De Boerenkrijg wandelroute

Reizen

In het gehucht Terhand (deelgemeente van Geluwe) loopt een op en top West-Vlaamse wandelroute. De Boerenkrijg wandelroute maakt duidelijk waarom West-Vlaanderen tot op vandaag nog regelmatig geassocieerd wordt met landbouw en veeteelt. Deze wandelroute in een glooiend landschap brengt je door de weilanden en akkers van Geluwe. Bijgevolg kan de Boerenkrijg wandelroute iedere wandelaar en liefhebber van het Vlaamse landschap bekoren.

Wat is de Boerenkrijg?

De boerenkrijg begon in 1798 toen de landelijke bevolking van in opstand kwam tegen de Franse bezetter die toen de plak zwaaide in Vlaanderen. De opstand werd na twee maand al neergeslagen. Toch werd de opstand achteraf geromantiseerd als een belangrijke moment in het ontstaan van België. De Boerenkrijg wandelroute dankt zijn naam dus aan deze gebeurtenis.

Via deze link kan je nog veel meer te weten komen over Boerenkrijg.

Boerenkrijg wandelroute

De feiten

De Boerenkrijg wandelroute is 7,8 km lang met 90 hoogtemeters om te overwinnen. De wandeling is niet zwaar en dus perfect te doen voor iedere recreatieve wandelaar. Na een lange periode van regenval kan ik mij wel voorstellen dat de onverharde stukken modderig kunnen zijn. Gelukkig niet van die aard dat de wandeling onmogelijk wordt. Zie komootembed hieronder voor nog wat extra info.

De route start officieel in Terhand, aan gemeenschapscentrum ‘t Schooltje. Ik schat dat slechts de helft van deze wandelroute op de verharde smalle autowegen loopt. Voor de rest wandel je dus op smalle en brede onverharde paden, en op smalle betegelde padjes. Steil wordt het niet echt. De hoogtemeters worden eerder langzaamaan weggewandeld. Er is ook en kleine bosjes waar je rond wandelt.

Boerenkrijg wandelroute

Mijn indrukken

Uiteraard is de Boerenkrijg wandelroute maar een tussendoortje. Toch vond ik het een fijne wandelroute die het Vlaamse open gebied voorstelt zoals het overal zou moeten zijn. Hiermee bedoel ik dat er maar heel weinig lintbebouwing staat op de route. Daardoor vind ik het samen met de Oude Kalevallei wandelroute één van de mooiste landschapswandelingen van de Leiestreek. Het gebied overlapt ook wel met de Westhoek waar er nog veel meer van open gebied te vinden is.

Boerenkrijg wandelroute

De omgeving begint ook al stilaan te lijken zoals in Heuvelland. De heuvels zijn nog niet zo hoog zoals bij de Tweebergenwandelroute maar ze vielen toch wel in de smaak. Het geeft het landschap een extra dimensie en het maakt het toch wel een klein beetje lastiger. Wel jammer dat er zo goed als geen horeca langs de route ligt. Een kleine pauze in een binnenruimte is dus niet mogelijk.

Conclusie

De Boerenkrijg wandelroute is een ideale wandeling om tussendoor even te kunnen genieten van mooi weer en een mooi landschap. Wie houdt van een mooie landschapswandeling moet er zeker eens halt houden. West-Vlaanderen op z’n best!

Boerenkrijg wandelroute
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!