Wandelen in Tiveden Nationaal Park: paarse route.

ReizenReizen

Zweden heeft enkele beroemde nationale parken. Tiveden is daar ongetwijfeld één van. De zuidelijke ligging, oude bossen en mooie rotsformaties hebben daar ongetwijfeld iets mee te maken. Voor wie wil wandelen in Tiveden kan ik de paarse route ten zeerste aanraden. Uiteraard valt er nog veel meer te beleven dan die ene route. Alle nodige info beschrijf ik in dit artikel!

Tiveden Nationaal Park

In Tiveden mocht de natuur al jaren zijn gewone gangetje gaan. In Zuid-Zweden zijn dergelijke bossen eerder zeldzaam want 90% van de Zweedse bossen zijn productiebossen. Tiveden is 2030 ha groot en heeft ongeveer 34 km aan wandelpaden. Het gebied is gekenmerkt door grote rotsformaties en de aanwezigheid van oude bossen en grotten. Wie dit park bezoekt kan getuige zijn van dit natuurpracht, voornamelijk via (aangeduide) wandelingen.

Wandelen in Tiveden

Bij aankomst aan het infopunt van het park kan je een brochure nemen waar de aangeduide wandelingen op staan. De wandelingen staan ook nog aangeduid op een groot bord. Er is genoeg keuze voor elk type wandelaar. Ik deed reeds tweemaal de paarse route rond meer Stora Trehörningen. Hieronder vind je de kaart met alle wandelingen.

De paarse route

Wie eens deftig wil wandelen in Tiveden moet zeker de paarse route overwegen. Ondanks dat de route maar 10 kilometer lang is, ben je er toch snel 3 uur mee bezig zonder pauze ingerekend. Er moeten ongeveer 340 hoogtemeters overwonnen worden. Op het bord in het park stond dat men er 6 uur voor moest rekenen, maar dat is wel héél ruim gerekend vind ik. De route staat trouwens heel goed aangeduid met voornamelijk linten rond de bomen.

Wandelen in Tiveden

Je wandelt eigenlijk helemaal rond het meer. Dit maakt de wandeling dan ook op en top Zweeds. Zeker op zonnige dagen is het werkelijk een prachtig zicht. Ik heb deze wandeling gelukkig al twee keer in het zonnetje kunnen afwerken. Ik kan blijven genieten van het blauwe water en de kleine eilandjes.

De ondergrond is meestal vrij ruw waardoor je niet volop kan doorwandelen. Als je in wijzerzin wandelt zijn er aan het einde van de wandeling enkele grote rotsformaties waar je op moet raken. Op een bepaald punt krijg je werkelijk een fantastisch uitzicht voorgeschoteld op het meer. De perfecte plaats voor een selfie of een groepsfoto!

Wandelen in Tiveden

Tijdens de wandeling passeer je twee keer de beschaving: Ösjönäs en Vitsand. Dit zijn plaatsen waar je eventueel ook kan parkeren om de wandeling van daar te starten. Vitsand is een lokale trekpleister voor strandbezoekers en er staan enkele bbq-plaatsen die vrij te gebruiken zijn.

Aangezien Tiveden een nationaal park is mag je er niet overal zomaar wildkamperen. Het is enkel toegelaten op de aangeduide plaatsen.

Wandelen in Tiveden

Conclusie

Er is veel keuze voor mensen die willen wandelen in Tiveden. Ik kan de paarse route ten zeerste aanbevelen, maar de volgende keer dat ik er ben ga ik toch ook eens een andere wandeling uittesten! In Tiveden is er in elk geval geen tekort aan bossen en andere natuurpracht.

Nog nooit aan gedacht om in de herfst een roadtrip te doen in Zweden? Lees dan even dit artikel en wie weet wordt Zweden je reisbestemming in november.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!