Wat neem je mee als je op actieve vakantie gaat?

Heb jij die volle stranden en drukke zwembaden wel gezien en heb jij zin in een actieve vakantie vol ontdekken, wandelen, fietsen en beklimmen? Dan ben je op de juiste plek! Wij gaan je vertellen waar je allemaal aan moet denken als je nog geen ervaren actieve vakantieganger bent. Er komt namelijk meer bij kijken dan bij een eenvoudige strandvakantie.

Accommodatie tijdens je reis

Hoe outdoor wordt je actieve vakantie? Overnacht je gewoon in een hotel of vakantiehuisje of kies je ervoor om te gaan kamperen in een tent? Je hoeft natuurlijk een stuk minder mee te nemen als je in een hotel of huisje overnacht, omdat je dan geen tent, slaapzak en materialen om te koken mee hoeft te nemen. Wil je toch volledig één worden met de natuur tijdens je reis? Zoek dan uit of het toegestaan is om te wildkamperen. In Nederland is dit verboden, maar in Europese landen zoals Noorwegen, Zweden, Schotland en Romenië mag je overal je tent opzetten en daar overnachten. Op die manier kun je een trektocht doen en ter plaatse overnachten zonder een plek te reserveren of te betalen voor een campingplek.

Wat neem je mee als je op actieve vakantie gaat? - Tips

Wandelvakantie

Er zijn zoveel prachtige plekken waar je kunt wandelen tijdens je vakantie. Denk maar eens aan het Store Mosse Nationaal Park in Zweden, waar je dus tevens mag wildkamperen, of dichterbij in de Belgische Ardennen waar je ook geweldig kunt wandelen. Bedenk goed wat je wilt tijdens je vakantie. Wil je bijvoorbeeld vanuit één of twee vaste plaatsen mooie wandelingen maken of wil je een soort trektocht maken van plek naar plek? Heb je een auto ter beschikking om van de ene naar de andere overnachting te rijden of doe je alles te voet?

Wat neem je mee als je op actieve vakantie gaat? - Tips

Benodigdheden wandelvakantie

Als je vakantie geboekt is en je hebt uitgestippeld waar je precies wilt gaan wandelen en overnachten kan het voorbereiden beginnen! Want wat kun je nu het beste meenemen? Waarschijnlijk het allerbelangrijkst zijn je wandelschoenen. Zorg ervoor dat je stevige en kwalitatief goede wandelschoenen hebt die goed passen en, indien ze nieuw zijn, al goed zijn ingelopen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je tijdens je eerste wandeling al direct blaren krijgt. In wandelschoenen horen goede wandelsokken die je voeten ondersteunen. Is het warm op de plaats van bestemming? Kies dan voor speciale wandelsokken die voorzien zijn van coolmax en vocht goed afvoeren. Als het koud is op je vakantiebestemming kies je natuurlijk voor dikkere sokken die je voeten goed warm houden. Een (kleine) rugzak is ook handig als je ver gaat wandelen, zodat je drinken en wat te eten mee kunt nemen. Ook blarenpleisters zijn altijd handig om mee te nemen.

Wat neem je mee als je op actieve vakantie gaat? - Tips

Outdoorkleding

De juiste kleding uitkiezen geldt voor iedere actieve vakantie, of je nu gaat wandelen of fietsen, want goede kleding is altijd belangrijk! Afhankelijk van je bestemming is het verstandig om regenkleding, luchtige kleding of misschien zelfs warme kleding in te pakken. Een wind- en waterdichte jas is sowieso nooit overbodige luxe tijdens een actieve vakantie. Het weer kan zomaar omslaan en als je nog flink wat kilometers te gaan hebt tot je eindbestemming is het fijn als je lichaam droog en warm blijft. Ook een lekker vest met capuchon eraan is onmisbaar. Vaak zitten aan het uiteinde van de mouwen ook gaatjes om je duimen doorheen te doen. Zo blijven je handen ook warm tijdens een regenbui of kou. Neem sowieso ruim voldoende ondergoed, sokken en t-shirts mee zodat je deze vaker dan één keer per dag kunt verwisselen. Wel zo fris na een inspannende activiteit!

Wat neem je mee als je op actieve vakantie gaat? - Tips

Overige benodigdheden

Het is altijd fijn om, indien nodig, te kunnen bellen naar de hulpdiensten of om op Google Maps te kijken waar je ook alweer heen moet. Als je weinig mogelijkheden hebt om je telefoon op te laden, kan het zeker de moeite waard zijn om een powerbank op zonne energie aan te schaffen. Als je echt lange wandeltochten gaat maken is een flesje water vaak niet voldoende. Een waterzak van 2 liter kan dan handiger zijn, zodat je nooit zonder water komt te zitten tijdens je wandeltocht of andere vorm van sport.

Onderweg naar je actieve vakantie

Afhankelijk van de bestemming ga je met de auto, vliegtuig of misschien zelfs de trein. Kies je voor een bestemming wat verder weg, dan is het vliegtuig soms de enige mogelijkheid. Wat dan wel handig is, is als je met de auto naar de luchthaven van vertrek rijdt. Vooraf is het dan verstandig om een parkeerplaats zoals parking Keulen Airport, te reserveren. Zo bespaar je geld, ben je zeker van een plaats en kun je goed de beschikbare parkings met elkaar vergelijken. Hoe ver is het bijvoorbeeld van de luchthaven gelegen en is het parkeerterrein wel voorzien van camerabewaking? Het geeft ook rust tijdens je vakantie als je zeker weet dat je auto op een veilige plek geparkeerd staat.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!