De “Hornies”

We hadden het idee om met de band ( https://www.tripletreble.be ) op bandweekend te gaan. Onze gitarist kon ons aan een chalet nabij Bouillon helpen. Ikzelf was daar al eens eerder met hem geweest, dus ik wist dat de volledige chalet bijna één grote ruimte is. Wijselijk besloot ik dus om mijn tentje mee te nemen en buiten te slapen. Slaap is namelijk niet altijd mijn beste vriend.

Toen we de chalet binnengingen zagen we overal dode “bijen” liggen. Ze waren allemaal dood dus dat leek wel in orde. Maar toen ik mijn tent aan het opzetten was in het duister hoorde ik opeens gegil en geroep. Blijkbaar waren er toch nog een paar springlevend! Onze gitarist voelde zich verantwoordelijk en ging op jacht. Al snel bleek dat de “bijen” eigenlijk Europese hoornaars waren (lees: gigantische wespen).

Plots was ik wel heel gelukkig dat ik mijn tent had meegenomen. Zelfs vanuit mijn tent kon ik het gegil ‘s nacht nog horen. Na één nacht was het huis dan wel “hoornaarloos” maar buiten waren er nog meer doen genoeg (ook al hadden we het vermoeden dat ze een manier hadden om binnen te geraken). We zagen dat ze werden aangetrokken tot het licht dus lieten we één licht aan een raam branden om ze te lokken naar het venster (en dan bleven ze daar).

Maar moeten we ons zich zorgen maken over de aanwezigheid van deze dieren? Eigenlijk zijn de Europese hoornaars helemaal niet zo agressief en gevaarlijk. Ze jagen zelfs op de gewone wesp (die veel gevaarlijker is). Let enkel op dat je het nest niet verstoort. Een steek van een hoornaar is ook niet zo giftig als van een gewone wesp. Dit geldt trouwens ook voor de exotische Aziatische hoornaar, maar deze soort dient bestreden te worden om de bijenpopulatie in Europa te redden.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!