Kan je zelf een avontuurlijke reiziger worden?

ReizenReizen

Je vrienden en ouders willen altijd op strandvakantie, maar dat stilzitten aan het zwembad of de zee is eigenlijk niets voor jou? Je ziet foto’s passeren van vrienden in de bergen en je droomt ervan om dit zelf te beleven? Elk jaar twijfel je opnieuw of je beter niet een avontuurlijke reis zou boeken, maar je weet niet zeker of het wel je ding zal zijn en of je het wel aan kan?  En hoe begin je nu aan zo’n reis als je er nog helemaal geen ervaring mee hebt? Stel je jezelf ook deze vragen? Dan is dit artikel er eentje voor jou. Hieronder probeer ik de twijfelaars onder jullie te overtuigen om stappen te zetten naar een andere vorm van reizen: avontuurlijk reizen.

Voor de echte leken enkele voorbeelden van activiteiten die je kan doen tijdens avontuurlijke reizen:

  • Trektocht
  • Canyoning
  • Mountainbiken
  • Bergwandelen
  • Topbeklimming
  • Kanovaren
  • Raften
  • (Wild)kamperen
  • Klimmen
Avontuurlijke reizen

Waarom avontuurlijke reizen?

Een belangrijke vraag is uiteraard waarom je een avontuurlijke reis zou ondernemen. Ik kan hiervoor alleen maar mijn eigen beweegredenen neerschrijven want dit kan voor elke persoon is uiteraard verschillend zijn.

Uiteraard vind ik deze activiteiten gewoon leuk om te doen. Maar los daarvan kan een actieve, avontuurlijke reis heel veel mentale energie geven. Avontuurlijke reizen gaan ook meestal door in de natuur. De schoonheid van de natuur levert mij veel ontspanning en mentale rust op. Wildkamperen is daar een heel mooi voorbeeld van. Als je midden in de natuur kampeert (alleen of met enkele vrienden), dan kun je genieten van de rust en stilte die daar heerst. Je hebt de tijd en de setting om alles eens op een rijtje te zetten en bepaalde problemen of inzichten beter te schetsen voor jezelf. Nog een voordeel? Van massatoerisme is meestal weinig sprake (behalve op de top van de Mount Everest).

Als het gaat over een explosieve activiteit zoals bv. raften, dan zorgt de adrenaline voor een boost die een hele reis kan blijven hangen. Deze momenten zijn ook hele goed als team building e.d. Tijdens dergelijke activiteiten leer je misschien ook wel bepaalde angsten en grenzen overwinnen. Als je weinig ervaring hebt, kun je vooraf even op je ongemak zijn, maar eenmaal je merkt dat het allemaal wel meevalt, krijg je een ongelofelijke kick. De herinneringen die je aan deze activiteiten overhoudt, zijn meestal onvergetelijk.

Daarnaast is een actieve vakantie ook gezond. Na een hele dag te wandelen kun je ’s avonds genieten van een lekkere maaltijd of een glas wijn zonder je schuldig te moeten voelen over de calorieën. Verdikken tijdens een vakantie? Dat zal bij avontuurlijk reizen niet snel gebeuren.

Avontuurlijke reizen

Wat als je nu nog geen avontuurlijke reizen durft doen?

Als je met deze vraag zit, dan kan ik je gerust zeggen dat je zeker niet de enige bent. Heel veel mensen denken dat ze de activiteiten van een avontuurlijke reis niet zullen aankunnen, en zetten het idee dan maar snel uit hun hoofd. Sommige mensen liggen er voor in de wieg of kregen het mee van hun ouders, anderen weer niet. Behoor je tot die laatste groep, dan geef ik je hieronder enkele tips.

Start kort en eenvoudig

Ga bijvoorbeeld eens een weekendje naar de Ardennen. De eerste keer kun je in een huisje slapen, maar de tweede keer kun je al op een camping verblijven. De derde keer kun je misschien eens paalkamperen proberen. In het begin kun je dagwandelingen doen, maar na tijd kun je eens een korte trekking doen. Lees ook eens mijn post over ‘Eerste hulp bij kamperen‘. Wil je bv. graag eens raften? Begin dan met een eenvoudige om dan later uit te breiden.

Ga eventueel mee met een groepsreis

Heb je geen vrienden die mee willen? Schrijf je dan eens in voor een groepsreis of -weekend. Je kunt eerst een weekendje proberen en wie weet ontdek je dat zowel avontuurlijk reizen als groepsreizen echt iets voor jou. Misschien kunnen deze 2 posts je hierbij helpen: ‘De voordelen van groepsreizen‘ en ‘Ervaringen met enkele groepsreisorganisaties‘.

Beginnen met eenvoudige activiteiten

Je hoeft niet direct zware en moeilijke activiteiten te doen. Een week gaan wandelen in Madeira is een perfect voorbeeld. Je kunt nog altijd in een hotel overnachten en eens goed gaan eten, maar tijdens de wandelingen heb je toch je dosis beweging en natuur. De schitterende natuur zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk weer iets gelijkaardigs wilt doen. Als je dan de volgende keer bv. in Noorwegen bent, kun je ook eens een dagje mountainbiken of raften inplannen. Zo bouw je ervaring op die je iedere keer weer zelfverzekerder maakt. Je grenzen kun je dus stap voor stap proberen verleggen.

Degelijke conditie

Bereid je fysiek voor. Het is volledig oké om als eerste avontuurlijke reis een wandelberg als de Toubkal te beklimmen, maar verwacht dan niet dat dergelijke activiteiten automatisch gaan zonder een degelijke conditie. Het is heel jammer om te betalen voor een reis en dan bepaalde zaken niet te kunnen doen. Als je dan nog reisgezellen mee hebt, word het nog vervelender. Je moet je nu ook weer niet suf gaan trainen want dan komen de fysieke problemen al opdagen nog voor je op reis gaat. Laat mij het volgende stellen: als je geen 10 hoogtemeters kunt wandelen zonder uit te rusten heb je nog wat werk. Als je activiteiten gaat doen in de bergen moet je toch in staat zijn om gemakkelijk 15 km te wandelen in de Ardennen.

Er zijn natuurlijk bepaalde activiteiten zoals kanovaren die fysiek minder veeleisend zijn.

Avontuurlijke reizen

Mijn eigen pad naar avontuurlijke reizen

Bij mezelf werd het avontuurlijk reizen mij niet aangeleerd van thuis uit. Wel kampeerde ik tijdens mijn tienerjaren veel met de jeugdbeweging, maar tijdens mijn eerste 5 twintigerjaren ging ik eigenlijk niet veel op reis.

Toen ik 25 jaar was (in 2015) had ik mij ingeschreven voor een eerste groepsreis naar Praag. Mijn interesse voor reizen groeide enorm en in het voorjaar van 2016 schreef ik mij in voor een eerste kampeerweekendje met wandelen en mountainbiken. Desondanks was ik nog bang om mij in te schrijven voor een avontuurlijke reis in die zomer. Onder het motto “ogen toe en doen” schreef ik mij dan toch in voor een 8-daagse kanotrekking.

Mijn liefde voor avontuurlijk reizen (en Zweden) was geboren. In de kerstvakantie die volgde, deed ik mijn eerste wintervakantie in Zweden met sneeuwscooteren, huskeytochten e.d. En in het voorjaar van 2017 ondernam ik mijn eerste wandelvakantie naar Madeira. Toen ging mijn wereld echt open en begon ik zelf reizen samen te stellen voor vrienden. De jaren erop ondernam ik steeds meer langere reizen met verschillende activiteiten (ook al is tot op vandaag hiken nog steeds mijn favoriete activiteit). In de zomer van 2019 werd ik uiteindelijk reisbegeleider voor Mr. Yeti, en kort daarna ontstond deze website.

Zo zie je dat ook jij het misschien ook wel perfect zou kunnen. Met een beetje voorbereiding en wil ben je in staat om ervaringen mee te maken (en te delen) die je nooit meer zal vergeten, en die je misschien zelf een ander mens kunnen maken. Toch nog niet overtuigd? Hier kun je enkele compilatiefilmpjes bekijken die ik heb gemaakt na enkele avontuurlijke reizen.

Twijfel niet om vragen te stellen hieronder of via het contactformulier! Bijkomende tips zijn uiteraard ook welkom.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!