Dagwandeling op de Kungsleden vanuit Abisko – Zweden

Reizen

Abisko is het eind- of startpunt van de beroemde Kungsleden van Zweden. Er valt gelukkig nog veel meer wandelplezier te beleven vanuit dit klein stadje dan enkel een meerdaagse wandeling. Wij deden een leuke dagwandeling die voor een groot deel over de Kungsleden loopt. Wil jij dit pareltje van Zweeds Lapland ook eens verkennen? Hier maak ik een interessante wandelsuggestie!

Abisko

Abisko is eigenlijk een dorp dat hoort bij Kiruna. Vroeger was Abisko een Samisch dorp. Tegenwoordig is het grotendeels een toeristische centrum waar in de zomer in zeker in de winter vanalles te beleven valt.

Abisko bestaat uit twee delen: Abisko en Abisko Östra (oost). Het is in Abisko Östra waar de Kungsleden eindigt. In beide dorpen zijn er veel overnachtingsmogelijkheden. In Abisko Östra kan je ook een mooie korte wandeling maken met uitzicht op de bergen en de Samipoort. Dan moet je vanaf het station richting het grote meer Torneträsk wandelen. Abisko Östra ligt ook in het Abisko Nationaal Park.

Dagwandeling Kungsleden

Dagwandeling op de Kungsleden

De wandeling zoals wij ze deden was 14,2 km lang met 230 hoogtemeter om te overwinnen. Wij sliepen in Abisko en gingen dus eerst te voet naar Abisko Östra (dat eigenlijk ten westen van Abisko ligt) . Daar gingen we de Kungsleden op tot we het tijd vonden om terug te keren. Bij het terugkeren gingen we op een bepaald punt een pad op naar rechts dat ons terug bracht naar Abisko. Zie de Komootembed hieronder.

Deze dagwandeling op de Kungsleden kan je dus gemakkelijk beginnen vanaf je overnachtingsplek. Afhankelijk van die plek kan je zelf beslissen hoe je de wandeling maakt. Je hoeft bvb. niet naar Abisko als je overnacht in Abisko Östra. Dan wandel je gewoon heen en terug op de Kungsleden. Het stuk richting Abisko is nochtans wel een aanrader en zorgt ook voor het meeste hoogtemeters. Je kan deze wandeling dus zelf een beetje invullen zoals je wil.

Dagwandeling Kungsleden

De heenroute

Het deel op de Kungsleden loopt voortdurend langs de Abiskojokk, een rivier die in juni in elk geval zeer snel stroomt door al het smeltwater uit de bergen. Je wandelt over een vrij breed pad met grote stenen. De hoogtemeters zijn eerder beperkt waardoor je volop kan genieten van de uitzichtpunten op de rivier en de indrukwekkende bergen op de achtergrond.

We kwamen onderweg ook twee zijrivieren tegen die je kan oversteken door middel van een grote hangbrug. De bruggen kunnen wat bewegen en geluid maken maar zijn perfect veilig.

De vegetatie die groeit langs het pad is bijna onwezenlijk voor een Belg. Er groeien voornamelijk berken die zich door het koude klimaat eerder voordoen als grote struiken. Begin juni beginnen de berken pas hun blaadjes te krijgen.

Dagwandeling Kungsleden

De terugroute

Wanneer je denkt dat je ver genoeg bent gegaan zal je gewoon moeten omkeren. Wij keerden om vlak na de tweede brug. Als je opnieuw over de eerste brug bent kan je al snel het pad rechts nemen richting Abisko. Dit pad is veel smaller en met veel planken om over te lopen. Hier moeten er ook meer hoogtemeters overwonnen worden.

Het pad was een leuke afwisseling op de bredere Kungsleden en er verschenen zelf enkele grotere dennenbomen. Voor dierenliefhebbers is het vanwege de open ruimtes ook een betere plaats om rendieren te spotten. Als je overnacht in Abisko Östra kan je heel gemakkelijk door wandelen vanaf Abisko (zie Komootembed).

Dagwandeling Kungsleden

Conclusie

Deze dagwandeling langs de Kungsleden is aangenaam voor iedereen die de trekking van Abisko tot Nikkaluokta niet heeft gepland of ziet zitten (ik wil die trekking in elk geval nog doen!). Je krijgt een prachtige omgeving voorgeschoteld die anders nergens in Europa te vinden is.

Is Abisko wat te noordelijk voor jou? We schreven ook al veel artikelen over Zuid-Zweden!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!