Wat te doen in Abisko – Zweeds Lapland

Reizen

Abisko is de bekendste gemeente van Zweeds Lapland. Dit komt omdat er in de buurt vanalles valt te beleven voor mensen met een actieve instelling. Zowel in de winter als in de zomer vindt een actief reiziger er zijn ding in een fenomenale omgeving. Wil jij eens deze iconische plaats in Zweeds Lapland bezoeken? In dit artikel vertel ik je wat te doen in Abisko!

Abisko?

Abisko is eigenlijk een dorp dat hoort bij Kiruna. Vroeger was Abisko een Samisch dorp. Tegenwoordig is het grotendeels een toeristische centrum waar in de zomer en zeker in de winter vanalles te beleven valt.

Abisko bestaat uit twee delen: Abisko en Abisko Östra (oost). Het is in Abisko Östra waar de Kungsleden eindigt. In beide dorpen zijn er veel overnachtingsmogelijkheden. In Abisko Östra kan je ook een mooie korte wandeling maken met uitzicht op de bergen en de Samipoort (later meer).

Wat te doen in Abisko

Wat te doen in Abisko: Winter

Abisko is zeer populair als winterbestemming. Veel mensen dromen ervan om in de winter naar het hoge noorden te trekken om het noorderlicht te zien en de typische activiteiten te doen zoals sneeuwscooteren, hondensleeën, enz. Hoewel je deze activiteiten in de zuidelijker gelegen gebieden van Scandinavië ook kan boeken is er toch een specifieke reden om naar Abisko te gaan. De vallei van Abisko is speciaal omdat het daar over het algemeen veel droger en helderder is dan de valleien ernaast. Dat maakt het de perfect plaats om het noorderlicht te spotten.

Wat te doen in Abisko

Hou er wel rekening mee dat er in de maanden december en januari bijna geen daglicht is. Dat zorgt ervoor dat de activiteiten korter zullen zijn. Die periode is het meestal wel een pak goedkoper dan in februari en maart. Hieronder nog een kort lijstje van alle leuke winteractiviteiten die kunnen geboekt worden.

Via deze website kunnen al deze activiteiten geboekt worden. Ik kan ook aanraden om een activiteit te boeken via GetYourGuide. Je kan ook een bedrijf zoeken dat een volledig pakket aanbiedt met overnachting + activiteiten. Ben je bang van de koude? Er worden bijna altijd speciale pakken aangeboden die je goed warm houden tijdens deze activiteiten.

Wil je meer weten over de huskytochten? Ik heb hierover al een volledig artikel geschreven dat je hier kan lezen!

Huskytocht

Wat te doen in Abisko: Zomer

In de zomer valt er ook wel wat te doen in Abisko. Ik was er begin juni, maar het hoogseizoen begint er rond 15 juni (rond midzomer). Hieronder omschrijf ik de mogelijkheden.

Kungsleden

In Abisko Östra kan je beginnen of eindigen met de Kungsleden trekking. Aangezien wij geen tijd hadden voor een volledige trekking deden wij een gewone dagwandeling vanuit Abisko Östra. Hierover heb ik een volledig artikel geschreven dat je hier kan lezen! Begin juni is de rivier Abiskojokk in elk geval zeer indrukwekkend om te zien!

Het Trollenmeer

Dit is een zeer bekende hike. Je moet ervoor naar de volgende vallei waar het klimaat minder droog is dus je moet deze dag slim inplannen. Je rijdt naar deze parking en vanaf daar begint deze hike. Zoals je kan zien op het filmpje hieronder lag er begin juni nog veel sneeuw. Het meer zelf was ook nog bevroren waardoor je deze hike beter pas vanaf eind juni doet. Maar zelfs begin juni was de omgeving prachtig.

Alle gegevens staan hierboven op de Komootembed. Opgelet: de hoogtemeters zijn maar 310 meter i.p.v. wat er hierboven staat.

De zilverwaterval

Even buiten Abisko is er een prachtige waterval die uitkomt op het Torneträskmeer. Parkeer je hier en als je wat in de bossen wandelt krijg je een mooi zicht op de waterval en het meer. Het is een kleine stop, maar bij zonnig weer loont het zeker de moeite!

Wat te doen in Abisko

Wandeling Abisko Östra: recreatieve- en panoramawandeling

Vanaf Abisko Östra kan je een korte wandeling maken. Deze korte wandeling is niet zwaar, maar beloont toch met een prachtig zicht op het meer en de bekende Samipoort. Je wandelt eerst langs de kloof van de Abiskojokk om dan uit te komen aan het meer. Begin juni is het meer nog licht bevroren en dat gaf een mysterieuze mist af. Zeer speciaal! Hieronder vind je de route en nog een foto.

Wat te doen in Abisko

Nog een kleine tip

Er valt dus wel wat doen in Abisko. Wil je er in de zomer nog een tripje aan vasthangen? Wij huurden een wagen in Kiruna en hadden Abisko als stop voor een 4-tal dagen. Daarna reden we door naar de Lofoten in Noorwegen. Vanaf Abisko is het een 6-tal uur rijden, maar dat zal zeker de moeite waard zijn!

In Zweeds Lapland bezochten we ook nog het Nationaal Park Muddus om een wandeling te maken. Dit kan ook een tip zijn voor mensen die Zweeds Lapland bezoeken in de zomer. Hieronder nog een filmpje van onze reis in Zweeds Lapland.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!