Een huskytocht in Scandinavië

ReizenReizen

Veel mensen vinden het concept van een winterreis met een huskytocht enorm tot de verbeelding spreken. In Europa is Scandinavië de meest logische plaats om dit te doen. Droom jij ervan om op een slee te staan die voortgetrokken wordt door een groep husky’s? Geen nood! Ik heb ondertussen 3 winterreizen gedaan in Scandinavië met een huskytocht, dus ik denk dat ik mij wel ervaringsdeskundige mag noemen. Je kan perfect een huskytocht doen in Zweden, Finland, en in iets mindere mate Noorwegen. Je hoeft in de winter zelf niet naar het noorden van Scandinavië te gaan. Het kan even goed in Midden-Scandinavië, en zelfs in sommige delen van Zuid-Scandinavië. In de winter kan je het trouwens ook doen in de Alpen en sommige andere gebergtes in Europa.

Huskytocht in Scandinavië

Hoe gaat een huskytocht in zijn werk in Scandinavië?

Een huskytocht is waarschijnlijk de nummer één reden waarom mensen een winterreis boeken. Met een slee door de besneeuwde bossen van Scandinavië razen spreekt enorm tot de verbeelding, maar hoe gaat het er eigenlijk in het echt aan toe? Het hangt eigenlijk af van veel verschillende factoren.

Hoe lang duurt een huskytocht?

Tijdens mijn eerste winterreis waren de huskytochten een volledige dag, waarbij we zelf veel verantwoordelijkheid mochten opnemen met de honden. We mochten ze eten geven, de uitwerpselen opkuisen en zelf aanhespen aan de slee. Het parcour was toen ook uitdagender dan tijdens de andere 2 reizen. We verbleven toen wel op de huskyfarm zelf, dus de honden waren eigenlijk altijd bij ons en stonden gedurende de volledige reis centraal.

Tijdens de 2 andere reizen was het eerder een kort tochtje van zelf nog geen uur, maar veel hangt ook af van de weersomstandigheden. We mochten toen ook weinig zelf ondernemen met de honden. Tijdens de 2de reis was het eerder aan het regenen dan sneeuwen. Husky’s kunnen zeer goed tegen de kou, maar vinden het helemaal niet leuk om nat te worden, dus voor de gezondheid van de honden deden we maar een kort tripje. Tijdens de 3de reis was het wel aan het sneeuwen, maar daarvoor had het al lang niet meer gesneeuwd (er lag zelf geen sneeuw bij onze accommodatie). Daardoor was de ondergrond ook niet ideaal voor de honden hun pootjes.

Laat dit je niet tegenhouden om een winterreis in Scandinavië te boeken. Voor hetzelfde geld zijn de omstandigheden ideaal om er een superleuke tocht van te maken. De omstandigheden moeten trouwens al enorm slecht zijn voordat de tocht wordt geannuleerd. Normaal gezien mag je minstens toch even mushen.

Hoe bestuur je een huskyslee?

Veel komt er eigenlijk niet bij te pas. De honden volgen de eerste slee die wordt bestuurd door een professionele musher. Je moet vooral opletten dat je slee niet van de baan afwijkt tijdens een bocht. Om dit te vermijden moet je je gewicht gebruiken om de slee wat te verplaatsen. Als de bocht dus naar rechts gaat, moet je je gewicht wat naar links hellen om niet tegen een boom te botsen die rechts in de bocht staat. De slee zal automatisch de kortste weg nemen als je niets doet. Als je passagiers mee hebt kunnen ze ook een beetje helpen hiermee.

Maak je trouwens niet te veel zorgen om die bochten. De snelheid is meestal beperkt (max. 15 km/u) dus je hebt genoeg tijd om te anticiperen. Voordat de tocht begint krijg je trouwens nog eens een uitgebreide en visuele uitleg hierover. Bij afdalingen kan het wat gevaarlijker zijn.

De honden worden in Zweden door ervaren mushers bestuurd door de woorden “till vänster” en “till höger”. In het Nederlands wil dit zeggen “naar links” en “naar rechts”, maar normaal gezien zal je dit niet moeten doen.

Er is ook nog een rem. Deze rem gebruikt je als de slee voor jou stopt, of ook als je slee sneller gaat dan de honden (meestal bij afdalingen). Het koord moet altijd strak staan want anders verlies je de controle en is er veel kans dat je onderuit gaat in een bocht. Bij afdalingen vraagt dit wel wat concentratie, maar als je je hoofd er even bij houd kan er niet veel gebeuren.

Huskytocht in Scandinavië

Tot slot

Zoals je wel merkt kunnen huskytochten wel wat verschillen. Als de huskytocht tijdens een winterreis belangrijk is voor je, informeer je je best eerst goed. Een goede tip is om te boeken bij een huskyfarm. Deze bieden soms ook overnachtingen aan. Bij de meeste pakketreizen zal het eerder verlopen zoals mijn laatste 2 winterreizen, maar eigenlijk is dat perfect oké. Je ervaart dan wat het is, en of het ook iets is voor jou. En uiteraard hou je er een heel leuke herinnering aan over. De prijs van een hele dagtocht zal ook een pak meer zijn dan een sessie van een 3-tal uurtjes (inclusief uitleg e.d.).

Als je nog nooit een avontuurlijke reis hebt gedaan, kan ik je misschien over de schreef helpen met dit artikel: Kan je zelf een avontuurlijke reiziger worden?

Hieronder vind je nog 2 filmpjes die ik gemaakt heb na mijn laatste 2 winterreizen. Er is natuurlijk veel meer op te zien dan enkel de husky’s. Als je het geïnteresseerd bent in een winterreis, zijn ze perfect om eens een beeld te schetsen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!