De Besseggen Ridge in Jothunheimen, Noorwegen.

Besseggen Ridge

ReizenReizen

Ondanks dat de Besseggen Ridge in Jothunheimen één van de populairste wandelroutes is in Noorwegen, is het zeker niet de makkelijkste. Er zijn stukken waar we op handen en voeten over deze bergrug klimmen. En dat in de regen en de mist. Elke keer als ik het dan toch eens waag om naar beneden te kijken zie ik de diepe afgrond langs ons. Dat zorgt natuurlijk allemaal voor een extra ‘dramatishe’ sfeer. Maar tegelijk, maakt het deze wandeling alleen maar spectaculairder. 

Besseggen Ridge

We arriveren juist op tijd in het dorpje Gjendesheim voor de Besseggen Ridge in Jothunheimen nationaal park. Hier nemen we de laatste boot van 14u30 naar Memurubi. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo een goede research heb gedaan voor deze Besseggen hike. We verwachten een rustige wandeling voor het avondeten. Maar ooh, wat had ik het mis!

We komen aan met de boot in Memurubi. Er staan veel mensen op de kade – die de wandeling net in de tegengestelde route beëindigd hebben – te wachten op hun boot terug. Ze kijken ons nogal verbaasd aan en wensen ons heel veel succes met onze tocht. Nog steeds heel optimistisch en enthousiast beginnen we aan deze tocht.

tip: Bekijk op voorhand zeker even de vaartijden van de boot en bestel eventueel op voorhand al je kaartje.

De steile Besseggen bergrug stijgt voor ons op en ik bevries voor een seconde. Ik heb wel wat wandelervaring, maar ik ben geen berggeit – zoals mijn vriend – 😉 . Dus op handen en voeten klim ik naar boven op de glibberige rotsen. Ik moet toegeven dat ik een beetje bang ben. Maar door het adembenemende uitzicht vergeet ik dit weer snel! De foto’s spreken voor zich.

Zo laat nog vertrekken heeft blijkbaar ook zijn voordelen. Ik heb vernomen dat er elk jaar 60 000 wandelaars de Besseggen ridge beklimmen en soms zelf in een rijtje moeten aanschuiven. En wij hebben dit prachtig landschap bijna helemaal voor onszelf!

Besseggen Ridge

tip: Ik kan het alleen maar aanraden om deze wandeling zo laat mogelijk te starten. Het aantal mensen die we zijn tegengekomen tijdens onze tocht kan je op één hand tellen. En als je weet dat je anders bijna in een rij mag aanschuiven om over de bergrug te geraken… Het klinkt inderdaad gek om pas in de late namiddag te vertrekken aan een +6uur lange tocht. Maar gelukkig wordt het in de zomer in Noorwegen niet echt donker.

Eenmaal dat we de Besseggen bergrug hebben overwonnen, komen we tussen een kudde rendieren te staan. Deze tocht blijft me verbazen! Veel later dan verwacht, 22:00 uur om exact te zijn, arriveren we eindelijk terug in Gjendesheim. Waar onze auto staat geparkeerd. Een plekje zoeken om te slapen – gelukkig kunnen we hier in Noorwegen wildkamperen – en moe maar voldaan ons tentje in kruipen.

Besseggen Ridge

Tip: Neem de boot naar Memurubi en wandel van daar terug naar de parking in Gjendesheim. Zo klim je het steilste en moeilijkste stuk van de Besseggen ridge in plaats van dat je dit moet afdalen.

Tip: Je kan er ook een 2daagse trektocht van maken. In plaats van de boot te nemen wandel je dan langs het meer terug naar Gjendesheim (Ong. 12 km extra) Je kan een tentje meenemen of overnachten in Memurubi. Wel op voorhand even reserveren.

Samenvatting: wandelroute over de Besseggen Ridge in Jotunheimen

Parking: Gjendesheim in Jotunheimen. De dichtsbijzijnde parking bij de boot is vrij snel volzet, hou er dus rekening mee dat je soms zelf een paar km verder moet parkeren.

Vertrek: Neem in Gjendesheim de boot naar Memurubi. Van daar kan je terug wandelen. Maar je kan deze Besseggen trail natuurlijk ook in tegengestelde richting doen. (koop dan wel op voorhand een ticketje voor de boot terug)

Afstand: 13,3 km

Duur: 6-8 uur

In Gjendesheim, waar je ook je tickets voor de boot kan kopen, liggen folders met de beschrijving van deze wandelroute. Bekijk ook nog even dit filmpje en je bent helemaal voorbereid voor de Besseggen Ridge in Jotunheimen.

Kooptip: Wil je meer ontdekken van Noorwegen? Neem dan eens een kijkje naar deze reisgids!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!