De Oude Kalevallei wandelroute

ReizenReizen

In 2020 had ik alle tijd om mijn eigen streek eens echt te ontdekken. Na de Oude Leiewandelroute, en de streetart van Roeselare, werd het tijd voor een andere parel van de Leiestreek: De Oude Kalevallei. Er zijn 2 wandelroutes om dit open gebied te verkennen. Wij deden de wandelroute die vertrok vanuit Merendree (Nevele), maar er is er ook één die vertrekt vanuit Vinderhoute. Nieuwsgierig geworden? Kom hieronder alles te weten over de Oude Kalevallei wandelroute!

Oude Kalevallei wandelroute

De Oude Kalevallei wandelroute

De Oude Kale is een kleine rivier die door het beschermd landschap van Merendree, Vinderhoute en Lovendegem loopt. Je kan kiezen tussen een lus van 7 km die vertrekt vanuit Merendree, of een lus van 8 km die vertrekt vanuit Vinderhoute. Op de site van de Leiestreek kan je een PDF of de GPX downloaden van de lus die vertrekt vanuit Merendree. Voor de lus die vertrekt vanuit Vinderhoute heb ik niet direct iets gevonden, maar eigenlijk maakt dat helemaal niet uit. De 2 wandelroutes staan aangeduid met bordjes (zie foto onder) dus veel kan er niet verkeerd gaan. Op het verste punt van de twee wandelroutes komen de twee lussen even samen.

Oude Kalevallei wandelroute

Je wandelt de hele tijd door een open gebied met velden en mooie bomen(rijen). De Oude Kale zorgt ervoor dat het idyllisch plaatje compleet is (je moet hem trouwens 2 keer oversteken). De wandelroute die vertrekt vanuit Merendree gaat voor het grootste deel via onverharde padjes, maar eenmaal je in Dries bent (in het eerste deel van de wandelroute) was er toch wel een redelijk lang stuk op boerenwegen. De andere route heb ik voorlopig nog niet gedaan, dus in detail kan ik er niet veel over zeggen. Het landschap is uiteraard wel ongeveer hetzelfde.

Oude Kalevallei wandelroute

Wat vond ik ervan?

Normaal ga ik in België eerder voor wandelingen tussen 10 en 15 kilometer, maar ik was toch onder de indruk van dit beschermde landschap. Eigenlijk hadden we er gemakkelijk een langere wandeling kunnen van maken indien we van lus waren gewisseld op het stukje waar de 2 lussen samenkomen, maar de dagen zijn in november al redelijk kort. Ik raad deze wandeling vooral aan tijdens mooi weer want dan komt het landschap echt tot zijn recht. Ik leek mij even terug in het Nederlandse Friesland te wanen. Waterlopen zoals de Kale vind je daar in overvloed. De foto’s geven in elk geval een zeer goede indruk.

Ik had één iets gezien dat toch wel speciaal was: ineens zagen we 2 reeën als gekken rondlopen door de velden. Ik denk niet dat die reeën daar eigenlijk hoorden te zijn, maar als iemand ze nog gezien heeft dan hoor ik het graag. Ze horen waarschijnlijk eerder thuis in een bos, of ze zijn ontsnapt.

Weet je even niet wat te doen op een zonnige dag? Dan is de Oude Kalevallei wandelroute een ideale opvulling van de namiddag. Een mooi voorbeeld van onze Vlaamse velden zoals het hoort te zijn. Ik denk ook dat deze route mooi is in elk seizoen, dus misschien is dit wel een oplossing om toch eens buiten te komen tijdens de koude wintermaanden. Geniet ervan!

Facebook
Pinterest
Twitter

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!