Wat te doen in de Lofoten – Noorwegen

Reizen

Mensen die regelmatig foto’s zien passeren van de Lofoten dromen er na tijd van om dit noordelijk gebied ook eens te bezoeken. Noorwegen is jammer genoeg geen goedkoop land waardoor men meestal maar één keer op reis gaat naar deze unieke plaats. Het is dus beter om alle hoogtepunten te beleven in de tijd dat je er bent. Graag help ik je hierbij door mijn persoonlijke bevindingen en hoogtepunten te delen. Zo weet jij wat te doen tijdens je reis in de Lofoten!

Hiken

Add-active zou Add-active niet zijn moest dit hier niet als eerste vermeld staan. Noorwegen is en blijft een Valhalla voor wandelaars en dit is in de Lofoten niet anders. Zowat elke berg die je kan zien is beklimbaar via paadjes en overal krijg je werkelijk een fenomenaal uitzicht. Hieronder een overzicht van de wandelingen die wij hadden gemaakt tijdens onze reis. Bij sommige van deze wandelingen is er een link naar een uitgebreider artikel.

De beklimming van Justadtinden

De hike is 12,4 km lang (totaal heen en terug) met ongeveer 800 hoogtemeters om te overwinnen. Dit is een vrij bekende wandeling, dus af en toe kom je wel eens iemand tegen. De hellingsgraad valt over het algemeen mee en je wordt zowel tijdens de wandeling als boven beloond met prachtige uitzichten. Meer info via het artikel.

Wat te doen in de Lofoten

De beklimming van Mannen

Vanaf het Hauklandstrand kan je deze korte, maar pittige hike beginnen. Om de 4,2 kilometer af te leggen (totaal heen en terug) moet je ongeveer 2 uur rekenen. Daarbij moeten 400 hoogtemeters overwonnen worden. Ook hier is het uitzicht opnieuw prachtig. Het is een niet te onderschatten steile hike. Velen zijn teruggekeerd zonder de top te bereiken. Meer info via het artikel.

Wat te doen in de Lofoten

De trappen naar Reinebringen

Dit is een zeer populaire hike in de Lofoten waardoor er bij mooi weer altijd heel wat volk aanwezig is. Toch is het iets wat volgens mij hoog moet staan in je”wat-te-doen-in-de-Lofoten-lijstje”. Om boven te raken moeten er 1700 treden genomen worden dus onderschat dit ook niet. We zagen ongetrainde mensen bijna op het randje van een hartstilstand. Doe deze hike ook niet tijdens nat weer. Er zijn al een paar dodelijke slachtoffers gevallen door de gladheid van de treden. Boven krijg je een uitzicht te zien dat voor mij tot nu toe het mooiste uitzicht is dat ik ooit zag. Meer info via het artikel.

Trappen Reinebringen

De beklimming van Ytretinden

Dit is de minst bekende wandeling van het pak maar dat bewees mij ook direct dat eigenlijk elke hike in de Lofoten de moeite waard is. Het is maar 4,6 km wandelen (totaal heen en terug) en uiteindelijk ligt het topje maar op 222 meter hoogte, maar toch krijg je hier ook een fenomenaal uitzicht. Meer info via het artikel.

Wat te doen in de Lofoten

Vindstad – Bunes Beach

Vanuit Reine kan je de boot nemen naar Vindstad aan het Reinefjord. Van daaruit kan je een eenvoudige wandeling (30 minuten) maken naar Bunes Beach. Je kan gewoon een paar uur genieten van het strandje of nog de beklimming van de Brunakseltinden (513m) en de Helvetestinden (602m) overwegen. In ieder geval is dit een mooi gevulde dag!

Bunes Beach

Lofotr vikingmuseum

Eén ding is nooit gegarandeerd in Noorwegen: mooi weer. Als het weer eens een dagje te slecht is om een buitenactiviteit te doen, kan je het Lofotr vikingmuseum bezoeken. Hier krijg je in het hoofdgebouw allerlei info over de vikingtijd, maar het indrukwekkendste onderdeel van het museum is toch wel “The Chieftain’s Longhouse”. Op de originele plaats waar het oude vikinghuis stond werd deze levensecht opnieuw gebouwd. In het huis zijn er acteurs aanwezig die uitleg geven over hoe ze leven en overleven.

In het buitengedeelte van het museum vind je nagemaakte vikingboten (in het water), een smid die aan het werk is,… Als je denkt dat je zelf een goede viking zou geweest zijn kan je boogschieten en nog zoveel meer. Buiten valt er dus ook nog heel wat te beleven voor jong en oud.

Wat te doen in de Lofoten

Vissersdorpjes bezoeken

De visvangst is een bloeiende economie in de Lofoten en dat kan je gemakkelijk ondervinden als je enkele van de bekende vissersdorpjes bezoekt. De stokvis hangt er te drogen (en dat kan je ook ruiken), je hoort massa’s meeuwen en de dorpjes zijn op zich ook enorm gezellig. Je merkt uiteraard wel dat toerisme hier ook belangrijk is. Ik denk niet dat er nog veel Noren effectief in de dorpjes wonen (behalve misschien in Reine). Er zijn veel vakantiehuisjes, winkels en horeca te zien in de dorpjes.

Hier een overzichtje van de mooiste dorpjes:

  • Henningsvaer (met het bekende voetbalplein)
  • Hamnøy
  • Reine
  • Å
Wat te doen in de Lofoten

Activiteiten boeken

Sommige zaken zijn moeilijk om zelf te regelen. Gelukkig kan je verschillende activiteiten boeken. Wij boekten bijvoorbeeld een zeearendsafari via Get Your Guide, maar je kan ook fotografietouren boeken of een excursie om het noorderlicht te spotten.

In Noorwegen zijn dergelijke excursies jammer genoeg niet aan de goedkope kant. De kwaliteit daarentegen is wel zeer hoog en de mensen zijn ook zeer correct. Uiteraard kan het noorderlicht nooit gegarandeerd worden.

Stranden bezoeken

En wat valt er nog te doen in de Lofoten? Hoewel het een noordelijke bestemming is zijn er enkele prachtige stranden om te bezoeken. Bunes Beach is niet bereikbaar met de wagen, maar er zijn er nog genoeg zoals het Hauklandstrand, Unstadstrand, Vikstrand en het Uttakleivstrand. Indien de beklimming van Mannen (zie eerder) je te zwaar lijkt, is er ook nog een gemakkelijke wandeling van het Hauklandstrand naar het Uttakleivstrand. Een roadtrip naar deze stranden kan gemakkelijk een dag vullen.

Wat te doen in de Lofoten

Conclusie

Er valt dus wel heel wat te beleven in de Lofoten, zowel voor sportieve als minder sportieve mensen. Heb jij er iets bezocht of een activiteit gedaan die je echt geweldig vond? Laat hieronder gerust weten. Dan kunnen we deze meenemen in dit artikel!

Kijk zeker eens naar het filmpje hieronder om een goede indruk te krijgen van de Lofoten:

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!