Drie wandelingen die je moét gedaan hebben in de Ardennen

ReizenReizen

Iedereen die mij kent weet dat ik regelmatig vertoef in het mooiste stuk van België: de Ardennen (zie bvb. mijn eerste post ooit). Hierbij bedoel ik dan vooral wat de gemiddelde Belg aanneemt wat de Ardennen zijn (dus o.a. ook de Hoge Venen). Gemiddeld ben ik één keer om de 2 maand daar te vinden voor een weekendje. Door al die opgedane ervaringen vragen mensen mij wel eens waar je mooie wandelingen kan maken in de Ardennen. Uiteraard kan je heel veel prachtige wandelingen maken in die regio, maar hieronder geef ik 3 tips. Dit zijn drie wandelingen die je moét gedaan hebben in de Ardennen.

Elke wandeling heeft trouwens in de titel nog een link naar een groter artikel!

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

Valée de la Hoëgne

Dit is een prachtige wandeling voor de minder sportieve wandelaar in de buurt van Solwaster (Jalhay). Om de parking te bereiken moet je met de auto de rivier oversteken door het water (of te voet via het brugje). Dat is volledig veilig, maar de eerste keer toch onwennig. Probeer zo vroeg mogelijk te komen want meestal staan er veel auto’s op de parking. Het kan dus zijn dat je ergens anders moet parkeren.

Drie hikes die je moét gedaan hebben in de Ardennen
Dit zicht krijg je 4 kilometer lang

De wandeling is ongeveer 8 kilometer lang, en er moeten 160 hoogtemeters overwonnen worden. Onderweg kom je verschillende charmante brugjes en watervalletjes tegen. Je blijft het water ongeveer 4 kilometer volgen met een lichte helling, en dan kan je de wandeling uitbreiden zoals je zelf wel. Als je naar links gaat en de blauwe kruisjes blijft volgen, heb je een wandeling gedaan van 8 kilometer. Je komt dan terug uit op de parking.

Drie hikes die je moét gedaan hebben in de Ardennen
Charmante brugjes

Deze wandeling is een grote aanrader voor iedereen. Voor sportieve wandelaars is dit geen uitdaging, maar deze natuurpracht moet iedereen eens gezien hebben. Het enige nadeel is dat er is meestal veel volk aanwezig is (ook met honden). Een volledige beschrijving vind je hier.

Drie hikes die je moét gedaan hebben in de Ardennen

Lac Des Deux Ourthes

Deze wandeling is mijn persoonlijke favoriet. De 14 kilometer lange wandeling loopt langs de Ourthe en start en eindigt aan de “Barrage de Nisramont”. Het Lac des deux Ourthes ligt aan de samenloop van de westelijke en oostelijke Ourthe. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig en er is een leuk cafeetje aan de dam. De dam op zich is ook al de moeite om eens te bezoeken.

Er dienen ongeveer 570 hoogtemeters overwonnen te worden, dus deze hike is voor de sportieve wandelaar. Je wandelt bijna continu op onverharde paden langs het water. Er zitten verschillende pittige, steile stukken tussen. Deze hike is niet te onderschatten, maar zeker haalbaar voor mensen met een sportieve ingesteldheid. Je wordt onderweg getrakteerd op mooie vergezichten en idyllische uitzichten op het water. De route vinden is helemaal niet moeilijk: je moet gewoon de rode ruiten volgen. Tijdens de wandeling kom je ook borden tegen die aangeven hoeveel kilometer je nog moet wandelen.

Is 14 kilometer en 700 hoogtemeters je wat te veel? Dan kan je ook kortere routes volgen. Er staat aan het begin van de wandelingen een groot bord met alle mogelijkheden.

Een volledige beschrijving vind je via deze link.

Promenade des Echelles (laddertjeswandeling)

Dit is een korte maar pittige wandeling aan de Semois. Het startpunt is in Rochehaut (niet ver van Bouillon). Vanaf het uitzichtpunt in Rochehaut volg je de rode rechthoeken met nummer 43.

De wandeling is ongeveer 5,5 km lang, maar kan snel 3 uur duren (inclusief lunchtijd). Er moeten 280 hoogtemeters overwonnen worden. Bij de start van het “gevaarlijke” gedeelte staan er waarschuwingsborden dat deze wandeling niet bestemd is voor gevoelige personen. 

Er zijn veel steile en technische stukken op de route. De ladders zelf zijn eigenlijk nog het gemakkelijkst. De ladders zijn ook voorzien van ijzeren kooien. Ervaren bergwandelaars hebben normaal niet veel moeilijkheden op de route. Minder ervaren wandelaar hebben best geen hoogtevrees voor deze wandeling, of nemen een ervaren begeleider mee die af en toe eens kan bijstaan en een handje geven.

Dit was voor mij een leuke hike omdat er veel obstakels kort bijeen zijn. Ik had zo goed als geen problemen, maar mijn minder ervaren reisgezellen hadden het wel moeilijker. Vergeet ook niet te genieten van het prachtig uitzicht als je er bent. Er zijn verschillende mooie viewpoints langs de route, maar best wel stil staan om rond te kijken.

Een volledige beschrijving vind je via deze link.

Drie wandelingen die je moét gedaan hebben in de Ardennen

Dit waren de drie wandelingen die je (volgens mij) moét gedaan hebben in de Ardennen. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer die de moeite zijn. Laat maar horen als je er nog kent!

Update: Een lezer had nog een andere wandeling aangeraden die wat gelijkaardig is aan de Vallée de hoëgne. Ondertussen heb ik die ook eens verkend en eigenlijk zou deze gerust ook in dit lijstje passen. Lees via de link alles over de wandeling langs de Ninglinspo.

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

10 reacties

  1. Even toevoegen aan jullie lijstje : de ninglispo (nonseveu) wandeling 21 blauw. Groetjes van Mats aan Benjamin en Wannes. (wandeling ladders en hoene heb ik al gedaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!