Meerdaagse kanotocht in Noorwegen.

meerdaagse kanotocht Noorwegen

ReizenReizen

Met veel enthousiasme zouden we de echte ‘wildlife experience’ beleven in het ongerepte Noorwegen. En dit door een meerdaagse kanotocht in Noorwegen. We vonden een geweldige website en waren al verkocht bij de eerste zin ‘…this area is one of the last remaining places in Europe to experience untouched nature and wildlife’. Dat is het, wij willen gaan kano varen op Lake Femund!

Helaas was dit enthousiasme van korte duur en zagen we in dat deze wildernis toch echt wat te wild was voor ons. Wat we dan hebben gedaan lees je in dit artikel.

kanotocht noorwegen

Lake Femund ligt in het Nationaal park ‘Femundsmarka’, dicht tegen de grens bij Zweden. En is het tweede grootste meer in Noorwegen. Femundsmarka nationaal park is één van de grootste onaangeraakte natuurgebieden in Scandinavië. Beren en Lynxen leven naast talrijke andere diersoorten in dit gebied. Het gebied wordt vaak ‘vergeten’ door toeristen, ondanks dat de ‘Norwegian Trekking Association’ Femundsmarka heeft geslecteerd als één van de drie mooiste wandelgebieden in Noorwegen.

Onze start aan Lake Femund

We arriveren enthousiast, maar zonder enige vorm van ervaring aan het kano verhuurbedrijf. Daar krijgen we een uitgebreide toelichting over het meer en wat we zeker niet mogen doen: Steek nooit het meer over met je kano, want als je daar omslaat dan… ben je dood. Ok duidelijk! Bij de randen van het meer blijven en zien dat we niet omslaan in het ijskoude water…

Vanaf een rustig waterstroompje varen we richting het meer. De shock was des te groter toen we dan eindelijk bij het immense meer aankwamen. Onder ons wordt alles zwart, waardoor we direct door hebben hoe diep het hier is. En voor ons zien we enorme golven, of zo voelt het voor ons toch aan. Je zou eerder denken dat we op zee zitten in plaats van een meer. Ik ben bang en zelf mijn vriend hoor ik af en toe een angstkreetje maken. Onze kanotocht in Noorwegen lijkt dan ook figuurlijk in het water te vallen…

kanotocht Noorwegen

We beslissen dan maar snel een plekje te vinden om ons tentje op te zetten en wachten tot het weer wat beter wordt. Maar ook dit is een uitdaging. Het is effectief een heel ruw landschap. Langs ons geen rechte grasplekjes waar we kunnen aanmeren, wel rotsen waar het water wild tegen aan botst. Het lukt ons om ergens uit te stappen zonder dat de kano – met als onze spullen – omslaat. En we – of vooral mijn vriend – trekt alles het land op. Die nacht heb ik niet veel slaap. Het is niet voor niets een beschermd natuurgebied en ik hoor overal rond mij dode bomen kraken in de stevige wind. 

kanotocht Noorwegen

Te voet richting lake Isteren

De volgende dag zien we dan toch in dat mensen die totaal onervaren op lake Femund willen kanoën, compleet gek zijn! En gaan we dus opzoek naar een ander en kleiner meer. Met de kano dan maar de snelweg op in plaats van het water, trekken we naar het meer ingesloten meer ‘Isteren’.

Kanotocht Noorwegen

Het verschil kan niet groter zijn. Geen hoge golven en overal rond je zandstrandjes en kleine eilandjes waar je makkelijk kan aanmeren en zelf een kampvuurtje kan maken. Hemel op aarde!

Ben je dus als (onervaren) kanoër opzoek naar een prachtige omgeving om te kanoën, hiken en wildkamperen. dan is het meer Isteren zeker een aanrader! Er zijn geen uitgestippelde routes. En je kiest volledig zelf waar je naartoe wil varen. Of om de kano een dagje te laten staan en de omgeving te voet te verkennen. Doordat dit meer omsloten is door enkele bergen is het hier vrij windstil. Het meer zit trouwens vol met vissoorten zoals forel, baars, snoek, zalm,.. dus ideaal voor ervaren vissers!

tip: Ook klaar voor een kanotocht in Noorwegen? Neem zeker eens een kijkje op https://www.femundcanoecamp.com

Toch maar met je voetjes op de vaste grond blijven? Dan hebben we voor jouw ook nog een hele reeks wandelroutes die we kunnen aanraden in het artikel ‘De mooiste wandelroutes in Noorwegen’.

Kooptip: Wil je meer ontdekken van Noorwegen? Neem dan eens een kijkje naar deze reisgids!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!