Wat heb je nodig voor een meerdaagse trektocht?

ReizenReizen

Wil je binnenkort een trektocht ondernemen zoals de Lee-trail of de West Highland Way? Misschien de Kungsleden of de Sörmlandsleden? Een trektocht is sowieso een heuse onderneming. Als je geen rekening houdt met enkele belangrijke zaken kan het wel eens een zeer onaangename ervaring worden. Om dit te vermijden besloot ik om dit artikel te schrijven om mijn kennis over het materiaal te delen. Ik ondernam al trektochten in Zweden, Noorwegen, Luxemburg, België, Marokko, … Hopelijk word je wijzer door dit artikel en kan je genieten van een mooie trektocht zonder veel problemen!

Materiaal trektocht

Zeer belangrijk: De rugzak

Een trektocht hoeft niet per sé met een zware rugzak te gebeuren. Je kan er even goed voor kiezen om je bagage te laten transporteren. Maar als je ervoor kiest om al je materiaal zelf te dragen is een goede rugzak onmisbaar. Ik koos deze rugzak van Decathlon. Daarvoor heb ik enkele redenen:

 • De prijs is een pak lager dan andere merken zoals Deuter of Osprey
 • Een goed terugbetaalbeleid indien het product niet voldoet aan de verwachtingen of te snel kapotgaat. Zo heb ik deze rugzak kunnen kopen met het terugbetaalde bedrag van een andere rugzak die kapot ging na 2 jaar.
 • Er is een rits om de volledige rugzak open te doen zoals een gewone bagagezak. Ik vind dit zeer handig omdat je niet moet zitten sukkelen bij het zoeken van materiaal in de rugzak. Deze functie zorgt er ook voor dat ik deze rugzak voor bijna elke reis gebruik. De meeste rugzakken van Decathlon hebben trouwens deze functie.
Materiaal trektocht
De rugzak kan helemaal open!

Wil je liever een rugzak van een doorgewinterd merk zoals Deuter, Osprey of Jack Wolfskin? Dan betaal je wat meer maar de kwaliteit is dan wel verzekert. Ik ken veel mensen die al 10 jaar of langer met dezelfde rugzak rondtrekken. Veel hangt ook af van hoeveel trektochten je doet, hoe lang ze zijn, en wat de omstandigheden precies zijn. Als je je beperkt tot ieder jaar een tochtje van 3 dagen is het misschien niet nodig om een hele dure rugzak te kopen, maar als je 4 volle weken per jaar gaat rondtrekken is het wel interessanter. Bij mijn vorige rugzak van Decathlon was de rits kapot gegaan tijdens een roadtrip (niet zo erg dus). Als dit was voorgevallen tijdens een trektocht had ik wel een probleem.

Onafhankelijk van welk merk je kiest, is het belangrijk dat je de rugzak wel eens test in de winkel en je eventueel laat helpen door een verkoper. Het is zeer belangrijk dat de rugzak goed past op je rug (en dus goed afgesteld staat).

En nog iets belangrijk: zorg ervoor dat je rugzak zo weinig mogelijk weegt tijdens de tocht zelf. Laat alles eruit wat je niet nodig hebt. Achteraf zal je jezelf dankbaar zijn.

Bescherming tegen de regen

Het laatste wat je wil is dat je doornat wordt tijdens een regenbui. Daarom is het belangrijk dat je beschermd bent tegen de regen. Voorzie volgende zaken:

 • Een regenhoes voor je rugzak. Dit is bij veel rugzakken al standaard inbegrepen, maar zeker niet altijd! Zonder een hoes kan je hele bagage nat worden!
 • Een degelijke regenjas. Er is keuze tussen 2 laags, 2,5 laags en 3 laags (of een poncho). Hoe meer lagen hoe duurder (het zijn eigenlijk niet echt lagen). Meer info over regenjassen kom je hier te weten. Een 2 laagse regenjas is voldoende voor een trektocht van 3 dagen als je weet dat er kans is op buien. Ik heb in Ijsland eens een hele dag door zware regen gewandeld met een 2 laagse regenjas, en dat viel toch tegen. 2,5 is daarentegen niet goed in combinatie met een rugzak omdat deze jassen wat fragieler zijn.
 • Een broek die bestand is tegen regen, of een regenbroek die je over je wandelbroek draagt. Ideaal is een regenbroek zoals deze waarbij je een ritssluiting hebt. Dan moet je je schoenen niet uitdoen om de regenbroek aan te trekken. In een volle regenbui blijf je liever rechtstaan en hou je ook liever je wandelschoenen aan.
Materiaal trektocht

Wandelschoenen

Uiteraard zijn goede wandelschoenen hoogstnoodzakelijk om een trektocht comfortabel door te komen. Het aanbod aan wandelschoenen is zeer ruim. In mijn beginjaren als wandelaar ging ik hiervoor ook naar de Decathlon, maar naarmate ik meer en meer wandelde, ben ik overgegaan naar de bekende Lowa Renegade. Je ziet veel wandelaars hiermee wandelen en ikzelf ben er ook zeer tevreden over. Uiteindelijk moet je wel zelf in de winkel ervaren of ze goed zitten of niet. Hierbij wel enkele aandachtspunten:

 • Wandelschoenen koop je een maatje groter dan je normale maat. Dit moet je doen om niet tegen je schoen te botsen bij het afdalen. Je voeten zwellen ook meestal een beetje tijdens een wandeling.
 • Kies bewust voor lage of hoge wandelschoenen. In het gebergte zou ik kiezen voor hoge wandelschoenen. Wandel je eerder in lagere gebieden, dan kan je kiezen afhankelijk van wat je het liefst hebt. Als je kleine riviertjes moet oversteken ben je ook altijd blij met hoge wandelschoenen. Ik vind hoge wandelschoenen altijd de veiligste keuze, maar voor ééndaagse wandelingen in Vlaanderen neem ik mijn lage schoenen mee omdat die minder zwaar zijn.
 • Zeker in de Decathlon zijn niet alle schoenen even waterdicht. Denk hieraan bij de keuze.
Materiaal trektocht
Enkel hier maken de wandelschoenen niet veel uit

En wat nog?

Als je een trekking combineert met kamperen, dan lees je best ook eens mijn artikelen over kamperen en wildkamperen. Daarin kom je alles te weten over welk materiaal je nodig hebt. Hieronder nog enkele zaken die ook handig zijn tijdens een trektocht:

 • Een camelbag (waterzak): ideaal om niet altijd maar achter je te moeten grijpen achter een drankfles. Sommige rugzakken hebben wel inventieve oplossingen om toch beter aan je drankfles te komen. De meeste rugzakken hebben trouwens een apart vak voor je camelbag, en ook de nodige doorgangen gemaakt voor het buisje.
 • Een kompas/wandel-GPS/smartphone-app: Dit is een beetje afhankelijk van wat voor trekking je doet. Kaart en kompas is voor als je lange tijd spendeert in het hooggebergte. Ik gebruik meestal de smartphone-app Viewranger. Deze werkt perfect zonder internetverbinding. Viewranger is dus ook perfect bruikbaar in het hooggebergte (zeker bij mindere zichtbaarheid), maar ik neem altijd nog kaart en kompas mee voor de zekerheid!
 • Wandelstokken kunnen ook altijd handig zijn, maar je leert er best eerst mee wandelen of ze zullen je alleen storen.

Een trektocht begin je dus beter maar een beetje voorbereid. Degelijk materiaal kan je helpen om er nog te meer van te genieten. Koop wel niet de duurdere spullen voor je eerste trektocht. Ook in de winkels van Decathlon is er genoeg materiaal om je op weg te helpen. Ik wil hier ook nog eens benadrukken dat ik geen affiliate programma heb bij Decathlon.

Wie meer info wil kan mij gerust contacteren of hieronder een berichtje nalaten. Ik hoop alleszins met dit artikel een paar mensen verder te helpen! Uiteraard zijn bijkomende tips ook meer dan welkom!

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!