De Laddertjeswandeling in Rochehaut

Wil je eens een legendarische wandeling maken in de Belgische Ardennen? De laddertjeswandeling in Rochehaut (nabij Bouillon) is een unieke “wandeling” die je nooit zal vergeten en zelfs opnieuw zal willen maken. In dit artikel vertel ik jullie alles over deze korte maar pittige hike die voor outdoorliefhebbers blijft tot de verbeelding spreken. Tijd om deze af te vinken van jullie lijstje (of om hem er net op te zetten…)!

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

Geschiedenis van de Laddertjeswandeling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de paden en ladders in de heuvel gebruikt om zich te verstoppen voor het Duitse leger. Het nabijgelegen dorp Alle werd in september 1944 bijvoorbeeld grotendeels in brand gestoken. Het Duitse leger had geen tijd om de burgers te gaan zoeken en hadden ook te weinig kennis van de paden. Daardoor was dit een perfecte schuilplaats voor de lokale bevolking.

Tijdens de hike kom je de Rots van de Kluizenaar tegen. Aan deze rots werd er specifiek gescholen tijdens gevaarlijke momenten in WOII. Daar blijf je toch wel even bij stilstaan en besef je hoe goed wij het tegenwoordig hebben.

Laddertjeswandeling

De wandeling

De laddertjeswandeling is slechts 5,5 km lang met 280 steile hoogtemeters om te overwinnen. De meeste mensen zullen er toch snel 2 uur over doen. Zie komootembed hieronder. De embed is niet volledig correct qua afstand en hoogtemeters maar gezien de aard van het parcours is dat niet onverstaanbaar.

Parkeren kan je gratis aan het uitzichtpunt van Rochehaut. Van daaruit moet je de rode rechthoeken met het nummer 43 volgen. Je wandelt eerst door het dorpje en al snel maken de huizen plaats voor de natuur. Eerst volg je nog een breder pad, maar vergis je niet. Kort nadat je de Rots van de Kluizenaar bent gepasseerd, vind je een bordje dat aangeeft dat de laddertjeswandeling niet voor gevoelige mensen is. Vanaf daar begint het avontuur.

Laddertjeswandeling

Laat de naam “laddertjeswandeling” je niet teveel voor de gek houden. Er staan eigenlijk maar vier ladders op het parcours en de andere hindernissen zijn misschien nog het uitdagendst. Op zich is het allemaal wel haalbaar voor wandelaars met wat ervaring maar voor mensen zonder wandelervaring kan het wel even eng worden. Verwacht je dus aan steile en technische afdalingen en klimmetjes. Zeker als het nat ligt kan dit wat gevaarlijk worden!

Laddertjeswandeling

Vergeet trouwens zeker niet te genieten van de mooie uitzichtpunten die er zijn langs het parcours. Je kan genieten van een vallei waar de Semois doorstroomt en die nog niet werd aangetast door bebouwing. Echt prachtig!

Uitzicht Semois

Na deze unieke wandeling kom je terug in Rochehaut waar je kan genieten van een welverdiend hapje of drankje in één van de cafeetjes in Rochehaut. Bouillon ligt trouwens maar op 20 minuten van Rochehaut dus de laddertjeswandeling kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan de stad.

Conclusie

De laddertjeswandeling is een unieke wandeling die elke natuur- en wandelliefhebber eens zou moeten gedaan hebben. Daarom kreeg hij een plaats in mijn artikel “drie wandelingen die je moét gedaan hebben in de Ardennen“. Tijd dus om deze wandeling in te plannen of zelfs nog eens opnieuw te maken!

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!