De Twee Bekenwandelroute bij Kortrijk

ReizenReizen

De regio rond Kortrijk is eerder gekend voor veel lintbebouwing en industrie. Op de site van Toerisme Leiestreek vond ik toch een wandelroute die toch door dat gebied ging. Nieuwsgierig als ik ben besloot ik dus om de Twee Bekenwandelroute eens te verkennen. Hebben we enkel maar industrie en woningen gezien? Valt er dan toch nog wat natuur te ontdekken in de deelgemeentes van Kortrijk? In dit artikel beschrijf ik waar de Twee Beken wandelroute je allemaal brengt, en wat ik er zelf van vond.

De Twee Bekenwandelroute

De Twee Bekenwandelroute

De Twee Bekenwandelroute is 12 km lang en er moeten 92 hoogtemeters overwonnen worden. Officieel kan je de route beginnen in Ontmoetingscentrum Marke, of Ontmoetingscentrum De Troubadour in Bissegem. Wij stonden gewoon geparkeerd op een parking die vlak aan de route lag. Je kan de GPX of de PDF hier downloaden, maar er staan ook bordjes langs de volledige route. Er was hier en daar wel een kleine afwijking tussen de aangeduide route en de GPX. Gemakkelijkst is om dan de bordjes te volgen.

De Twee Bekenwandelroute

Zoals de naam doet vermoeden kom je twee beken tegen tijdens deze wandeling. Je wandelt van de Markebeek tot de Neerbeek en terug (als je vertrekt in Marke), en ondertussen kom je ook nog de Leie tegen. Bij het stuk langs de Leie staat er veel industrie. Je wandelt door de dorpskernen van Marke en Bissegem, maar uiteraard kom je ook enkele kleine natuurstukjes tegen. Het grootste stuk natuur kom je tegen aan de Leie. Nadat je even langs deze grote waterloop hebt gewandeld moet je afdraaien in natuurgebied t’Schrijverke. Dit 6,67 ha groot natuurgebied bestaat uit weiland, struweel, ruigte en een oude Leiearm.

De route staat goed aangeduid behalve in het centrum van Bissegem. Als je aan de Meensesteenweg staat (de hoofdstraat) moet je die gewoon oversteken en de ingang door de gebouwen nemen. Het lijkt eerder een doodlopend straatje voor de auto’s van de bewoners, maar het pad loopt dus wel degelijk verder door.

Wat vond ik ervan?

Ik zal er niet over liegen: je ziet veel industrie en andere bebouwing. Toch verrast de Twee Bekenwandelroute door de groene plekjes die ook aanwezig zijn. Behalve dan in het ‘t Schrijverke is het wel moeilijk om foto’s te nemen waar er geen gebouwen op staan. De aanwezigheid van de R8 en de E17 maakt het ook niet de meest rustige plaats. Zoek je echt de rust en overweldigend groen op, dan zal deze wandeling je teleurstellen. Desondanks zijn er wel mooie stukjes natuur die zeker de moeite waard zijn om eens door te wandelen. Het is duidelijk dat er alles aan gedaan wordt om de stukjes natuur die er nog zijn, goed te beheren en te bewaren.

‘t Schrijverke

Voor een wandeling dicht bij huis was het wel eens de moeite waard, maar ik zou er nu ook weer geen uren voor rijden. Als bewoner van de Leiestreek was ik toch blij om te zien dat we er toch alles aan doen om die stukjes natuur te bewaren, hoewel ze toch zeer versnipperd zijn. Dit wil dus zeggen dat je regelmatig eens tussen de gebouwen moet wandelen naar het volgend natuurstukje. Dat heeft natuurlijk wel één voordeel: hou je van een hapje en een drankje onderweg? Je komt zeker genoeg cafés en brasserietjes tegen!

Uiteindelijk was ik toch tevreden na de wandeling. Op de één of andere manier kan ik de Leie en de natuur errond enorm appreciëren. Er moet wel een goede reden zijn waarom veel kunstschilders inspiratie haalden en halen uit deze waterloop met zijn prachtige zijtakken. Tijdens deze wandeling krijg je daar toch ook een goeie indruk van.

O ja. Het was winter…

Conclusie

Ondanks de drukke bebouwing is de Twee Bekenwandelroute toch eens de moeite als je in de buurt bent of woont. Het geeft een kleine indruk van de natuurpracht die de Leiestreek te bieden heeft. Wil je wat meer rust, onverharde paden en groen? Probeer dan zeker de Oude Leiewandelroute en de Oude Kalevallei wandelroute ook eens. Deze twee wandelingen hebben mij het meest kunnen overtuigen van de natuurpracht in de Leiestreek.

De Twee Bekenwandelroute
Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!