Eerste hulp bij kamperen

ReizenReizen

Ga jij binnenkort voor een eerste keer in een tent kamperen? Heb je geen idee wat je moet kopen en in welke prijsklasse? In dit artikel probeer ik beginnende kampeerders een duwtje in de rug te geven door info te geven over het bestaande kampeermateriaal. Ook vermeld ik wat ik zelf gebruik tijdens het kamperen. Je zal misschien schrikken dat dit niet altijd het materiaal is van de duurste merken. Kom hieronder meer te weten!

kamperen
Wildkamperen in Zweden

Tent

De tent is uiteraard heel belangrijk. De keuzen van een tent is afhankelijk van wat je precies gaat doen. Moet je de tent bijvoorbeeld te voet meesleuren of kan hij iedere keer in de wagen?

Tenten komen in alle gewichten, maten en prijzen. Ikzelf zoek meestal geen extreme omstandigheden op met de tent, maar ik hang hem wel regelmatig aan mijn rugzak tijdens een trektocht. Wil dit zeggen dat ik een dure tent heb? Zeker niet. Mijn tent heeft mij in 2017 30 euro gekost, en tot op vandaag (2020) gebruik ik ze nog altijd. Ik kocht deze bij Decathlon maar momenteel bieden ze deze niet meer aan. Ze bieden wel nog de ‘Fresh and Black‘ versie aan. Die zorgt ervoor dat de tent koel blijft vanbinnen. Deze tent lijkt mij de vervanger te zijn van mijn tent. Voor 40 euro heb je een 3-persoonstent van 3,4 kg. De 2-persoonsversie weegt slechts 2,4 kg. Het zijn uiteraard geen echte trekkerstenten, maar je kan ze gerust aan de zijkant of onderkant van je rugzak hangen.

30-euro tentje

Decathlon heeft ook trekkerstentjes in hun gamma (bvb. deze). Deze zijn duurder, maar ook lichter (vb 2,8 kg voor 3-persoonstent). Maar als je geen trektocht gaat ondernemen kan je even goed gaan voor een goedkoper type.

In alle eerlijkheid: ik zou mijn huidige tent niet vertrouwen tijdens een zware storm. Uit ervaring als reisbegeleider weet ik dat deze tenten wel tegen een stootje kunnen (deze krijgen we mee op de groepsreizen van Mr. Yeti). Maar de prijsklasse is ook direct een groot verschil. Uiteraard dienen alle tenten geplaatst te worden zoals het hoort, d.w.z. dat bij een storm ook de stormkoorden aangespand moeten worden. Bij normaal weer raad ik dan weer af om de stormkoorden te gebruiken. Het zou niet de eerste keer zijn dat er iemand over valt.

Kamperen
Vaude trekkerstenten

Het gamma aan beschikbare tenten is veel te groot om hier allemaal te beschrijven, maar als je maar een paar dagen per jaar in een tentje slaapt, zou ik geen honderden euro’s uitgeven aan een tent. De situatie verandert uiteraard als je gaat kamperen voor langere tijd en in zwaardere omstandigheden. Dan is een kleine studie aangeraden voor je een tent koopt.

Slaapzak

Een goede slaapzak kan een kampeertrip heel wat aangenamer maken. Als je 2 weken lang in een slaapzak slaapt die niet warm genoeg is, dan kan dat een domper worden op de reis.

Er is een gigantisch aanbod aan slaapzakken op de markt. Alles in verschillende kleuren en afmetingen. De afmeting van een slaapzak in opgerolde status kan belangrijk zijn bij trektochten. Zo gebruik ik voor trektochten deze (10°) en deze (15°). Ik gebruik ze eigenlijk bij elke soort kampeertrip, maar deze 2 zijn mummieslaapzakken. Je zou hem dus eigenlijk helemaal moeten toetrekken zodat enkel je hoofd nog vrij is. Ik gebruik ze eigenlijk bijna nooit op die manier, maar ik had ze gekozen vanwege hun compactheid. Dit is een voorbeeld van een standaard slaapzak. Deze zijn opgerold wel meestal groter.

Als beginnende kampeerder kies je je slaapzak best gewoon op basis van graden. Hoe compacter en/of warmer, hoe duurder de slaapzak zal zijn. Voor beginners kan ik ook enkel maar Decathlon aanraden. In extremere omstandigheden ga je beter voor de merken zoals Vaude, ThermARest, enz. Houd er trouwens rekening mee dat een vrouw beter een warmere slaapzak neemt dan een man. Idem als je van jezelf weet dat je een koukleum bent.

Ik heb wel altijd nog een back-up mee. Ik gebruik soms een lakenzak van Sea To Summit. Als ik deze draag in mijn slaapzak zou de slaapzak in theorie 14° graden warmer moeten zijn (maar niet echt hoor, maar het helpt zeker). Lakenzakken zijn ook gemakkelijker te wassen. Decathlon heeft deze (2° warmer) en nog wat goedkopere in hun gamma, maar bij de goedkopere staat niks vermeld over het aantal graden. Sowieso zijn lakenzakken ook handig voor kamperen bij warm weer en in berghutten waar het beddengoed niet al te proper meer lijkt.

Slaapmatjes/matrassen

Voor mij is dit het belangrijkste onderdeel van het kamperen. Ik ben een buikslaper die niet altijd even gemakkelijk de slaap kan vatten. Een degelijk matje is voor mij dus van groot belang. Ik heb uiteindelijk voor dit matje gekozen.

Net zoals bij slaapzakken kan je ze in verschillende formaten kopen. Iets wat veel mensen ook niet weten: een matje is ook belangrijk voor de warmte. Alle matjes hebben een bepaalde warmteweerstand die de koude van de grond tegenhoudt. Dit is een niet te onderschatten gegeven. ‘s Nachts kan er veel koude vrijkomen vanaf de grond!

Uiteraard is comfort een belangrijk onderdeel bij de aankoop van een matje. In het begin van mijn kampeercarrière had ik een minder comfortabel matje waar ik 2 weken op sliep. De laatste dagen van die reis kon ik nauwelijks nog slapen op dat matje. Sindsdien bespaar ik niet meer op matjes.

Ik heb mijn matje gekozen voor het comfort en de compactheid. Samengepakt is het een zeer klein formaat, maar eenmaal open gerold en opgeblazen is hij zeer dik en comfortabel. Als buikslaper hoef ik zelf geen kussen meer mee te nemen. Als je geen dik matje nodig hebt die ook nog compact is, dan zal de prijs al snel veel lager liggen. Neem dan gerust een kijkje bij Decathlon. Deze lijkt mij in elk geval zeer degelijk.

Als ik tijdens warm weer ga kamperen en ik heb een auto bij, dan durf ik ook wel eens deze opblaasmatras meenemen (vergeet ook de pomp niet). Maar deze matras houdt helemaal geen koude van de grond tegen! Het is natuurlijk wel zeer comfortabel en ruim.

Sommige mensen leggen een reddingsdeken op de grond om hun matje erop te leggen. Even voor de duidelijkheid: als je dit doet dan moet je de zilverkant naar de binnenkant richten. Het principe hierbij is eigenlijk dat je eigen lichaamswarmte gereflecteerd wordt. Als je de warmte buiten wil houden, dan moet het wel omgekeerd.

Overig materiaal

Heb je het bovenstaande al in orde, dan sta je al ver. Uiteraard is er nog veel materiaal voorhanden dat handig is tijdens het kamperen:

  • Hoofdlampje
  • Hanglampje
  • Powerbank
  • Kookset
  • Bestekset
  • Trekkingfood
  • Kussen
  • Gasvuurtje: ik gebruik het merk Primus, maar met het goedkopere Campingaz geraak je ook al ver. Houd er wel rekening mee dat Campingazcartouchen in Scandinavië niet veel verkocht worden (Primus is Zweeds). Ik heb mijn vuurtje gekozen omdat het zowel de klikbevestiging als de schroefbevestiging ondersteunt. Zo kan ik de cartouchen van alle merken bevestigen op mijn vuurtje. Bij Campingaz moet je het vuurtje en cartouche combineren. Ik kan een campingazcartouche gebruiken in combinatie met mijn Primus vuurtje.
Kamperen
Gascartouche met bevestiging aan de bovenkant

Ik begrijp dat het nu lijkt alsof ik aandelen heb in Decathlon, maar deze winkel biedt voor een lage prijs wel degelijke kwaliteit (zeker om in de zomer te kamperen). Ik raad wel af om er enkel het goedkoopste te kopen, want dan kan je misschien wel bedrogen uitkomen. Het is soms jammer om te zien dat mensen een veel duurder merk aankopen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Ik heb voor alle duidelijkheid geen affiliaat programma bij Decathlon.

Ik koop soms bij duurdere merken om esthetische redenen, of omdat ik echt de beste kwaliteit wil (en ook veel ga gebruiken). Denk aan kwaliteitsvolle merinowol i.p.v. fleece, of wandelschoenen met Gore-tex i.p.v. andere “waterdichte” versies. Een ander discussiepunt is natuurlijk ook de duurzaamheid van bepaalde producten/merken.

Voor mensen die graag een stapje verder gaan: ik heb aanvullend op dit artikel ook een artikel geschreven over wildkamperen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!