De beklimming van Mannen – Lofoten (Noorwegen)

Reizen

In de Lofoten kan je enorm veel wandelingen maken waarbij je getrakteerd wordt op prachtige uitzichten vanaf één of andere top van een berg. Vanaf het beroemde Hauklandstrand kan je beginnen aan de beklimming van Mannen. Dit is een korte maar toch wel pittige wandeling met een prachtig uitzicht op de stranden, zee en omliggende bergen.

Hauklandstrand en Mannen

Er zijn verschillende mooie stranden om te bezoeken in de Lofoten. Het Hauklandstrand is één van de bekendste hiervan. Het zand van dit strand (en alle andere) is mooi wit en het water is helder blauw. Er is een zone voorzien waar je kan kamperen en het Vikstrand ligt er vlak naast en via een gemakkelijke wandeling kan je ook het Uttakleiv strand bereiken langs een breed pad. Verder staan er nog twee containers die dienen als café. Er valt dus wel één en ander te beleven aan het Hauklandstrand.

De beklimming van Mannen

Het strand is ook de start van een wandeling naar de bergtop Mannen die uitkijkt op het Hauklandstrand en het Vikstrand. De top van Mannen ligt op een hoogte van 400 meter en wordt regelmatig bezocht door bezoekers van het Hauklandstrand.

De beklimming van Mannen

De beklimming van mannen duurt ongeveer 2 uur als je een geoefend hiker bent (totaal heen en terug). Daarbij moeten ongeveer 400 hoogtemeters overwonnen worden over slechts 2,1 km. De totale route is dus 4,2 km lang.

Je hebt normaal gezien iets meer dan een uur nodig om tot de top te raken. Tijdens deze beklimming krijg je al vroeg een mooi zicht op de twee stranden, de zee en de bergen rondom. Uiteraard is het hoogtepunt op de top van Mannen. Het is een vrij korte beklimming dus net als mij kan je eens proberen om een korte maar diepe inspanning te leveren in plaats van te doseren.

De beklimming van Mannen

Op zich is het geen gemakkelijke beklimming. Eénmaal je van de weg af bent en de zigzag gepasseerd bent is het voortdurend vrij steil naar omhoog waarbij er een paar keer wat klauterwerk bij te pas komt. Gevaarlijk is het nooit echt. Ik vermoed dat er heel wat mensen deze beklimming onderschatten aangezien ik iemand had ingehaald die kort erna opgaf en terugkeerde. De reden hiervoor is dat ze in het café zeggen dat het “maar” een uur klimmen is naar de top, en in Noorwegen worden dergelijke klimmen nog als “gemakkelijk” beschouwd. Toch ben je beter gewend om te hiken en heb je degelijk schoeisel aan als je aan deze beklimming begint.

De beklimming van Mannen

In het begin van de beklimming van Mannen kan je trouwens regelmatig “hallo” zeggen aan de schapen die Mannen beschouwen als hun thuis. Daar is uiteraard geen enkel gevaar aan verbonden.

Conclusie

De beklimming van Mannen is een perfect wandeltussendoortje als je het Hauklandstrand bezoekt. Het is en korte en vrij pittige klim met wat klauterwerk. Tijdens het wandelen en zeker op top word je beloond met een prachtig uitzicht.

De top van Mannen

Ben je geïnspireerd geraakt door onze avonturen op de Lofoten? Wil je nog meer ontdekken in de Lofoten en de Vesteralen? Dan is de digitale reisgids van Reisroutes iets voor jou!

Deze uitgebreide gids biedt gedetailleerde routes, insider tips, en praktische informatie om het meeste uit je reis te halen.

Dus, waar wacht je nog op? Haal je gids en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in de adembenemende Lofoten!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!