Ervaringen met enkele groepsreisorganisaties

ReizenReizen

Doorheen de jaren ben ik met een 5-tal groepsreisorganisaties op pad geweest (één hiervan bestaat ondertussen niet meer). Uiteindelijk heb ik de opgedane ervaring kunnen gebruiken om zelf groepsreizen te begeleiden. In deze blog kan je niet enkel mijn ervaringen lezen, maar ook die van vrienden en kennissen. Uiteraard beschrijf ik ook even de werking van de organisaties.

Anders Reizen/Bootz

Dit is een zeer bekende groepsreisorganisatie onder de wandelaars met een ruim aanbod over de hele wereld. Met deze organisatie heb ik het meest gereisd als deelnemer.

Update 2022: Ondertussen begeleid ik reizen voor deze organisatie!

Aanpak

Anders reizen heeft één duidelijk doel: wandelreizen organiseren. Er zijn wel enkele reizen die een andere insteek hebben. Bij die reizen kan je dan ook canyoning e.d. doen. Er zijn ook wel enkele roadtrips en veel weekendjes (minder bij Bootz). De reizen worden uitgevoerd met een Belgische begeleider en/of een gids ter plaatse (of met beide). De meeste reizen worden uitgevoerd met maximum 13 deelnemers.

Anders Reizen organiseert groepsreizen over de hele wereld. Elk continent (behalve Antarctica) wordt aangeboden, met uitschieters als Nieuw-Zeeland en het beklimmen van de Kilimanjaro. Sommige reizen (en bestemmingen) zijn zeer populair en worden meermaals per jaar georganiseerd. Denk hierbij aan Marokko en Jordanië, maar ook veel Europese reizen.

De prijs op de site is inclusief de maaltijden. Als je niet als een bezetene begint te drinken tijdens de reis, zal de totale kostprijs van de reis niet veel hoger liggen dan de prijs op de website. Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om al dan niet te boeken.

Vanaf 18 jaar kan je mee met Anders Reizen en ook hier is er geen maximale leeftijd. Bootz is de jongerentak van Anders Reizen. De maximumleeftijd voor Bootzreizigers is 34 jaar. Het aanbod van Bootz is wel heel wat beperkter dan dat van Anders Reizen.

Ervaringen

Ik reisde enkel nog maar met Bootz. Voor mij mogen er gerust mensen mee van alle leeftijden, maar ik merk toch op dat het vooral 50’ers en 60’ers zijn die meegaan met Anders Reizen. Dus ondanks het grote aanbod op de site van Anders Reizen, beperk ik mij voorlopig toch tot het aanbod van Bootz. Blijkbaar zou het helpen als één van de eerste inschrijvingen door een jonger persoon gebeurd.

De reizen van Anders Reizen worden gemiddeld vrij snel volgeboekt. Dat kan ik jammer genoeg niet zeggen bij Bootz. Er wordt veel afgewacht om een reis te boeken waardoor het lang kan duren tot de reis gegarandeerd is. Maar in veel gevallen wordt hij net daardoor niet gegarandeerd. Ik probeer meestal te boeken tijdens de schoolvakanties want dan gaan de meeste groepsreizen wel door.

Een Bootzreis heeft mij nog nooit teleurgesteld. Als gepassioneerde wandelaar kon ik mij volledig uitleven tijdens de reizen die ik heb meegedaan. Er werden ook veel vriendschappen gesmeed tijdens deze reizen. Meestal bevindt iedereen zich op dezelfde golflengte. Een aanrader voor de sportieve wandelaar. Door de aanwezigheid van een Belgische reisbegeleider heb je als deelnemer geen zorgen en heb je ook een aanspreekpunt voor alles.

groepsreisorganisaties

Zuiderhuis en Bunkhouse

Zuiderhuis is een grote speler met een breed aanbod in bestemmingen en type reizen. Met Zuiderhuis kan je zowat overal naartoe. Ze profileren zich als specialist in IJslandreizen en Laplandreizen.

Aanpak

Zuiderhuis probeert een breed publiek aan te spreken door verschillende soorten reizen aan te bieden over de hele wereld. Naast Ijslandreizen en Laplandreizen, bieden ze ook wandelreizen, fotografiereizen, rondreizen en weekendjes aan. Er zijn ook wat speciale concepten zoals een rondreis met een zeilboot aan de kust van Groenland. Er wordt veel gewerkt met lokale gidsen (pakketreizen van lokale aanbieders), maar er kan ook een begeleider mee zijn vanuit België.

Net zoals Anders Reizen bieden ze reizen aan over de hele wereld. Van weekendjes in België tot reizen in Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Aangezien ze zich profileren als specialist in Ijslandreizen en Laplandreizen is het aanbod hiervoor ook zeer ruim, maar een reis van 3 weken naar Afrika kan je ook gemakkelijk vinden.

De prijszetting verschilt van reis tot reis. Bij bepaalde reizen is de prijs inclusief het eten en bij andere reizen is dit niet het geval. Dit bekijk je dus best even voor je boekt. In het verleden heb ik nog reizen gezien waarvan de vlucht niet voorzien was in de prijs, maar deze lijken er nu uit te zijn.

De groepsreizen van Zuiderhuis zijn voor alle leeftijden vanaf 18 jaar. Er is ook een beperkt aanbod voor 20-30’ers (deze gaan nu door via de organisatie “Bunkhouse“, zie hieronder).

Ervaringen

Mijn eerste winterreis naar Zweden deed ik met Zuiderhuis. Het was een dubbeltje op z’n kant of de reis al dan niet kon doorgaan maar uiteindelijk zijn we toen met 6 vertrokken. Jammer genoeg was er een communicatiefout tussen het gastgezin en de organisatie waardoor we het voorziene programma niet volledig konden uitvoeren. Voor de rest was alles wel goed geregeld.

Vrienden en kennissen van mij die ook reeds met Zuiderhuis op reis zijn geweest, waren over het algemeen zeer tevreden over de organisatie. Jammer genoeg hebben ze nog altijd een slechte reputatie. Ik vermoed dat het in het verleden een paar keer fout is gelopen. De mensen die ik ken die in de recente jaren zijn mee geweest, willen met plezier een nieuwe reis boeken bij Zuiderhuis. Zie wel mijn ervaring met Bunkhouse onder de foto.

In 2023 ging in met Bunkhouse naar Nepal voor de Annapurna Base Camp trek. Net zoals tijdens de winterreis werd alles ter plaatse geregeld door een lokaal bedrijf.

De organisatie door het lokaal bedrijf was zo goed als vlekkeloos. Het was op zich ook een zeer leuke reis maar de communicatie op voorhand van Bunkhouse kon wel beter. Was de info correcter geweest dan hadden we betere kleding meegenomen en enkele bijkomende kosten niet gemaakt. De vertrekvergadering op voorhand vond ik ook onvoorbereid. We hadden enkele algemene verbeterpunten voor de info op hun site waarvan er uiteindelijk een paar werden aangepast.

Aan het einde van de reis stuurde een deelneemster al een mail met enkele verbeterpunten en ook met de vriendelijke vraag om de lokale organisatie niets te sturen of te verwijten. Jammer genoeg werd het laatste volledig in de wind geslaan en werden wij geconfronteerd met een verwarde Nepalese zaakvoerder waar wij helemaal geen kritiek op hadden.

Een deelneemster van de reis heeft achteraf gebeld naar het kantoor maar werd tijdens een lang telefoongesprek afgewimpeld en er werd beweerd dat alles op voorhand duidelijk was (ook al werd hun info op de site aangepast volgens onze opmerkingen). Een tijd later werden we wel nog eens apart opgebeld om de reis te bespreken. Dit gesprek was voor mij zeer opbouwend en vriendelijk en maakte voor mij ook veel goed.

Persoonlijk verwacht ik vooral qua communicatie beter van Zuiderhuis/Bunkhouse. Hopelijk kan ik in de toekomst deze review aanpassen! Ik wil wel nog duidelijk stellen dat we een leuke reis gehad hebben.

Joker

Dit is één van de bekendste en grootste groepsreisorganisatie van Vlaanderen. In principe behoort Anders Reizen ook bij Joker, maar ze lijken min of meer onafhankelijk van elkaar te werken. Ook Sawadee hoort bij Joker. Er vertrekken dus jaarlijks enorm veel reizen van Joker.

Aanpak

Joker heeft verschillende soorten groepsreizen. Daardoor kan iedereen wel iets vinden op de site wat voldoet aan zijn of haar verwachtingen. Je kan gaan voor een avontuurlijke reis of een reis met meer comfort. Joker hecht veel belang aan duurzaamheid en het contact met de lokale bevolking. De begeleiders van Joker krijgen een opleiding van 2 jaar. Deze begeleiders moeten de overnachtingen en plaatselijk transport e.d. zelf boeken voor de deelnemers.

Joker heeft reizen over de hele wereld. Er worden veel rondreizen georganiseerd. Als je wil kan je zelf Antarctica bezoeken met Joker. Elke gangbare bestemming heeft verschillende type reizen (verschillend in comfort, zwaarte en lengte), dus voor ieder wat wils. Deze organisatie is ideaal voor mensen die een eerste keer ver willen reizen.

De prijszetting is anders dan bij veel andere organisaties. Je betaalt een bedrag aan Joker voor vertrek, maar ter plaatse betaal je nog de meeste overnachtingen e.d. uit de groepspot. Van dit bedrag wordt een schatting gemaakt op de site.

De meeste reizen zijn voor alle leeftijden vanaf 18 jaar, maar er is ook een aanbod voor 18-26 jarigen, en voor 26-30 jarigen.

Ervaringen

Mijn persoonlijke ervaring met Joker was niet zo positief. De reis naar Kaapverdië die ik deed werd verkocht als een wandelreis, maar vreemd genoeg had onze reisbegeleiding niet veel zin om te wandelen. De reisbegeleiding had ook helemaal geen voeling met wat er in een groep om ging, zelfs toen er iemand in spoed belande. Dit vind ik wat vreemd na een opleiding van 2 jaar.

Tijdens een verlengd weekend heb ik eens een 15-tal reisbegeleiders van Joker ontmoet. Die mensen leken mij dan wel weer zeer bekwaam om te begeleiden.

Ik geloof werkelijk dat Joker kwalitatieve reizen heeft in hun aanbod, maar het valt mij op dat de prijzen toch een pak hoger liggen dan bij de andere organisaties. Daarvoor had ik dan op z’n minst toch een goede reisbegeleiding verwacht. Er is wel meer comfort dan bij hun grootste concurrent Kriskras.

Ik ken mensen die weinig goeds kunnen zeggen over Joker, maar anderen zijn dan wel weer positief. Volgens mij hangt het een beetje af van hoe zwaar je wil uitgedaagd worden of niet. De meeste gangbare ‘avontuurlijke’ reizen van Joker zijn toch eerder ‘easy going’. Sommige mensen (zoals mezelf) zoeken wat meer avontuur en inspanning, en dan ben je beter bij andere organisaties. Als je bij Joker echt avontuur zoekt, moet je zoeken bij hun ‘trekkings en expedities’.

Wil dit zeggen dat je geen reis bij Joker moet boeken? Als je een land in hun aanbod echt wil zien, dan zal je het na de reis ook echt gezien hebben. De meeste reizen bieden ook degelijk comfort. Voor beginnende reizigers, en voor reizigers die gesteld zijn op hun comfort, is het aanbod van Joker zeker interessant.

groepsreisorganisaties

Kriskras

Ook deze organisatie met een mooi aanbod is één van de hoofdspelers. Mijn eerste reiservaringen die ik opdeed, waren met deze organisatie.

Aanpak

Kriskras heeft een ruim aanbod aan reizen, van weekendjes en citytrips tot lange rondreizen en actieve reizen. Nog meer dan bij Joker kan iedereen wel iets vinden dat voldoet aan zijn of haar verwachtingen. De weekendjes en reizen zijn altijd snel volboekt. Kriskras hecht veel belang aan duurzaamheid. Zo ga je bvb. naar Praag en Berlijn met de trein i.p.v. met het vliegtuig. Er wordt veel overnacht in hostels, dus er is minder comfort dan bij Joker. De reisbegeleiders van Kriskras krijgen een korte opleiding waarbij ze ook een weekend moeten begeleiden als stage. De meeste reizen gaan door met maximum 9 deelnemers.

Kriskras organiseert reizen over de hele wereld. Je hebt zware wandelreizen tot rustige cultuurreizen. Tegenwoordig gaan ze ook naar enkele festivals. Kriskras heeft een goede reputatie opgebouwd en is samen met Joker de bekendste organisator van groepsreizen in Vlaanderen.

De prijs op de site is de prijs zonder de maaltijden en drank. Er wordt wel een schatting gemaakt hoeveel budget je hier ongeveer voor moet voorzien tijdens de reis.

De meeste reizen zijn voor reizigers van 18 t.e.m. 30 jaar. Er is ook een aanbod voor 18 t.e.m. 24 jaar. Wie ouder is dan 30 kon vroeger niet meer mee maar in 2023 gaan ze nu blijkbaar ook reizen organiseren voor mensen ouder dan 30 jaar!

Ervaringen

Bij Kriskras heb ik mijn eerste ervaringen opgedaan als reiziger. Ik was voor de eerste keer in Zweden met Kriskras en deed vroeger ook regelmatig weekendjes met deze organisatie. In 2019 was ik mee met een 4-daagse roadtrip door Zuid-Engeland.

Ik heb met Kriskras veel leuke mensen leren kennen en veel aangename reisjes ondernomen, maar eenmaal ik de smaak te pakken kreeg van het actief reizen, ben ik minder op reis gegaan met Kriskras. Ondanks dat Kriskras ook actieve reizen in hun aanbod heeft, sprak het aanbod van andere organisaties mij toen meer aan. Maar dit was uiteraard een persoonlijke voorkeur.

Ik vind Kriskras de perfecte groepsreisorganisatie om te proeven van het reizen in groep. Alles is goed georganiseerd, de begeleiders zijn ervaren en de programma’s zitten goed in elkaar.

Overige groepsreisorganisaties

Uiteraard zijn er nog andere groepsreisorganisaties waar ik nog niet mee gereisd heb. Ik hoop dat ik er geen enkele vergeet:

Laat gerust weten als ik eentje over het hoofd heb gezien. Hieronder kan en mag iedereen hun eigen mening plaatsen over bepaalde groepsreisorganisaties.

Facebook
Pinterest
Twitter

6 reacties

 1. Hey Thomas. Dat is een zeer interessante vergelijking en erg waardevol om te zien waar we nog zouden kunnen verbeteren. Uiteraard zijn we blij dat jullie het steeds naar jullie zin hadden bij Bootz.😘
  Ook onze werking en die van onze vrienden van Anders Reizen heb je goed verwoord.
  Als je nog vragen zou hebben over onze visie of over onze reizen, laat maar weten. Tot binnenkort! 😉
  Karl – verantwoordelijke communicatie Bootz & Anders Reizen

 2. Hey Thomas!
  Altijd interessant als iemand met veel reiservaring de tijd neemt om ons reisorganisaties uitgebreid onder de loep te nemen. Erg nuttig, bedankt!
  Jouw eigen Joker-reis is helaas niet helemaal vlekkeloos verlopen. Dat vonden we uiteraard ook bij Joker heel jammer. Tip voor iedereen die zich goed wil informeren over onze reizen: in onze Facebookgroep voor groepsreizigers https://www.facebook.com/groups/jokergroepsreizigers/ kan je vragen stellen aan anderen die de reis al deden. Een zéér bruisende community vind je daar en je moet nooit op antwoord wachten. Mooi om zien hoe onze reizigers er “hun” voorbije reizen aanprijzen bij anderen😊.
  Nog over onze prijzen: die delen we inderdaad op in een basisprijs (dit betaal je vooraf aan Joker) en een nauwkeurig ingeschat budget (dat betaal je ter plaatse). Tel je die 2 op, dan heb je de totaalprijs waarin alles inbegrepen is, behalve souvenirs en andere persoonlijke uitgaven. Waarom de opsplitsing? Het budget omvat kosten voor logementen, maaltijden, gidsen, transport, enz. Dat betalen onze reizigers rechtstreeks aan de lokale bevolking, zonder commissie voor Joker. Superbelangrijk! In 2019 ging dit om een bedrag van €3.603.840.
  Je hebt gelijk dat het meest uitdagende (fysieke) avontuur te vinden is bij onze trekkings en expedities. Maar avontuur zit bij Joker in élke groepsreis: in de activiteiten, accommodatie, het transport en hangt ook sterk af van de bestemming. Veel mensen vinden ons nu net té avontuurlijk 😉.
  Contacteer ons gerust als je nog iets wil weten over onze reizen. Nog veel reisplezier gewenst!
  Jeroen – communicatie Joker

  1. Dag Jeroen
   Bedankt voor de reactie. Ik twijfel om volgende kerstvakantie nog eens met jullie mee te gaan (moet nog bekijken hoe of wat, en het is nog te vroeg om het programma te kunnen zien). Deze review zal ik regelmatig aanpassen op basis van eigen ervaringen en die van anderen. Een extra motivatie om nog meer kwaliteit aan te bieden 😉

 3. Slechte ervaring met Djoser.
  Wij hadden een reis via Djoser geboekt naar Zuid-Amerika. De noodtoestand brak uit in Ecuador. Situatie was al langere tijd onveilig. Het voelde voor ons niet veilig om de reis te maken. Djoser was op geen enkele manier bereid om de reis om te boeken of zich in te leven in ons. Gewoon geen empathie en inlevingsvermogen. Geen bereidheid om samen te zoeken naar een oplossing. Erg jammer en teleurstellend. Meer dan 7.000,- hebben ze aan annuleringskosten doorberekend. Al jaren heb ik met Djoser gereisd. Jammer dat ze op deze manier met klanten omgaan en dat ze alleen voor de korte termijn winst gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!