De beklimming van Justadtinden – Lofoten (Noorwegen)

Reizen

De beklimming van Justadtinden is één van de bekendere beklimmingen van de Lofoten. Volgens de Noorse klassering is dit een gemakkelijke wandeling, dus voor iemand uit de Lage Landen is het dus wel even puffen en zuchten. Eén iets stelt in elk geval nooit teleur: de uitzichten zijn werkelijk fenomenaal! Zin in een kleine uitdaging in de Lofoten? De beklimming van Justadtinden is dan misschien wel exact wat je zoekt!

Justadtinden

Justadtinden is een 738 meter hoge piek aan de oostkant van het eiland Vestvågøy en is daarbij ook de hoogste berg van de nabije omgeving. Het is één van de bekendere wandelingen van de Lofoten, maar aangezien het wel een relatief lange hike is met heel wat hoogtemeters komen er geen grote massa’s volk op af zoals bij Reinebringen.

Beklimming Justadtinden

De beklimming van Justadtinden

De volledige hike is 12,4 km lang dus het is ongeveer 6 km stijgen tot aan de top. Daarbij moeten er ongeveer 800 hoogtemeters overwonnen worden. De startplaats van deze hike kan je hier terugvinden. Alle basisinfo vind je in de komootembed hieronder!

Het eerste deel van de beklimming van Justadtinden is vrij gemakkelijk en niet zo steil. Afhankelijk van de tijd van het jaar kunnen er nog enkele sneeuwvelden liggen (veronderstellend dat je deze hike gaat doen in de zomer, anders kan er natuurlijk nog veel meer sneeuw zijn). Technisch is de hike niet zo uitdagend maar je zult toch wel regelmatig naar je voeten moeten kijken. Het is niet zoals de treden van Reinebringen. In de vroege zomer kan het onderaan de berg ook nat en zompig zijn.

Beklimming Justadtinden

De laatste anderhalve kilometer is wel een pak steiler. Het allerlaatste deel is zelfs met wat klauteren. Echt gevaarlijk wordt het gelukkig niet en boven kan je dan genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kan eigenlijk tijdens de volledige wandeling genieten van het uitzicht op de bergen die rijzen uit het water. Zeker tijdens de afdaling heb je voortdurend een prachtig zicht.

Het is wel duidelijk een populaire hike. Dit kon ik afleiden door de wirwar van paadjes die er soms waren. Normaal gezien komen alle paadjes wel weer uit op het hoofdpad maar af en toe eens controleren is toch wel de boodschap. Voor de rest hoef je enkel maar te genieten van de omgeving, de inspanning en de gezonde lucht uit het noorden.

Beklimming Justadtinden

Conclusie

De beklimming van Justadtinden is een ideale wandeling voor elke gezonde wandelaar. Als je van plan bent zwaardere hikes te maken dan is deze hike in elk geval een zeer goede opwarmer. De prachtige vergezichten blijven in elk geval nog lang in mijn geheugen gebrand. Voor mij persoonlijk was deze hike één van de hoogtepunten van onze reis in de Lofoten!

Beklimming Justadtinden

Ben je geïnspireerd geraakt door onze avonturen op de Lofoten? Wil je nog meer ontdekken in de Lofoten en de Vesteralen? Dan is de digitale reisgids van Reisroutes iets voor jou!

Deze uitgebreide gids biedt gedetailleerde routes, insider tips, en praktische informatie om het meeste uit je reis te halen.

Dus, waar wacht je nog op? Haal je gids en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in de adembenemende Lofoten!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!