De beklimming van Ytretinden – Lofoten (Noorwegen)

Reizen

Wie tijdens de lange zomeravonden (er zijn geen nachten in juni en juli) in de Lofoten nog een leuke en korte hike wil maken om bijvoorbeeld te genieten van de middernachtzon, kan zich eens wagen aan de beklimming van Ytretinden. Op de top van Ytretinden kan je een prachtig uitzicht aanschouwen langs alle windrichtingen. Ontdek in dit artikel alles over de beklimming van Ytretinden, een relatief onbekende hike in de Lofoten.

Ytretinden

Ytretinden is een klein topje op 222 meter boven de zeespiegel. Wij verbleven vlakbij Ytretinden dus ik kon de beklimming even tussendoor doen terwijl mijn vriendin inkopen ging doen. Als je vanuit Reine komt aangereden zie je de steile kam van Ytretinden plots opdoemen. Echt indrukwekkend!

Beklimming Ytretinden

De beklimming van Ytretinden

De beklimming van Ytretinden is een korte hike. Na een groot uur ben je boven. Heen en terug is het dan ook maar 4,6 km wandelen. Er moeten ongeveer 230 hoogtemeters overwonnen worden dus de hoogtemeters op deze Komoot-embed kloppen niet! De overige data zijn wel correct.

Je parkeert je wagen aan Torvdalshalsen Viewpoint. Van daaruit duik je het bos in om te beginnen aan de eerste kilometer die ook het steilst is. Al vrij snel ben je boven de boomgrens en kan je dus al stilaan beginnen te genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving. Als de eerste kilometer achter de rug is gaat het eerder rustig op en neer, met uitzondering van elke steilere stukjes.

Beklimming Ytretinden

Na een klein steil stukje sta je plots op de top. Het is geen opvallende top maar het steenmannetje maakt duidelijk dat je er geraakt bent. Op de top heb je een 360° zicht dat werkelijk fenomenaal is. Je ziet o.a. een prachtige scherenkust aan de noordzijde van de top.

Daarna volg je dezelfde weg terug naar beneden. Ik herinner mij dat je op een bepaald moment een klein stukje op en neer kunt negeren door een padje rechts te nemen (links dus als je nog naar de top gaat). Als je mijn komootlink volgt zou je die dus moeten zien tijdens de afdaling.

Beklimming Ytretinden

Conclusie

De beklimming van Ytretinden is een ideale hike als tussendoortje. Tijdens een heldere dag is het ook een ideale en rustige plaats om te genieten van de middernachtzon. Het uitzicht op de top is in elk geval fenomenaal! Misschien wel een ideetje om te wildkamperen?

Beklimming Ytretinden
Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!