Wandeling door de Vallée de la Hoëgne

ReizenReizen

De Vallée de la Hoëgne is één van de bekendste plekken om te wandelen in de Ardennen. Zelf was ik ook grote fan toen ik in augustus 2017 voor de eerste keer het parcours verkende. Tegenwoordig ga ik er soms nog eens naartoe met mensen die de wandeling door de Vallée de la Hoëgne nog niet gedaan hebben. Ervaring genoeg dus om jullie in dit artikel alles te kunnen vertellen over dit pareltje in de Ardennen.

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

De feiten

De Hoëgne is een kleine rivier in de provincie Luik. Zoek naar de Chemin de Belle Heid in Sart. Op het einde van de straat moet je iets ongewoons doen om op de parking te raken. Je moet met je auto de Hoëgne oversteken! Gelukkig is het perfect veilig 😉. Wel kom je beter redelijk vroeg. Deze wandeling is zeer populair. Eventueel kan je je auto ook nog wat verder parkeren.

De wandeling zoals ik ze doe is een kleine 8 km lang met 160 hoogtemeters. Je kan voor het volgen van de route de blauwe kruisjes volgen. Op een bepaald punt na ongeveer 4 km kan je ervoor kiezen om dezelfde bordjes naar links of naar rechts te volgen. Ik ga altijd naar links.

wandeling Vallée de la Hoëgne

Tijdens de eerste 4 kilometer van de wandeling door de Vallée de la Hoëgne wandel je altijd dicht tegen het water, of je mag over het water wandelen via een brugje. Je ziet regelmatig enkele kleine watervallen. Dit lijkt trouwens heel veel op de wandeling langs de Ninglinspo. De ondergrond is vrij ruw en regelmatig komt er een klein klimmetje bij via trappen of boomwortels. Dus ondanks het recreatief gehalte van deze wandeling neem je beter geen buggy’s of oncomfortabele schoenen mee. Honden daarentegen kunnen dit wel smaken.

Als je na ongeveer 4 km naar links gaat wandel je een paar kilometer op bredere paden door het bos. Je wandelt dan eigenlijk nog altijd evenwijdig met het water maar gewoon een pak hoger. Uiteindelijk brengt een smal zigzagwegje je terug aan het water en moet je een klein deel van de route nog eens in tegenovergestelde richting wandelen tot aan de parking.

wandeling Vallée de la Hoëgne

Wat vind ik van de wandeling door de Vallée de la Hoëgne?

Deze wandeling is net zo mooi als de wandeling langs de Ninglinspo. Jammer genoeg net ook zo druk bezocht, en dit was niet enkel zo tijdens Corona. Daar is natuurlijk ook een goede reden voor. Het is een wandeling die je niet snel zal vergeten. Waarom?

De wandeling door de Vallée de la Hoëgne is zo idyllisch als het maar kan worden. De Hoëgne is een prachtige stroom die enkele mooie watervallen heeft. De brugjes over het water maken het plaatje gewoon compleet, zeker als de zon schijnt.

Lastig zal deze wandeling niet zijn voor de getrainde wandelaar, maar de ondergrond is riskanter dan je zou denken. Zeker als het nog nat ligt kan je gemakkelijk uitglijden. Zo had mijn vriendin de eer gehad om de Ardense grond eens van heel dicht te mogen bekijken.

wandeling Vallée de la Hoëgne

Conclusie

Het is een plek die je niet zal vergeten en misschien ook wel meermaals zal willen bezoeken. Rep je dus maar naar dit sprookjesbos en geniet van een ontspannende wandeling in een prachtig decor. De grote hoeveelheid aan medewandelaars zal je er meestal wel moeten bijnemen.

Wil je nog meer moois ontdekken in de Ardennen? Lees dan zeker eens deze post over de drie mooiste wandelingen in de Ardennen.

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!