De route door de Husedalen vallei

ReizenReizen

Noorwegen is bijna een natuurwonder op zich. De fjorden, rotsformaties en watervallen zijn ongelofelijke natuurspektakelen die iedereen wel eens gezien moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Preikestolen of Besseggen Ridge. De Husedalen vallei is één van de bekendste plaatsen voor het bewonderen van vier prachtige watervallen en prachtige uitzichten. In dit artikel vertel ik jullie alles over de Husedalen met zijn watervallen, bossen en rotsen.

Husedalen

De Husedalen?

De Husedalen vallei ligt tussen het dorpje Kinsarvik en de Hardangervidda. De Hardangervidda is het grootste bergplateau van Noord- en West-Europa. De route door de Husedalen vallei is dus eigenlijk een route naar het plateau. Veel mensen gebruiken de route naar boven of beneden als start of einde van een langere trektocht op het plateau, maar je kan er gerust ook een dagtocht van maken. Tijdens de route kom je vier prachtige watervallen tegen, daarover later meer in dit artikel.

Husedalen

De hike door de Husedalen vallei

Moeilijkheidsgraad

De hike door Husedalen zal in kilometer niet zo overdreven lang zijn als je start vanuit Kinsarvik. Het hangt een beetje af hoe ver je nog verder wandelt na de laatste waterval. Het zijn vooral de hoogtemeters die het lastig maken. Zeker het eerste stuk langs de buizen van de waterkrachtcentrale naar boven is pittig. Gelukkig is het erna dan toch wat minder steil, maar zeker niet te onderschatten. Reken toch snel 5 à 6 uur om heen en terug te raken als je tot de laatste waterval wandelt (normaal wandel je via dezelfde route terug). Daarbij moeten al snel 600 hoogtemeters overwonnen worden, maar het hangt ervan af hoe ver je wil gaan.

Vanaf de derde waterval (Nykkjesøyfossen) maken de bossen plaats voor rotsen en begin je stilaan op het plateau te komen. Eenmaal je aan de vierde waterval (Søtefossen) bent zal je zelf moeten beslissen hoe lang je nog verder wandelt. Wij waren tot aan het Vierdalsvatnet gegaan, een klein bergmeertje aan het begin van het gigantische plateau. Het is het eerste meer dat je tegenkomt eigenlijk.

Husedalen

Wil je jezelf toch een klein beetje ontzien? Je kan het steile stuk in het begin vermijden door langs een onverharde autoweg naar boven te gaan. Het einde van de weg komt uit op het aangeduide parcours. Wij hadden die weg gebruikt bij het afdalen. Op die manier konden we onze knieën toch een beetje sparen voor de bergtochten die nog in het verschiet lagen. Je vindt deze weg aan het begin van de waterkrachtcentrale.

Tips

  • De route staat aangeduid met rode verf op rotsen. Een duidelijk pad is er meestal niet echt dus je let best wel een beetje op. Gelukkig is het een populaire wandeling en zie je dus meestal wel langs waar de route gaat.
  • Camping Kinsarvik is een ideale uitvalsbasis voor deze wandeling. Je hebt trouwens een prachtig uitzicht vanaf deze camping! Veel wandelaars starten hun hike vanaf Kinsarvik.
  • Wil je een paar kilometers uitsparen? Wij begonnen de wandeling door de Husedalen pas vanaf de waterkrachtcentrale. Je kan met de wagen tot aan de centrale rijden en vanaf daar beginnen. Ik weet wel niet of het echt toegelaten is, maar er is wel een kleine parking voorzien.
  • Je kan deze hike perfect gebruiken als start van een meerdaagse trektocht. De Stavali hut is de eerste berghut die je tegenkomt als je het plateau verder binnenwandelt.

De watervallen van de Husedalen

Hieronder een paar mooie foto’s van de vier watervallen die je zal tegenkomen. Ik dacht dat IJsland vooral bekend stond voor zijn watervallen, maar Noorwegen moet zeker niet onder doen!

Husedalen
Tveitafossen
Husedalen
Nyastølfossen
Husedalen
Nykkjesøyfossen
Husedalen
Søtefossen

Conclusie

Dit was één van de mooiste wandelingen die ik ooit al heb gedaan. De combinatie van prachtige natuur en het mooie weer maakten deze dag onvergetelijk. Graag bedankt ik Mr. Yeti nog eens om mij deze reis te laten begeleiden. Het was mijn eerste ervaring als reisbegeleider in een prachtig land waar ik heel graag nog eens naartoe wil gaan.

Ga je binnenkort naar het zuiden van Noorwegen? Vergeet dan deze hike vooral niet toe te voegen aan het programma. Je kan niet teleurgesteld zijn! Onder de foto hieronder vind je trouwens nog een interessante reisgids!

Husedalen

Kooptip: Wil je meer ontdekken van Noorwegen? Neem dan eens een kijkje naar deze reisgids!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!