De bergwandeling naar de Preikestolen

Preikestolen

ReizenReizen

Iedereen die graag actief reist zou Noorwegen op zijn to-do lijstje moeten plaatsen. Je kan er prachtige wandelingen maken, raften, kajakken, kanovaren, mountainbiken,… In de zomer van 2019 was ik als reisbegeleider voor Mr. Yeti in de zuidelijke fjorden van Noorwegen. De eerste van de vier bergwandelingen die op het programma stonden, was de bergwandeling naar de Preikestolen. Dit is een bijna onwerkelijke plaats die men nooit meer vergeet eenmaal ze er geweest zijn, en zo zijn er eigenlijk nog veel plaatsen in Noorwegen. Als je de zuidelijke fjorden van Noorwegen bezoekt, dan is de Preikestolen een echte must voor iedereen. Kom hier alles te weten!

De bergwandeling naar de Preikestolen

Wat is de Preikestolen?

Preikestolen (de Preekstoel) is een klein plateau (25m x 25m) dat 604 meter boven het water van het Lysefjord ligt. Het imposante uitzicht vanaf deze klif maakt deze plaats één van de bekendste en belangrijkste toeristische locaties van Noorwegen. Toeristen die verblijven in Stavanger kunnen er gemakkelijk geraken met een busdienst. Als je met de auto komt is er parking voorzien (25 euro). De ‘Preikstolen Camping‘ is trouwens een perfecte uitvalsbasis voor de kampeerders onder ons. De start van de wandeling ligt namelijk vlakbij.

De bergwandeling naar de Preikestolen

De wandeling naar de Preikestolen

De totale wandeling (heen en terug) is slechts 6 km lang en duurt gemiddeld ongeveer 4 uur. Er moeten ongeveer 500 hoogtemeters overwonnen worden. Het grootste deel van de route bestaat eigenlijk uit trappen. Zoals veel bergpaden in Noorwegen zijn deze trappen gemaakt door Nepalese Sherpa’s. Er is ook nog een alternatieve en avontuurlijkere route vanaf de Preikestolen die het gewone pad ongeveer halverwege kruist. Deze is heel leuk om te doen als je terugkeert. Volg gewoon de rode T’s die vlak aan de Preikestolen starten. Je hebt best wel een degelijke conditie en goede schoenen voor dit alternatief pad!

De bergwandeling naar de Preikestolen

Bij slecht of nat weer is deze wandeling niet echt veel gevaarlijker (zolang je de alternatieve route niet neemt), maar je loopt dan wel het risico om te eindigen in een wolk waardoor je het prachtige landschap niet kan zien. Denk er ook aan dat er veel wind kan staan op de Preikestolen (zelf bij mooi weer). Toen ik de plek bezocht, was het voornamelijk bewolkt maar dit gaf een heel mooi effect op het landschap. Je hoeft dus zeker niet enkel op zonnige dagen te gaan.

Eén iets is wel belangrijk. wanneer je naar de Preikestolen gaat. Deze unieke plaats is zeer bekend over de hele wereld waardoor de hele wereld er soms ook lijkt te zijn. Als je toch liever wat minder Aziaten op slippers wil tegenkomen, kan je ‘s morgens vroeg gaan of net in de late avond (in de zomer zijn de dagen heel lang in Noorwegen). Vanaf 16u zijn de meeste bussen in elk geval terug in Stavanger.

Is het de moeite?

Is de bergwandeling naar de Preikestolen de moeite? Kijk even naar de foto’s en de conclusie is snel gemaakt. De grote massa bezoekers is wel een nadeel, maar onderstreept ook hoe prachtig het uitzicht is eenmaal je boven bent (en zelfs al onderweg). Iedereen die de zuidelijke fjorden van Noorwegen bezoekt, zou zeker een stop moeten voorzien voor de bergwandeling naar de Preikestolen.

De bergwandeling naar de Preikestolen

Ben je zelf ook een fervent wandelaar? Dan zal deze post over drie mooie wandelingen in de Ardennen je misschien ook interesseren. Onder deze foto vind je nog een interessante reisgids!

De bergwandeling naar de Preikestolen

Kooptip: Wil je meer ontdekken van Noorwegen? Neem dan eens een kijkje naar deze reisgids!

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!