De Sörmlandsleden

ReizenReizen

Na verliefd te worden op Scandinavië wou ik in de zomer van 2017 graag nog eens genieten van de Zweedse bossen en meren. Op de planning had ik nog maar 1 weekje vrij, maar ik wilde graag voor mijn reisgezellen een deel natuur, en een deel cultuur voorzien. Omdat mijn reisgezellen nog nooit in Zweden waren geweest was het deel cultuur snel beslist: Stockholm. Op basis hiervan vond ik in de buurt van een Stockholm een langeafstandspad: De Sörmlandsleden.

Waarom de Sörmlandsleden?

De Sörmlandsleden heeft 1 groot voordeel: Als je land met het vliegtuig op Skavsta Airport bij Nyköping (=op Stockholm vliegen met Ryanair), dan begint het pad eigenlijk als je de terminal uitstapt. Als je laat vliegt kun je (relatief goedkoop) overnachten in het Connect Hotel vlak aan de terminal. Vanaf dat hotel begint trouwens de bewegwijzering. Wij waren redelijk vroeg aangekomen en volgden het pad tot in de stad Nyköping om daar in een hotel te verblijven.

Sörmlandsleden
Toch nog eens checken

Wat gingen we doen?

Ons doel was om te wandelen van Nyköping tot Vagnärad in 4 dagen en 3 nachten, en om dan de trein te nemen naar Stockholm. Voor de 2de nacht van de trekking hadden we een overnachting geboekt in Nynäs Slott. Je kunt eventueel vanaf daar een extra lusje van ongeveer 17 km bij doen door het bijbehorende natuurpark. Dat was origineel niet onze bedoeling. De andere nachten hadden we gewildkampeerd. Een voordeel is dat je proviand kan inslaan in Tystberga, ongeveer halverwege tussen Nyköping en Nynäs.

Misschien kan het interessant zijn om mijn artikel over “Wat heb je nodig voor een meerdaagse trektocht” te lezen.

Wat hebben we gedaan?

4 dagen bleek voor ons toch wel wat te weinig te zijn. Met de beperkte kennis die ik toen nog maar had, had ik het aantal kilometer verkeerd ingeschat voor de eerste 2 dagen. We hadden die eerste 2 dagen 30 km per dag gewandeld met een zware rugzak. We kwamen helemaal geradbraakt aan in Nynäs Slott. Van Nyköping tot Nynäs Slott had we 3 dagen moeten voorzien. Het resterende deel tot Vagnärad blijkt (na studie achteraf) wel te doen in 2 dagen.

Om te recupereren van de eerste 2 dagen besloten om op de derde dag het pad 5 km te volgen door het Nynäs natuurpark en om daar te wildkamperen aan één van de vele voorziene plekjes daarvoor. Na een nacht vol Youtube-beergeluiden was het nog een wandeling van 12 (mooie) kilometers naar de grote weg waar we een bus namen naar Vagnärad, om van daaruit de trein te nemen naar Stockholm. Deze lus is trouwens ook onderdeel van de Sörmlandsleden.

Extra info over de Sörmlandsleden

Sindsdien gebruik ik een app zoals Viewranger om de dagen van een trekking in te delen. Gelukkig kun je op de Sörmlandsleden maar moeilijk verkeerd lopen aangezien alles zeer duidelijk staat aangeduid (voornamelijk door oranje ringen rond de bomen). De volledige Sörmlandsleden is trouwens 1000 km lang, dus de mogelijkheden zijn oneindig. Op de website vind je allerlei kaartmateriaal en tips.

Als je wil kan eigenlijk helemaal tot in Stockholm wandelen, maar dan ben je wel even onderweg. Hieronder kun je alvast de algemene kaart downloaden.

Doe je ook graag trektochten? Dan kan dit artikel over de Lee-trail je misschien ook wel interesseren!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!