De voordelen van groepsreizen

ReizenReizen

Als lezer van deze blog zullen de voordelen van reizen je ongetwijfeld niet onbekend zijn, maar de voordelen van groepsreizen zijn misschien niet voor iedereen gekend. Waarom zou je nu net voor een groepsreis kiezen?

Veel mensen durven de stap om een groepsreis te boeken niet zetten door een aantal vooroordelen. Wat als de groep tegenvalt? Ben ik wel sociaal genoeg om met een hele bende ‘vreemden’ op reis te gaan? En waarom steek je niet gewoon zelf je reis in elkaar? Daarnaast is het cliché over groepsreizen soms dat je als een kudde schapen achter de reisleider zou aanlopen en je zelf niets meer te bepalen hebt. Maar zoals dat meestal wel is met clichés en vooroordelen, niets is minder waar. De voordelen van groepsreizen zijn talrijk. 

De voordelen van groepsreizen

Geen voorbereidingen

Vertrek je op groepsreis, dan is één van de grote voordelen dat alles voor je wordt geregeld. Het enige wat je hoeft te doen, is je valies inpakken en vertrekken. Je hoeft niet op te zoeken waar je gaat logeren, waar je iets kan eten, hoe je aan het startpunt van een wandeling geraakt en je hoeft zelf geen kaart te kunnen lezen. Zie de reisbegeleider ook niet als een ‘gids’ die voor loopt en die je overal naar toe moet volgen. De begeleider doet alle praktische voorbereidingen, zoekt alles voor je uit, weet op welke plekken je wel of net niet moet zijn, sleurt een EHBO-kit voor je mee op wandelingen… Maar de reisbegeleider is even goed iemand die echt mee deel uitmaakt van de groep, luistert naar wat de groep wil en eventueel aanpassingen kan doen indien nodig. 

De voordelen van de groep

Thuis trek je vaak op met dezelfde vrienden, familie en collega’s. Op groepsreis kom je in contact met medereizigers, met andere levensstijlen, andere visies, andere hobby’s. Je leert mensen kennen die je in je dagelijkse leven misschien nooit had leren kennen. Zelf heb ik al een heel aantal vrienden gemaakt die ik nooit had leren kennen zonder het maken van de groepsreis. De personen waarvan je het misschien niet dacht, kunnen even goed echte vrienden worden.

Een groep kan er ook voor zorgen dat je grenzen gaat verleggen. In een georganiseerde reis bestaat de kans dat er soms activiteiten inbegrepen zijn die je zelf niet spontaan zou boeken. Of die ene berg die je te hoog leek, klim je toch op want je wilt niet opgeven. Op die manier verleg je sneller grenzen, ook doordat je mee getrokken wordt door de groepssfeer. Ongetwijfeld valt de ervaring achteraf veel beter mee dan je op voorhand dacht. En niets leuker dan dit achteraf samen te bespreken met de mensen met wie je dit avontuur net beleefde.

Kan een groep volledig tegenvallen? Dat lijkt mij heel onwaarschijnlijk. Zelf heb ik dit in de 3 groepsreizen die ik gedaan heb nog nooit meegemaakt. Ondanks dat er verschillen kunnen zijn, heb je altijd wel iéts gemeenschappelijk: de passie voor reizen. Weet ook dat iedereen die aan een groepsreis deelneemt open staat om nieuwe mensen te leren kennen. Het gaat dus heel vlot om contacten te leggen met je medereizigers. Ook de meer introverte personen bloeien na een tijd altijd open. Nog een voordeel van een groep die jou nog niet kent? Niemand heeft verwachtingen of een bepaald beeld van jou, wat bij de mensen die je thuis veel ziet vaak wel zo is. Dat kan er ook voor zorgen dat je echt jezelf bent omdat je ook geen rekening hoeft te houden met ‘hoe mensen je kennen’. 

Zijn er dan geen nadelen aan een groepsreis? Toch wel. Als ik thuis kom val ik altijd even in een klein ‘zwart gat’: het missen van de groepssfeer, het samen leven, de mooie bestemming en de gedeelde avonturen. Maar dat kan enkel maar een teken zijn dat de reis een geweldige ervaring was!

En sommige clichés zijn misschien toch waar. Zoals Chris McCandless in ‘Into the wild’ zei: “Happiness is only real when shared”. Samen ervaringen delen, creëert een gevoel van samenhorigheid. En zo krijg je er na elke reis een groep vrienden bij.

Zelf zin gekregen om een groepsreis te boeken? De groepsreizen die ik deed, waren allemaal bij Bootz en stuk voor stuk aanraders. Natuurlijk kan je ook eens rondkijken op de website van Mr. Yeti waar Thomas reisbegeleider is. Hopelijk heeft deze blog je wijzer gemaakt over de voordelen van groepsreizen. Toch nog twijfels? Laat hieronder gerust een reactie achter of contacteer ons via de contactpagina. 

Ben je zelf ook een fervent wandelaar? Dan zal deze post over drie mooie wandelingen in de Ardennen je misschien ook interesseren.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!