Ervaringen met enkele groepsreisorganisaties

ReizenReizen

Doorheen de jaren ben ik met een 5-tal groepsreisorganisaties op pad geweest. Uiteindelijk heb ik de opgedane ervaring kunnen gebruiken om zelf groepsreizen te begeleiden. In deze blog kan je niet enkel mijn ervaringen lezen, maar ook die van vrienden en kennissen. Uiteraard beschrijf ik ook even de werking van de organisaties.

Mr. Yeti

Dit is de jongste van de hoop. Ik had de eer om mee te gaan met de eerste reis die ooit doorging van deze organisatie, een kanoreis in Zweden. Na 2 reizen ben ik uiteindelijk reisbegeleider geworden voor Mr. Yeti.

Aanpak

Als jonge reisorganisatie probeert Mr. Yeti op te vallen met een eigen concept. Bij de meeste reizen zijn er allerlei verschillende activiteiten. Deze activiteiten gaan van zeer gebruikelijke (bvb. hiken, raften, kanovaren,…) tot minder bekende activiteiten (suppen, WAMPEX, packraften…). Mr. Yeti biedt ook verschillende soorten skireizen aan in de winter. Bij de meeste reizen gaan er Belgische begeleiders mee, en er wordt meestal gereisd met groepjes van ongeveer 12 personen (inclusief begeleider).

Mr. Yeti begon als een organisatie die enkel reizen aanbiedt in Europa, maar ondertussen behoort Canada en Indonesië ook tot het aanbod. Zoals de naam wat doet vermoeden wordt er veel naar het noorden gereisd, maar landen als Turkije en Slovenië behoren ook tot het aanbod. Over het algemeen worden er 4 types reizen aangeboden: rondreizen (evt. met kamperen), avontuurlijke reizen van ongeveer 1 week, winterreizen en weekendjes.

De prijs op de site is meestal de prijs zonder de maaltijden en zonder bijkomende optionele activiteiten. De groep kan dan tijdens de reis beslissen om zelf te koken of om uit eten te gaan. Sommige reizen zijn wel inclusief de maaltijden (bvb. bepaalde winterreizen).

Je kan vanaf 18 jaar meegaan met Mr. Yeti. Er is geen maximumleeftijd bepaald. Tegenwoordig organiseert de zijtak Yeti jr. ook éénoudervakanties.

Ervaringen

De rondreizen van Mr. Yeti spreken mij enorm aan. Als grote liefhebber van het noorden kom ik bij deze organisatie zeker aan mijn trekken. Je kan in 2 weken grote delen van Scandinavië zien en daarbij verschillende avontuurlijke activiteiten gedaan hebben die je nog nooit eerder had gedaan. Het enige wat ik een beetje mis als hiker zijn echte wandelreizen. Het aanbod aan reizen is momenteel nog eerder beperkt, maar groeit toch ieder jaar verder aan. Mensen die voor 3 weken naar Afrika of Azië willen, kunnen momenteel nog niet terecht bij Mr. Yeti.

Het is niet vreemd dat een beginnende organisatie wat groeipijnen heeft gehad, maar ik heb het gevoel dat alles nu toch draait zoals het hoort. De persoonlijke aanpak is gelukkig gebleven doorheen de jaren, en ik merk dat dit iets is wat de deelnemers enorm kunnen appreciëren. Je kan in principe gewoon via whatsapp een berichtje sturen naar de eigenares van Mr. Yeti. Dit geeft twijfelende potentiële deelnemers veel vertrouwen.

groepsreisorganisaties

Anders Reizen/Bootz

Dit is een zeer bekende groepsreisorganisatie onder de wandelaars met een ruim aanbod over de hele wereld. Met deze organisatie heb ik het meest gereisd als deelnemer.

Aanpak

Anders reizen heeft één duidelijk doel: wandelreizen organiseren. Er zijn wel enkele reizen die een andere insteek hebben. Bij die reizen kan je dan ook canyoning e.d. doen. Er zijn ook wel enkele roadtrips en veel weekendjes (minder bij Bootz). De reizen worden uitgevoerd met een Belgische begeleider en/of een gids ter plaatse (of met beide). De meeste reizen worden uitgevoerd met maximum 13 deelnemers.

Anders Reizen organiseert groepsreizen over de hele wereld. Elk continent (behalve Antarctica) wordt aangeboden, met uitschieters als Nieuw-Zeeland en het beklimmen van de Kilimanjaro. Sommige reizen (en bestemmingen) zijn zeer populair en worden meermaals per jaar georganiseerd. Denk hierbij aan Marokko en Jordanië, maar ook veel Europese reizen.

De prijs op de site is inclusief de maaltijden. Als je niet als een bezetene begint te drinken tijdens de reis, zal de totale kostprijs van de reis niet veel hoger liggen dan de prijs op de website. Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om al dan niet te boeken.

Vanaf 18 jaar kan je mee met Anders Reizen en ook hier is er geen maximale leeftijd. Bootz is de jongerentak van Anders Reizen. De maximumleeftijd voor Bootzreizigers is 34 jaar. Het aanbod van Bootz is wel heel wat beperkter dan dat van Anders Reizen.

Ervaringen

Ik reisde enkel nog maar met Bootz. Voor mij mogen er gerust mensen mee van alle leeftijden, maar ik merk toch op dat het vooral 50’ers en 60’ers zijn die meegaan met Anders Reizen. Dus ondanks het grote aanbod op de site van Anders Reizen, beperk ik mij voorlopig toch tot het aanbod van Bootz. Blijkbaar zou het helpen als één van de eerste inschrijvingen door een jonger persoon gebeurd.

De reizen van Anders Reizen worden gemiddeld vrij snel volgeboekt. Dat kan ik jammer genoeg niet zeggen bij Bootz. Er wordt veel afgewacht om een reis te boeken waardoor het lang kan duren tot de reis gegarandeerd is. Maar in veel gevallen wordt hij net daardoor niet gegarandeerd. Ik probeer meestal te boeken tijdens de schoolvakanties want dan gaan de meeste groepsreizen wel door.

Een Bootzreis heeft mij nog nooit teleurgesteld. Als gepassioneerde wandelaar kon ik mij volledig uitleven tijdens de reizen die ik heb meegedaan. Er werden ook veel vriendschappen gesmeed tijdens deze reizen. Meestal bevindt iedereen zich op dezelfde golflengte. Een aanrader voor de sportieve wandelaar.

groepsreisorganisaties

Zuiderhuis

Zuiderhuis is een grote speler met een breed aanbod in bestemmingen en type reizen. Met Zuiderhuis kan je zowat overal naartoe. Ze profileren zich als specialist in IJslandreizen en Laplandreizen.

Aanpak

Zuiderhuis probeert een breed publiek aan te spreken door verschillende soorten reizen aan te bieden over de hele wereld. Naast Ijslandreizen en Laplandreizen, bieden ze ook wandelreizen, fotografiereizen, rondreizen en weekendjes aan. Er zijn ook wat speciale concepten zoals een rondreis met een zeilboot aan de kust van Groenland. Er wordt veel gewerkt met lokale gidsen (pakketreizen van lokale aanbieders), maar er kan ook een begeleider mee zijn vanuit België.

Net zoals Anders Reizen bieden ze reizen aan over de hele wereld. Van weekendjes in België tot reizen in Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Aangezien ze zich profileren als specialist in Ijslandreizen en Laplandreizen is het aanbod hiervoor ook zeer ruim, maar een reis van 3 weken naar Afrika kan je ook gemakkelijk vinden.

De prijszetting verschilt van reis tot reis. Bij bepaalde reizen is de prijs inclusief het eten en bij andere reizen is dit niet het geval. Dit bekijk je dus best even voor je boekt. In het verleden heb ik nog reizen gezien waarvan de vlucht niet voorzien was in de prijs, maar deze lijken er nu uit te zijn.

De groepsreizen van Zuiderhuis zijn voor alle leeftijden vanaf 18 jaar. Er is ook een beperkt aanbod voor 20-30’ers (deze gaan nu door via de organisatie “Bunkhouse“).

Ervaringen

Mijn eerste winterreis naar Zweden deed ik met Zuiderhuis. Het was een dubbeltje op z’n kant of de reis al dan niet kon doorgaan maar uiteindelijk zijn we toen met 6 vertrokken. Jammer genoeg was er een communicatiefout tussen het gastgezin en de organisatie waardoor we het voorziene programma niet volledig konden uitvoeren. Voor de rest was alles wel goed geregeld.

Vrienden en kennissen van mij die ook reeds met Zuiderhuis op reis zijn geweest, waren over het algemeen zeer tevreden over de organisatie. Jammer genoeg hebben ze nog altijd een slechte reputatie. Ik vermoed dat het in het verleden een paar keer fout is gelopen. De mensen die ik ken die in de recente jaren zijn mee geweest, willen met plezier een nieuwe reis boeken bij Zuiderhuis.

Na de winterreis heb ik bij Zuiderhuis nooit nog een reis gevonden die paste in de vooropgestelde verlofperiode en bestemming(en). Was dit wel het geval, dan had ik niet getwijfeld om mij nog eens in te schrijven.

Joker

Dit is één van de bekendste en grootste groepsreisorganisatie van Vlaanderen. In principe behoort Anders Reizen ook bij Joker, maar ze lijken min of meer onafhankelijk van elkaar te werken. Ook Sawadee hoort bij Joker. Er vertrekken dus jaarlijks enorm veel reizen van Joker.

Aanpak

Joker heeft verschillende soorten groepsreizen. Daardoor kan iedereen wel iets vinden op de site wat voldoet aan zijn of haar verwachtingen. Je kan gaan voor een avontuurlijke reis of een reis met meer comfort. Joker hecht veel belang aan duurzaamheid en het contact met de lokale bevolking. De begeleiders van Joker krijgen een opleiding van 2 jaar. Deze begeleiders moeten de overnachtingen en plaatselijk transport e.d. zelf boeken voor de deelnemers.

Joker heeft reizen over de hele wereld. Er worden veel rondreizen georganiseerd. Als je wil kan je zelf Antarctica bezoeken met Joker. Elke gangbare bestemming heeft verschillende type reizen (verschillend in comfort, zwaarte en lengte), dus voor ieder wat wils. Deze organisatie is ideaal voor mensen die een eerste keer ver willen reizen.

De prijszetting is anders dan bij veel andere organisaties. Je betaalt een bedrag aan Joker voor vertrek, maar ter plaatse betaal je nog de meeste overnachtingen e.d. uit de groepspot. Van dit bedrag wordt een schatting gemaakt op de site.

De meeste reizen zijn voor alle leeftijden vanaf 18 jaar, maar er is ook een aanbod voor 18-26 jarigen, en voor 26-30 jarigen.

Ervaringen

Mijn persoonlijke ervaring met Joker was niet zo positief. De reis naar Kaapverdië die ik deed werd verkocht als een wandelreis, maar vreemd genoeg had onze reisbegeleiding niet veel zin om te wandelen. De reisbegeleiding had ook helemaal geen voeling met wat er in een groep om ging, zelfs toen er iemand in spoed belande. Dit vind ik wat vreemd na een opleiding van 2 jaar.

Tijdens een verlengd weekend heb ik eens een 15-tal reisbegeleiders van Joker ontmoet. Die mensen leken mij dan wel weer zeer bekwaam om te begeleiden.

Ik geloof werkelijk dat Joker kwalitatieve reizen heeft in hun aanbod, maar het valt mij op dat de prijzen toch een pak hoger liggen dan bij de andere organisaties. Daarvoor had ik dan op z’n minst toch een goede reisbegeleiding verwacht. Er is wel meer comfort dan bij hun grootste concurrent Kriskras.

Ik ken mensen die weinig goeds kunnen zeggen over Joker, maar anderen zijn dan wel weer positief. Volgens mij hangt het een beetje af van hoe zwaar je wil uitgedaagd worden of niet. De meeste gangbare ‘avontuurlijke’ reizen van Joker zijn toch eerder ‘easy going’. Sommige mensen (zoals mezelf) zoeken wat meer avontuur en inspanning, en dan ben je beter bij andere organisaties. Als je bij Joker echt avontuur zoekt, moet je zoeken bij hun ‘trekkings en expedities’.

Wil dit zeggen dat je geen reis bij Joker moet boeken? Als je een land in hun aanbod echt wil zien, dan zal je het na de reis ook echt gezien hebben. De meeste reizen bieden ook degelijk comfort. Voor beginnende reizigers, en voor reizigers die gesteld zijn op hun comfort, is het aanbod van Joker zeker interessant.

groepsreisorganisaties

Kriskras

Ook deze organisatie met een mooi aanbod is één van de hoofdspelers. Mijn eerste reiservaringen die ik opdeed, waren met deze organisatie.

Aanpak

Kriskras heeft een ruim aanbod aan reizen, van weekendjes en citytrips tot lange rondreizen en actieve reizen. Nog meer dan bij Joker kan iedereen wel iets vinden dat voldoet aan zijn of haar verwachtingen. De weekendjes en reizen zijn altijd snel volboekt. Kriskras hecht veel belang aan duurzaamheid. Zo ga je bvb. naar Praag en Berlijn met de trein i.p.v. met het vliegtuig. Er wordt veel overnacht in hostels, dus er is minder comfort dan bij Joker. De reisbegeleiders van Kriskras krijgen een korte opleiding waarbij ze ook een weekend moeten begeleiden als stage. De meeste reizen gaan door met maximum 9 deelnemers.

Kriskras organiseert reizen over de hele wereld. Je hebt zware wandelreizen tot rustige cultuurreizen. Tegenwoordig gaan ze ook naar enkele festivals. Kriskras heeft een goede reputatie opgebouwd en is samen met Joker de bekendste organisator van groepsreizen in Vlaanderen.

De prijs op de site is de prijs zonder de maaltijden en drank. Er wordt wel een schatting gemaakt hoeveel budget je hier ongeveer voor moet voorzien tijdens de reis.

De meeste reizen zjin voor reizigers van 18 t.e.m. 30 jaar. Er is ook een aanbod voor 18 t.e.m. 24 jaar. Wie ouder is dan 30 kan niet meer mee.

Ervaringen

Bij Kriskras heb ik mijn eerste ervaringen opgedaan als reiziger. Ik was voor de eerste keer in Zweden met Kriskras en deed vroeger ook regelmatig weekendjes met deze organisatie. In 2019 was ik mee met een 4-daagse roadtrip door Zuid-Engeland.

Ik heb met Kriskras veel leuke mensen leren kennen en veel aangename reisjes ondernomen, maar eenmaal ik de smaak te pakken kreeg van het actief reizen, ben ik minder op reis gegaan met Kriskras. Ondanks dat Kriskras ook actieve reizen in hun aanbod heeft, sprak het aanbod van andere organisaties mij toen meer aan. Maar dit was uiteraard een persoonlijke voorkeur.

Ik vind Kriskras de perfecte groepsreisorganisatie om te proeven van het reizen in groep. Alles is goed georganiseerd, de begeleiders zijn ervaren en de programma’s zitten goed in elkaar.

Overige groepsreisorganisaties

Uiteraard zijn er nog andere groepsreisorganisaties waar ik nog niet mee gereisd heb. Ik hoop dat ik er geen enkele vergeet:

Laat gerust weten als ik eentje over het hoofd heb gezien. Hieronder kan en mag iedereen hun eigen mening plaatsen over bepaalde groepsreisorganisaties.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Gelijkaardige artikelen

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!