Wat heb je nodig voor een wandeling in de Ardennen?

Belgen en Nederlanders gaan graag naar de Belgische Ardennen voor een weekenduitstap. In de coronazomer van 2020 werden er zelf volledige reizen georganiseerd naar dit mooi stukje natuur in Wallonië (zie mijn filmpje van een reis die ik begeleide voor Mr. Yeti). Veel mensen gaan naar de Ardennen om (onder andere) eens een stevige wandeling te maken. Nog te vaak begeleid ik mensen die niet genoeg voorbereid zijn. Voor een droge en korte zomerwandeling heb je niet echt speciaal materiaal nodig, maar eenmaal het weer kouder en natter wordt, ben je toch beter een beetje voorbereid. Daarom besloot ik om hieronder even op te sommen wat je kan helpen om op een droge en veilige manier een stevige wandeling te maken in de Ardennen.

Op deze site kan je trouwens veel inspiratie opdoen om te wandelen in de Ardennen. Zie bijvoorbeeld het artikel over “drie wandelingen in de Ardennen“, of “hoog boven de Ourthe“.

nodig wandeling Ardennen

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

De wandelschoenen

Zelf in droge omstandigheden draag je in de Ardennen beter goede schoenen. De wortels die boven de grond uitsteken kunnen verraderlijk glad zijn. Bij steile stukken (en zo heb je er veel in de Ardennen) heb je ook beter voldoende grip om niet uit te glijden. In de Ardennen adviseer ik altijd waterdichte en hoge wandelschoenen. Waterdicht kan in de Ardennen ook belangrijk zijn tijdens droog weer. Het gebeurt wel regelmatig dat je eens een klein stroompje moet oversteken door te springen van steen naar steen. Hoge waterdichte wandelschoenen kunnen er dan meestal voor zorgen dat je droog blijft als er iets fout gaat. Bij regenweer zijn dit soort schoenen volgens mij de enige goede keuze.

Bij droog zomerweer zie ik veel mensen die hun loopschoenen dragen om te wandelen. In droge en warme omstandigheden vind ik dat wel OK, maar die schoenen zijn daar in principe niet voor gemaakt en zullen sneller slijten. Het is beter om dan lage wandelschoenen te dragen.

Mensen met gevoeligere voeten dragen best ook wandelsokken. Wandelsokken houden je voeten droog en zorgen er ook voor dat er minder schokken zijn tijdens het wandelen. Zo krijg je minder snel blaren en doen je voeten minder snel pijn.

nodig wandeling Ardennen

De wandelbroek

In droge omstandigheden lig ik niet echt wakker van welke broeken mensen dragen om te wandelen, maar in natte omstandigheden besteed ik er wel veel aandacht aan. Al meermaals stonden mensen op het punt om met een jeansbroek in de regen te gaan wandelen (of als er kans is op buien). Het probleem met jeansbroeken is dat ze niet snel drogen, terwijl outdoorbroeken sneldrogend zijn. Het is enorm vervelend om na een bui nog de rest van de wandeling met een natte broek rond te lopen.

In de zomer gebruik ik een losse en lichte wandelbroek. In de winter gebruik ik een waterdichte, warme wandelbroek. Deze twee zijn nu wel allebei waterbestendig, maar veel wandelbroeken zijn dit niet (en voor de meer recreatieve wandelaar is dat ook niet nodig). Een oplossing is om nog een regenbroek over de wandelbroek te dragen. Dit is een goede oplossing maar kies er dan een als deze waarbij je de zijkanten kunt openritsen. Je wilt niet midden in een regenbui nog eerst je schoenen uitdoen…

In de winter kan je ook eventueel overwegen om een skibroek te dragen, maar dit beperkt je bewegingsvrijheid wel een beetje.

nodig wandeling Ardennen

De jas

De keuze van jas hangt af van hoe extreem je wilt gaan. Als een herfststorm je niet tegenhoudt om 20 km te wandelen, dan heb je wel een degelijke jas nodig. Mensen die gewoon vrezen voor een buitje onderweg hebben voldoende aan een waterbestendige jas als deze. Als je toch gaat wandelen in een herfststorm, dan ga je beter voor een jas waarbij de naden zijn dichtgetaped.

Waterdichtheid is natuurlijk één ding, maar vaak wordt er nog iets heel belangrijks vergeten, nl. de afvoer van zweet/ventilatie (het ademend vermogen). Ik heb lang met een goedkope regenjas gewandeld die mij wel min of meer kon droog houden (IJsland buiten beschouwing gelaten), maar ik zat er in te zweten als een rund. Deze jas lijkt mij een goed voorbeeld van een mooie combinatie van waterdichtheid en ademend vermogen. Je kan natuurlijk nog altijd gewoon voor een poncho gaan, maar in zwaardere omstandigheden is het niet echt ideaal.

Als je je ook nog eens moet beschermen tegen de koude, dan kan een ski-jas ook goed helpen. Het enige nadeel is dat je dan wat minder bewegingsvrijheid hebt. Echte winterjassen om te hiken zijn vrij duur en overdreven om te kopen voor de Ardennen. Ik zorg er meestal voor dat mijn lagen onder de jas warm genoeg zijn.

En voor de rest?

Gezien de Ardennen nu ook weer niet het hooggebergte is, denk ik dat het ik belangrijkste materiaal wel heb benoemd. Als je een trektocht zoals de Lee-trail gaat doen in de Ardennen, lees dan ook even mijn artikel over “wat heb je nodig voor een meerdaagse trektocht?“.

Hierbij wel nog enkele algemene wandeltips:

  • Draag een hoofddeksel bij warm weer (vb. een pet).
  • Als het koud is draag je best een muts. Er gaat veel energie verloren als je geen muts draagt. Dit wordt regelmatig onderschat.
  • Kleed je niet te warm als het koud is. Eenmaal je begint te bewegen en te zweten kan je het nogal snel te warm krijgen. Ik heb al ervaren dat dit zeer afhankelijk is van persoon tot persoon. Dit moet je dus zelf een beetje ervaren, maar ik heb al veel winterwandelingen gemaakt in groep waarbij de meeste al na één kilometer laagjes moesten verwijderen.
  • Wees niet te overmoedig: deze tip is vooral belangrijk in de echte bergen. Je knieën kunnen maar een bepaalde belasting aan. Ik heb ondertussen zelf mogen ondervinden wat er kan gebeuren als je deze tip niet volgt. Doe op het gemak en gebruik eventueel stokken.

Ik besef natuurlijk ook wel dat de Ardennen nu niet het ruigste terrein van Europa is, maar soms is er niet veel nodig om een wandeling te vergallen. Het is iedere keer jammer als er iemand uitglijdt door slechte schoenen, of nat wordt door een slechte jas. Hopelijk heeft dit artikel je wat wijzer gemaakt en kun je nu genieten van een prachtige wandeling, ongeacht het seizoen of de weersomstandigheden.

nodig wandeling Ardennen

Wil je wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!