Wandelen in Store Mosse Nationaal Park

ReizenReizen

Zweden is vooral bekend voor de oneindige bossen in het land. In het Noorden van Zweden zijn er ook heel wat moerassen te vinden, maar er bevindt zich ook één groot moerasgebied in het zuiden van Zweden: Store Mosse Nationaal Park. We hebben een gecombineerde route verkent voor jullie. Voor wie ook eens wil wandelen in Store Mosse: lees verder in dit artikel!

Store Mosse Nationaal Park

Store Mosse is het grootste moerasgebied van Zuid-Zweden. Het park is 77 km² meter groot en bevat unieke fauna en flora voor het zuiden van Zweden. Naast grote stukken moeras bevat het park ook bossen en enkele heideachtige gebieden. Uiteraard bevinden er zich ook enkele meren in het park. Voor wie wil wandelen in Store Mosse is er 40 kilometer aan wandelpaden aangelegd. 

Wandelen in Store Mosse

In het naturum kan je allerlei extra info vinden over het gebied en de meeste wandelingen kan je ook van daar starten. Alle routes staan netjes aangeduid met hun eigen kleur, en voor mensen die kleurenblind zijn heeft elke route ook nog een specifieke aanduiding met stipjes. Let op: de rode route “Kävsjön runt” van 12 kilometer lijkt zeer aanlokkelijk maar dan wandel je niet door het moeras. Een medewerker van het park had ons hiervan net op tijd op de hoogte kunnen brengen en ons een gecombineerde route voorgesteld die hieronder verder wordt omschreven.

Wandelen in Store Mosse: gecombineerde route

De GPX van deze wandeling in Store Mosse kan je aan het einde van dit artikel downloaden. In het naturum kan je een ook overzichtelijk kaartje krijgen met alle routes op. Met de GPX vind je uiteraard je weg, maar met het kaartje gecombineerd met onderstaande uitleg moet het zeker ook lukken! De route is 11 km lang.

Vanaf het naturum wandel je terug naar de parking waar je de grote weg oversteekt om de groene route te volgen te volgen tot je aan de brug boven de spoorweg komt (via een brede grindweg). Op de brug krijg je al een mooi uitzicht over het moeras. Als je de brug hebt overgestoken volg je de oranje route “lilla lövö runt”.

Wandelen in Store Mosse

De oranje route maakt een lusje in het moeras. Dit lusje is dan ook het hoogtepunt van de wandeling. Het eerste deel is door het grote moeras op vlonderpaden, maar bij het terugkeren wisselen bosjes en moeras een paar keer af. Sowieso vond ik dit deel van de wandeling echt genieten! Hadden we de rode route gedaan, dan hadden we dit volledig gemist.

Uiteindelijk keer je terug naar de brug over de spoorweg. Als je opnieuw hebt overgestoken ga je naar rechts i.p.v. links waar je vandaan kwam. Je volgt vanaf hier ook weer de groene route. Op het einde van de brede grindweg kan je opnieuw de grote weg oversteken naar de rode route. Een beetje verder gaat de rode route naar links en rechts. Als je naar links gaat keer je via een soort heide terug naar het naturum. Als je naar rechts gaat ben je opnieuw vertrokken voor 12 km.

Conclusie

Store Mosse is werkelijk een unieke plaats voor Zuid-Zweden. Ik vrees dat heel wat mensen deze plaats onterecht links laten liggen. Hopelijk kan ik met dit artikel heel wat mensen overtuigen om toch te gaan wandelen in Store Mosse!

GPX: zie hieronder

Lengte: 11 km

Hoogtemeters: 105 m

Moeilijksgraad: Gemakkelijk

Duur: 2u30

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!