeds vastbesloten.

Ik keek op naar de steile Besseggen bergrug die majestueus voor me oprees, en even bevroor ik. Ik mag dan wel wat ervaring hebben met wandelen, maar ik ben zeker geen berggeit – in tegenstelling tot mijn vriend. Al twijfelend klampte ik me vast aan de glibberige rotsen en klom ik op handen en voeten omhoog. Ik moet toegeven dat er een lichte angst in me opwelde, maar al snel verdween die angst door het adembenemende uitzicht dat zich voor mijn ogen ontvouwde. De foto’s die ik maakte, zeggen meer dan duizend woorden.

Weet je, het heeft zo zijn voordelen om laat op de dag te vertrekken. Ik hoorde dat er jaarlijks zo’n 60.000 wandelaars de Besseggen ridge beklimmen, en soms in een rijtje de bergrug opwandelen. Maar hier stonden wij, bijna helemaal alleen, te midden van dit prachtige landschap!

Hier is dus mijn gouden tip: Als je deze wandeling gaat maken, raad ik je aan om zo laat mogelijk te starten. Het aantal mensen dat we onderweg tegenkomen, is op één hand te tellen. En als je bedenkt dat anderen vaak moeten aanschuiven om over de bergrug te gaan… Het klinkt gek om pas in de late namiddag aan een tocht van meer dan 6 uur te beginnen, maar gelukkig gaat de zon hier in de zomer nooit onder.

Eenmaal bovenop de Besseggen bergrug, stond ik plotseling oog in oog met een kudde rendieren. De ene verbazing achter de andere op deze Besseggen wandeling! Veel later dan gepland, exact om 22:00 uur, waren we terug naar Gjendesheim, waar mijn auto geduldig op me stond te wachten. Ik vond een prachtige plek om wild te kamperen, zoals je dat hier in Noorwegen mag doen, en vermoeid maar voldaan kroop ik mijn tentje in.

Besseggen wandeling, rendieren noorwegen - add-active

Conclusie

De Besseggen wandeling in Jotunheimen National Park is een episch avontuur dat je niet mag missen. Ja, het is uitdagend en het kan wat ruig zijn, maar de sensatie en het adembenemende uitzicht maken het allemaal de moeite waard. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, draag de juiste uitrusting en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur op de Besseggen wandeling. Het is tijd om die wandelschoenen aan te trekken en de bergen te veroveren!

Mijn favoriete reisgids voor Noorwegen

In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes van Zuid-Noorwegen

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!