Wat te doen in Zuid-Zweden

Reizen

Zuid-Zweden heeft heel wat te bieden voor diverse soorten reizigers. Van nationale parken tot steden zoals Stockholm en Göteborg. Van de beroemde houten huisjes tot de scherenkusten. Voor ieder wat wils dus en dit artikel beschrijf ik beknopt wat er te doen in valt in Zuid-Zweden. Na 8 reisjes naar Zweden mag ik mezelf wel expert noemen. Desondanks ben ik ook nog niet overal geweest.

Ondertussen ben ik ook al naar Zweeds Lapland (Abisko) geweest. Meer info daarover kan je hier vinden.

Zweden?

Zweden is een land dat 15 keer groter is dan België en 11 keer groter dan Nederland maar toch maar 10 miljoen inwoners telt. Het land is voor het grootste deel bedekt met naaldbossen waarvoor een goede 90% bestemd zijn voor de bosbouw. De overige 10% is beschermd natuurgebied. In het uiterste Noorden zijn er ook steppegebieden en voornamelijk aan de grens met Noorwegen zijn er bergen waarvan de Kebnekaise (2114m) in Lapland de hoogste is.

In Zweden zijn er ongeveer 96.000 meren die enorm verschillen qua grootte. Het water in die meren is over het algemeen drinkbaar aangezien het water afkomstig is van de gletsjers uit de bergen. Verder liggen er in de Oostzee nog vier eilanden die tot het Zweeds grondgebied behoren.

Het grootste deel van de populatie woont in het zuiden van Zweden en dus daar liggen de grootste steden zoals hoofdstad Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Örebro enz. Meer info hierover in het vervolg van dit artikel.

Wat te doen in Zuid-Zweden

Nationale parken

Anno 2023 heeft Zweden 30 nationale parken die gespreid liggen over het hele land. In Zuid-Zweden zijn de parken iets kleiner (maar voor inwoners van de Lage Landen nog altijd zeer groot) en hieronder bespreek ik even de drie nationale parken die ik reeds heb verkend. Elke natuurliefhebber weet dus zeker wat te doen in Zuid-Zweden!

Store Mosse

In Store Mosse vind je het enige moerasgebied van Zuid Zweden en dit maakt het park dan ook uniek. Dit park is 77 km² groot en omvat zowel bossen, meren, moerassen en heidegebieden. Er liggen 40 km aan wandelpaden en doordat het een open gebied is trekt het park veel vogelliefhebbers aan.

Meer info en een uitgebreide wandeling kan je vinden via dit artikel.

Tiveden

Dit nationaal park is 2030 ha groot met 34 km aan wandelpaden. Het is een zeer bebost gebied met meren en grote rotsformaties. Er is een heel mooie wandeling waarbij je een meer volledig rondwandelt.

Over de wandeling en het park algemeen kan je meer info vinden via dit artikel.

Fulufjället

Dit nationaal park ligt op de berg die dezelfde naam draagt als het park. Fulufjället ligt vrij noordelijk en is door de hoogte ook helemaal anders dan de andere twee parken. In Fulufjället krijg je al meer het Laplandgevoel en zijn er uiteraard ook meer hoogtemeters. De grote trekpleister van het park is de grote waterval Njupeskär.

Wij maakten een gecombineerde wandeling. De info over de wandeling en het park algemeen vind je via dit artikel.

Sportieve activiteiten

Door de aanwezigheid van uitgestrekte natuur en veel sneeuw in de winter kunnen er veel sportieve activiteiten gedaan worden. De belangrijkste en bekendste omschrijf ik hieronder.

Winter

In de winter komen er veel mensen genieten van een weekje sneeuwpret. Zelfs in Zuid-Zweden is het mogelijk om dit te doen aan meestal een goedkoper tarief dan wanneer men naar het hoge noorden gaat. In de provincie Dalarna bijvoorbeeld ligt er in de winter meestal genoeg sneeuw voor leuke activiteiten zoals:

 • Huskytochten
 • Sneeuwscooteren
 • Sneeuwschoenwandelen
 • IJsvissen
 • Skiën
 • Langlaufen
 • Overnachting buiten of in een hut
 • Fatbiken
Wat te doen in Zuid-Zweden

Zomer

In de zomer zijn de activiteiten dan weer helemaal anders. De temperaturen zijn in juni en juli zeer aangenaam en dat nodigt uit voor:

 • Kanovaren op de meren met eventueel wildkamperen op eilandjes
 • Fatbiken
 • Mountainbiken
 • Hiken
 • Wildkamperen
 • Meerdaagse trektochten zoals de Sörmlandsleden

Steden

Stockholm

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en telt ongeveer 935.000 inwoners. In deze stad valt de meeste Zweedse cultuur te beleven. Ikzelf ben reeds twee keer in Stockholm geweest.

Mijn persoonlijke hoogtepunten:

 • Het Vasa museum: een oud oorlogsschip dat zonk vlak voor de kust en later weer werd naar boven gehaald en nu het centrum is van een prachtig museum.
 • Skansen: Dit is zowat het Bokrijk van Zweden. Je wandelt letterlijk door de geschiedenis van Zweden en kan praten met acteurs die de inwoners van toen naspelen. Er hoort ook een dierenpark bij. Je kan zeker een kleine dag spenderen in Skansen.
 • Gamla Stan: Dit is de oude stad van Stockholm. Op het plein staan er mooie gekleurde huisjes en de steegjes zitten vol met winkeltjes en horecazaken. Groot is het niet maar zeker de moeite waard om eens door te lopen. Je vindt er ook het kleinste standbeeld van de wereld!

photo of buildings near body of water
Photo by Nadine Wuchenauer on Pexels.com

Göteborg

Deze stad is de tweede stad van Zweden. Qua cultuurbeleving vond ik het in Göteborg wat minder interessant, maar er is wel een leuk museum Maritiman waar je afgedankte oorlogsschepen en onderzeeërs kunt binnenwandelen. Voor mij was dat het enige dat echt de moeite was. Uiteraard is het wel een leuke stad om eens door te wandelen.

Malmö

Deze stad heb ik zelf nog niet bezocht, maar zou wel het bezoeken waard zijn voor een kleine dag. Dankzij de brug tussen Malmö en Kopenhagen kunnen beide steden gemakkelijk gecombineerd worden door zowel autoverkeer als treinverkeer. Het raadhuis en de St. Paulikerk zijn de grootste trekpleisters.

Karlstad

Deze stad is minder makkelijk bereikbaar voor stadsliefhebbers. Je vliegt er niet rechtstreeks naartoe en vanaf Malmö of Stockholm is het ook wel even rijden.

Karlstad is een mooi onderhouden stad dat de meeste zonneschijn zou hebben van heel Zweden. Karlstad heeft een mooie haven aan het Vänernmeer en ik heeft een zeer elitaire indruk. Er is verder ook nog een mooie Kathedraal om te aanschouwen.

Örebro

Deze stad heeft qua gevoel heel wat mee van Karlstad, maar is wel nog wat groter. De stad staat bekend voor Slot Örebro, een burcht die kan bezocht worden. Verder is er ook een openluchtmuseum en enkele mooie parken.

Karlstad en Örebro liggen niet zo heel ver van elkaar (voor Zweedse normen) en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden in een paar dagen.

Scherenkusten

Fjällbacka

Nabij het dorpje Fjällbacka staar er een 74 meter hoge heuvel van waar je kan uitkijken op een prachtige scherenkust. Tijdens de weg naar boven hangt er een rots geklemd tussen 2 rotsen, net zoals de Kjeragbolten in Noorwegen. Dit is waarschijnlijk één van de mooiste plaatsen aan de westkust van Zweden!

Wat te doen in Zuid-Zweden

Lysekil

Iets ten zuiden van Fjällbacka ligt Lysekil. Het stadje is een goede uitvalsbasis om wandelingen te maken, maar ook hier kan je ook gewoon even stoppen om te genieten van het zicht op de scherenkust!

Scheerkust bij Stockholm

Hier ben ik jammer genoeg zelf nog niet geweest. Het is mogelijk om vanuit Stockholm de boot te nemen naar de nabijgelegen scherenkust en eilandjes zoals Sandhamn te bezoeken. Hier moet alles wel met de boot gebeuren. Er zijn uiteraard wel bootverbindingen voorzien voor iedereen.

(Wild)kamperen

In Zweden geld het Allemansrecht. Dit wil zeggen dat iedereen overal mag kamperen in het wild. Daarbij horen wel enkele regels:

 • Je mag niet zichtbaar zijn voor de eigenaar van de grond. D.w.z. dat de eigenaar je niet mag zien vanuit het raam van de woning. Moest dit wel zo zijn moet er toelating gevraagd worden.
 • Je mag maximaal één nacht blijven op dezelfde plaats.
 • Achteraf mag het niet zichtbaar zijn dat je daar ooit bent geweest. D.w.z. geen afval achterlaten.
 • Vuur maken mag zolang er geen extra regels gelden naar aanleiding van langdurige droogte.
 • In natuurparken en nationale parken mag er enkel gekampeerd worden op aangeduide plaatsen.

Lees ook eens dit artikel over wildkamperen algemeen.

Conclusie

Er valt dus heel wat te doen in Zuid-Zweden en niet enkel voor sportieve mensen. Er valt zelfs nog meer te beleven dan wat ik hier aanbeveel. Aan jou om te ontdekken! Zuid-Zweden heeft zelfs voor mij nog geheimen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!