Wildkamperen

ReizenReizen

Stel je voor: je komt op een prachtig plekje aan een meer. Je hebt voor die dag nog helemaal geen idee waar je zal overnachten, dus waarom niet gewoon hier blijven slapen in een tentje? In de rustgevende natuur kan je volop genieten van de avond. Je kan je opwarmen aan een warm kampvuur met hout dat je zelf gesprokkeld hebt. Je speelt een gezelschapsspelletje met je reisgenoten. Sowieso ga je zeer goed slapen door de typische natuurgeluiden rond jou. Ik weet niet hoe dit voor jou klinkt, maar ik zou nu alleen al voor een fractie van het gevoel mijn tent in de tuin opzetten. Wil je meer te weten komen over wildkamperen? Lees hieronder verder om te weten waar je kan wildkamperen, en wat je ervoor nodig hebt.

Waar kan je wildkamperen in Europa?

Scandinavië

In Finland, Zweden en Noorwegen geldt het “allemansrecht”. Dit wil zeggen dat je overal op particuliere grond mag kamperen voor één dag zonder toestemming te moeten vragen aan de landeigenaar. Uiteraard mag je de natuur niet beschadigen. Jagen en vissen is ook verboden. Normaal gezien mag je vuur maken, maar er kunnen beperkende maatregelen van kracht zijn door aanhoudende droogte.

Het allemansrecht is niet van toepassing in de natuurparken en reservaten. Meestal worden de plekjes om te wildkamperen duidelijk aangetoond op de kaarten. Op deze plekjes komt het regelmatig voor dat er een shelter staat met voorzieningen om een vuurtje te maken. Met wat geluk is er zelfs een natuurtoilet.

In Ijsland kon je tot 2017 wildkamperen waar je wilde, maar door het toenemende aantal toeristen zijn de regels strenger geworden. Kort gezegd moet je diep genoeg de natuur ingaan. Als je vlak bij de ringweg je tent opzet kan het zijn dat ze je naar een camping sturen (en een boete geven).

In Denemarken is wildkamperen verboden.

Wildkamperen
Shelter met vuurplaats

Schotland

De schotten zijn gesteld op hun vrijheid en dat merk je aan hun wildkampeerbeleid. Bijna overal in Schotland mag je wildkamperen. Het is alleen verboden in de nationale parken. Je mag maximum 3 dagen op éénzelfde plaats blijven. Als je in de buurt van een huis kampeert moet je wel toestemming vragen, maar waarom zou je dicht bij een woning kamperen met al de plaats die er is?

Frankrijk

In Frankrijk mag je één nacht wildkamperen (zij noemen het bivakkeren). Dit wil zeggen dat je maar mag blijven van 19u tot 9u. Je moet ook op 1 uur wandelafstand van de openbare weg en 1 uur van een natuurpark verwijderd blijven. In de natuurreservaten en natuurparken is het over het algemeen verboden, maar in sommige gebieden mag het wel. Je checkt dit dus best even voordat je vertrekt.

Polen

In Polen mag je voor één nacht wildkamperen. In Polen heb ik al eens niet zo ver van een weg gewildkampeert. We werden gezien door lokale bessenplukkers en die vonden het helemaal oké. Het internet is nogal verdeeld over het kampeerbeleid in Polen, dus ga ik uit van mijn eigen ervaring.

Wildkamperen
Mijn tentje in Polen

Baltische staten

In de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen) is wildkamperen volledig toegelaten. Als je merkt dat je op privédomein bent, is het wel de gewoonte om even toestemming te vragen.

Benelux

In België is wildkamperen verboden, wel zijn er verschillende bivakzones waar het wel mag. Het kan sommige periodes wel druk worden op deze plaatsen waardoor het idee van wildkamperen wat vervaagd. Via deze link vind je alle info die je nodig hebt.

Nederland hanteert ongeveer hetzelfde principe. Via deze link kom je meer te weten waar je kan paalkamperen in Nederland. Je kan zien dat echt wildkamperen in sommige plaatsen in Nederland wel is toegestaan.

In Luxemburg is wildkamperen in principe verboden, maar er heerst wel een zekere tolerantie zolang je niemand stoort.

Meer info?

Dit artikel bevat ook veel info over wildkamperen in Europa!

Wat neem je mee als je gaat wildkamperen?

In eerste instantie verwijs ik naar mijn post over kamperen. Hieronder beschrijf ik alleen wat je nog extra nodig hebt om te wildkamperen. Ik ga ervan uit dat je niet dicht bij je auto gaat wildkamperen. Dan is het wat eenvoudiger omdat je niets moet meesleuren. Ook als je met een kano onderweg bent, kan er al eens wat meer mee.

Vuur maken

Als het mag, is het altijd leuk om een kampvuurtje te maken. Je kan natuurlijk altijd een gewone aansteker gebruiken, maar een magnesium stick is altijd fijn om eens uit te proberen. Neem wel voor de zekerheid ook een gewone aansteker mee, want een stick vraagt veel geduld en een beetje kunde. Tijdens een korte survivalopleiding in Zweden zijn we er toch een klein uurtje mee bezig geweest.

Eten maken

De mogelijkheden hiervoor zullen afhankelijk zijn van waar je wildkampeert. Als je geen vuur mag maken, kan je een gasvuurtje meenemen (meer info hier). In droge periodes is het ook risicovol om een gasvuurtje te gebruiken. Je kan het gras rond het vuurtje eventueel wat nat maken. Als je slechts één gasvuurtje mee hebt, zal je het eten simpel moeten houden. Als je snel veel krachten wil opdoen dan ben ik voorstander van trekkingfood, maar ik zou dit geen dagen aan een stuk eten.

Het beste en het leukste is nog altijd om een degelijke maaltijd te kunnen maken op een mooi zelfgemaakt vuur.

Water

Uiteraard heb je drinkbaar water nodig als je voor langere tijd gaat wildkamperen zonder veel mogelijkheden om je te bevoorraden. In Zweden, Finland en Noorwegen is het water van de rivieren drinkbaar. Het water van de meren kook je best eens voor het drinkt, maar is toch ook redelijk veilig. Er bestaan gelukkig ook zuiveringstabletten om water te reinigen zonder te koken. In andere Europese landen zal je alleen op grote hoogte kunnen drinken van het water zonder te zuiveren.

Energie

Jullie willen waarschijnlijk allemaal jullie smartphone blijven gebruiken ondanks dat er geen stroomvoorzieningen zijn in de buurt. In eerste instantie koop ik altijd een smartphone met een goede batterij. Zeker om te kunnen reageren bij noodgevallen. Ik heb ook nog deze powerbank op zonne-energie. Ik kan er mijn smartphone met moeite 3 keer mee opladen, en het opladen van de batterij met zonne-energie gaat enorm traag. Hij is wel zeer geschikt voor outdoor omstandigheden, en hij heeft een lichtje. Dit systeem heb ik wel al efficiënt aan het werk gezien, maar je zal nog altijd geduld nodig hebben.

Een powerbank hoeft uiteraard niet met zonne-energie te werken. De keuze is zeer uitgebreid dus laat ik jullie in alle vrijheid daaruit kiezen.

Wildkamperen

Hopelijk willen jullie nu allemaal ook zo snel mogelijk gaan wildkamperen. Ik zou zeggen: hou jullie aan de regels en geniet ervan! Als je specifieke ervaringen hebt opgedaan in een land, kan je die hieronder met ons delen. Andere vragen of opmerkingen zijn ook meer dan welkom!

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!