Wandelen in Fulufjället Nationaal Park

ReizenReizen

Wie enkel het zuidelijk deel van Zweden bezoekt maar toch eens het berglandschap en het Laplandgevoel wil beleven moet zich begeven naar Fulufjället. In dit park vind je één van hoogste watervallen van Zweden en kan je prachtige wandelingen maken voor elk niveau. Wil jij ook wandelen in Fulufjället? Lees dan verder in dit artikel!

Fulufjället Nationaal Park

Fulufjället is één van de zuidelijke fjällen (typische Scandinavische berg), maar door de hoge ligging heerst er altijd een strenge winter. De volledige omgeving is ingekleurd als nationaal park. Toen wij er begin september waren, werd het die dag maximaal 10 graden. Begin november 2018 was ik er ook al eens geweest en toen al viel de eerste sneeuw met bakken uit de hemel. Je kan dus wel spreken over een noordse plaats.

De grootste trekpleisters is Njupeskär, een 93 meter hoge waterval met een vrije val van 70 meter. Njupeskär is één van de hoogste watervallen van Zweden. Je kan beneden tot dicht bij de waterval wandelen, en de wandeling die wij deden brengt je ook tot aan de bovenkant. In september 2021 werden er jammer genoeg werken uitgevoerd aan de houten paden waardoor we onderaan niet dicht konden naderen tot bij de waterval. We zagen hem wel in de verte.

Njupeskär

Een andere trekpleister is Old Tjikko. Dit is een Noorse Spar van 9550 jaar oud en bijgevolg één van de oudste bomen ter wereld. Verwacht er niet teveel van, maar toch is het een leuke bezienswaardigheid.

Je kan Fulufjället in één dag bezoeken (er zijn wandelingen voor elk niveau) of een meerdaagse tocht ondernemen. Er zijn verschillende berghutten aanwezig om te overnachten. Kamperen mag enkel op de aangeduide plaatsen. In Fulufjället leven allerlei wilde dieren zoals de bruine beer en de wolf. Op zich is de kans dat je deze dieren tegenkomt enorm klein, maar ik geef het toch graag mee. Een ontmoeting is trouwens meestal volledig ongevaarlijk zolang je verstandig blijft.

Old Tjikko

Wandelen in Fulufjället: combinatieroute

De route die wij deden (en die werd aangeraden door het personeel van het park) is 6,3 km lang met 300 hoogtemeters om te overwinnen. Je volgt eigenlijk de oranje route Fallet Runt/Jaktfalksleden maar met een omweg naar Old Tjikko. Deze wandeling brengt je ook tot aan de bovenkant van de waterval. Hier nog wat extra info over wandelen in Fulufjället. De GPX kan je hieronder downloaden:

Ben je niet zo gekend met GPS-wandelen? In het naturum kunnen ze je gerust helpen met een kaartje en wat uitleg. Ze kennen deze wandeling ook zeer goed.

Wandelen in Fulufjället

Vanaf het naturum wandel je eerst op de houten vlonderpaden. Wanneer je naar rechts moet afslaan komt ook direct het langste en steilste stuk naar boven. Om de weg naar Old Tjikko te nemen moet je zeker goed opletten om op tijd opnieuw naar rechts af te slaan. Dit deel van de route staat namelijk niet aangeduid. Vanaf hier krijg je trouwens een prachtig uitzicht op de Zweedse bossen. In de buurt zijn er ook wel enkele paden die nog op de normale kaarten staan. Wil je liever gewoon de aangeduide route volgen? Dan blijf je even wandelen op onregelmatige rotsen (opletten bij gladheid!)

Wandelen in Fulufjället

Na een meet and greet met Old Tjikko wandel je terug naar de originele route. Als je opnieuw de oranje aanduiding tegenkomt moet je niet naar rechts. Het is een beetje verwarrend omdat je de oranje route volgt, maar alle routes staan eigenlijk met een oranje kleur aangeduid. Je moet richting de brug over het water (rechtdoor gaan dus). Om er te geraken moet je wel een beetje huppelen en sukkelen op de rotsen. Op de brug blijkt dan dat je aangekomen bent aan de bovenkant van de waterval. Genieten!

Wandelen in Fulufjället

Tijdens het tweede deel van de route wandel je lang de top en flank van de berg terug naar het naturum. Over het algemeen is dit deel van de route gemakkelijk bewandelbaar voor iemand met een normale conditie. Uiteraard kan je blijven genieten van de prachtige omgeving. Enkel op de laatste stukken wandel je opnieuw op de vlonderpaden.

Conclusie

Voor wie wil wandelen in Fulufjället zijn er veel mogelijkheden, maar de wandeling die hier omschreven staat is ideaal voor een dagtocht. Zeker als je ook nog even wil wandelen tot onderaan de waterval. Volgens mij is Fulufjället een must voor elke bezoeker van Zuid-Zweden.

Lengte: 6,3 km

Hoogtemeters: 300 hm

GPX: zie link omschrijving

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Duur: 2,5 uur

Overnachtingen: Fulufjällsgården voor mensen die een huisje willen huren. Särna camping is de meest toegankelijke camping in de buurt.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!