Hike naar Muddusfallet in Muddus Nationaal Park – Zweeds Lapland

Reizen

De grootste trekpleister van het Muddus Nationaal Park is Muddusfallet. Deze gigantische waterval is 42 meter hoog en bestaat uit twee delen. Er is een wandeling heen en terug naar de waterval die je perfect in één dag kan maken. Tijdens deze hike wandel je voortdurend door de prachtige wildernis van Zweeds Lapland tot je aan de waterval komt. De hike naar muddusfallet is een echte must-do in Zweeds Lapland!

Muddus Nationaal Park en Muddusfallet

Muddus Nationaal Park ligt in Zweeds Lapland. Meer bepaald in de gemeenten Gällivare en Jokkmokk. Muddus Nationaal Park maakt deel uit van het werelderfgoed Laponia en is meer dan 500 km² groot. Het park dankt haar naam aan de rivier Muddus die door het park stroomt. Het gebied omvat oerbos en ravijnen, maar is ook zeer bekend vanwege de uitgestrekte moerassen. De oudste grove den van Zweden (700 jaar oud) staat in Muddus.

In Muddus leven er beren en lynxen, maar ook verschillende soorten arenden en broedvogels. De kans dat je beren en lynxen tegenkomt is zeer klein. Elanden en rendieren daarentegen zijn er ook in overvloed en kan je misschien wel tegenkomen.

Hike muddusfallet

Muddusfallet is dé trekpleister van het nationaal park. De waterval heeft een hoogteverschil 42 meter en het water valt via twee delen. Het water komt terecht in een prachtige kloof.

Meer in het zuiden van Zweden van vind je Fulufjället Nationaal Park. Daar kan je een waterval zien van 92 meter hoog. Meer info via deze link!

De hike naar Muddusfallet

De hike naar Muddusfallet is 7,5 km lang en dan moet je nog dezelfde weg terug naar de parking. Samen komt dit dus uit op ongeveer 15 km. In totaal moeten er ongeveer 290 hoogtemeters overwonnen worden dus de komootembed hieronder klopt niet qua hoogtemeters (ik heb dringend een nieuw sporthorloge nodig). De rest is volledig accuraat.

Wij deden ongeveer 4,5 uur over deze hike. Starten doe je aan parkingplaats “Skaite”. Vanaf daar staat er er bewegwijzering naar de waterval.

Opgelet: Soms staat er een alternatief pad aangeduid. Dit is dan meestal een moeilijker pad met klimmen of technische ondergrond.

Door tijdsgebrek hebben wij dit niet gedaan, maar laat je gerust gaan :-).

Als je richting de waterval wandelt gaat het langzaamaan naar omhoog. Los van enkele korte klimmetjes zijn er geen zware hoogtemeters tijdens deze hike naar Muddsfallet. Je wandelt voortdurend in de bossen (dus geen moerassen) met regelmatig planken om enkele nattere stukken te overbruggen. Dit allemaal zonder technische moeilijkheden (rekening houdende met mijn opmerking in kleur hierboven). Na een tijd wordt het duidelijk dat je voortdurende naast de kloof wandelt waar de waterval uiteindelijk op uitkomt.

Wij kwamen onderweg nog een andere waterval tegen die eigenlijk ook wel indrukwekkend was. Ik weet wel niet zeker of zie waterval de volledige zomer zichtbaar blijft. Wij waren er begin juni dus moest er nog heel wat smeltwater verwerkt worden.

Hike muddusfallet

Uiteraard is Muddusfallet het hoogtepunt. De waterval is echt indrukwekkend en je kan er toch wel een tijdje naar blijven kijken. Echt dicht gaan is niet aan de orde. Je kan hem enkele bewonderen vanaf de andere kant van de kloof.

Muddusfallet

Normaal moet je dan via dezelfde weg terug naar de parking. Mensen die willen wildkamperen vinden een beetje verder een mooie wildkampeerplek met enkele voorzieningen. Je kan eventueel ook een volledige rondwandeling maken (naar rechts achter de waterval) en zo een langere hike maken van meer 26 km. Een nachtje wildkamperen lijkt mij dan ook aangeraden (en leuk).

Conclusie

De hike naar muddusfallet is een leuke wandeling voor mensen die Zweeds-Lapland willen bezoeken en niet enkel Kungsleden/Abisko willen zien. Muddus Nationaal Park moet zeker niet onderdoen en biedt ook direct een ander landschap. Geniet van de prachtige waterval, de mooie Zweedse natuur en de rust!

Hike muddusfallet

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!